Cercetătorii au descoperit pe Marte un mineral carbonatic care confirmă că planeta a avut o atmosferă cu dioxid de carbon – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară pe planeta Marte un mineral carbonatic, adică un mineral pe bază de fier care conține ioni de carbonat. Mai exact, au identificat prezența unui mineral carbonatic cunoscut sub numele siderită în straturile de rocă bogate în sulfați din formațiunile stâncoase din craterul Gale, care este cercetat de roverul Curiosity. Mineralele carbonatice se formează la interacțiunea dioxidului de carbon din atmosferă cu apa și rocile, ceea ce înseamnă că cercetătorii au descoperit practic o dovadă că planeta Marte a avut o atmosferă bogată în dioxid de carbon în trecutul geologic. Una dintre ipoteze este că mineralele carbonatice nu sunt identificate în cadrul analizelor satelitare cu sonde spațiale de pe orbită pentru că sunt blocate de alte minerale prezente în rocile de pe Marte. (Jet Propulsion Laboratory)

2. O echipă internațională de cercetători condusă de Universitatea din Geneva a descoperit cea mai tânără galaxie spiralată de până acum. Galaxia a fost identificată cu ajutorul telescopului James Webb așa cum arăta la numai un miliard de ani după Big Bang. Astronomii sunt surprinși de cât de „matură” este galaxia în acel stadiu și consideră că aceasta ar putea oferi indicii despre cum arăta galaxia Calea Lactee timpurie. (University of Geneve)

3. Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat o selecție a celor mai spectaculoase imagini realizate de telescopul spațial Hubble, pentru a marca în acest mod împlinirea a 35 de ani de când telescopul a ajuns pe orbita Pământului. Până acum, cu ajutorul lui Hubble, cercetătorii au realizat aproape 1,7 milioane de observații cu 55.000 de obiective astronomice, iar datele obținute au peste 500 TB. (ESA)

4. Astronomii au identiticat dovezi ale existenței unei găuri negre supermasive în centrul galaxiei Messier 83 (M83), o galaxie spiralată aflată la 15 milioane de ani-lumină distanță de Pământ, între constelațiile Hydra și Centaurus. Dovezile au fost obținute cu telescopul spațial James Webb pe baza descoperirii unui gaz neon puternic ionizat, ceea ce simbolizează un semnal distinctiv al unui nucleu galactiv activ, adică o gaură neagră aflată în plină perioadă de dezvoltare. (ESA)

5. Astronomii de la MIT au descoperit o exoplanetă situată la 140 de ani-lumină distanță de Pământ care se dezintegrează într-un ritm rapid și produce o „coadă” asemănătoare cu cea a cometelor. Exoplaneta „expulzează” în spațiu o cantitate de materiale care echivalează cu cea a Muntelui Everest la fiecare 30 de ore, iar „coada” are o lungime de circa 9 kilometri. Astronomii cred că fenomenul are loc din cauza faptului că exoplaneta are o masă asemănătoare cu cea a planetei Mercur, dar orbirează o stea de 20 de ori mai apropiată decât orbita lui Mercur în jurul Soarelui, ceea ce determină lava de pe planetă să fie „expulzată” în spațiu. (Earth Sky)

6. China a confirmat public pentru prima oară că baza lunară International Lunar Research Station (ILRS) pe care intenționează să o construiască pe Lună în parteneriat cu Rusia ar putea avea energie electrică generată de o centrală nucleară. Această informație a fost dezvăluită prima oară de Rusia anul trecut, însă până acum partenerii chinezi nu menționaseră această posibilitate. China intenționează să înceapă construcția bazei lunare în 2028 cu echipamente robotice și să trimită primii oameni pe Lună în 2030, pentru ca cel târziu în 2035 să finalizeze construcția bazei. (Reuters)

7. Agenția Spațială Europeană (ESA) a testat cu succes la sol noul motor P160C, care poate fi utilizat pe rachetele Ariane 6 și Vega. Comparativ cu actualul motor P120C, noul motor este cu un metru mai lung și poate utiliza cu 14 tone de carburant solid mai mult, ceea ce va permite creșterea capacității de transport cu o cantitate de echipamente neprecizată. Testul a avut loc la portul spațial european din Guyana Franceză și a implicat aprinderea motorului. (ESA)

8. Sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) a fotografiat roverul Curiosity de pe Marte, iar în imagine se observă inclusiv urmele lăsate de acesta pe suprafața planetei în cadrul unui traseu cu o lungime de circa 320 de metri. Este pentru prima oară când o sondă spațială realizează o astfel de imagine cu un rover, iar cel mai probabil urmele vor dispărea în următoarele luni din cauza vântului. (Jet Propulsion Laboratory)

9. Cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au realizat un studiu teoretic pe baza căruia au ajuns la concluzia că Universul se rotește foarte lent, cu o mișcare de rotație completă la 500 de miliarde de ani. Studiul contrazice ipoteza generală că Universul este în plină expansiune fără să se rotească. (University of Hawaii)

10. SpaceX a trimis o capsulă Dragon cu 3 tone de echipamente pe Stația Spațială Internațională. Printre echipamente se numără o serie de experimente științifice precum un sistem de monitorizare a calității aerului care ar putea fi utilizat de astronauți pe Lună și Marte, precum și două ceasuri atomice pentru a examina concepte fundamentale din fizică. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
China susține că dezvoltă un reactor nuclear pentru călătorii rapide pe Marte – Cronica Spațială
În iulie a avut loc cea mai mare erupție solară din ultimii 4 ani – Cronica Spațială