Cercetătorii au descoperit pe Lună particule de sticlă care conțin cantități semnificative de apă – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit că pe suprafața Lunii există mici particule de sticlă care conțin cantități semnficative de apă. Particulele au numai câțiva milimetri și s-au format după ce Luna a fost “bombardată” de meteoriți, ceea ce a condus la apariția unor picături topite care s-au solidificat ulterior și s-au amestecat cu praful lunar. Specialiștii estimează că aceste particule de sticlă sunt împrăștiate pe întreaga suprafață a Lunii și conțin în total între 300 de milioane și 270 de miliarde de tone de apă. Datele au fost obținute pe baza analizei mostrelor de roci colectate și trimise ulterior pe Pământ în cadrul misiunii chineze Chang’e-5. Descoperirea este importantă pentru că viitorii astronauți de pe Lună ar putea extrage apă, hidrogen și oxigen din aceste particule pentru a stabili o bază Lunară. (The Guardian)

2. Cercetătorii au stabilit pentru prima oară temperatura ambientală a unei exoplanete asemănătoare ca structură cu Pământul, cu ajutorul instrumentelor de la bordul telescopului spațial James Webb. Astfel, pe partea luminată de steaua pe care o orbitează, exoplaneta Trappist-1 b are o temperatură de circa 232 de grade Celsius, iar aceasta nu este distribuită uniform pe exoplanetă, ceea ce înseamnă că exoplaneta nu are atmosferă. Exoplaneta se află la 40 de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

3. O echipă de cercetători a descoperit o a doua exoplanetă care nu orbitează nicio stea, la 6 ani distanță de la prima descoperire de acest gen din istorie. Noua exoplanetă a primit numele MOA-9y-5919L și are o masă apropiată de cea a Pământului. Cercetătorii consideră că acest lucru confirmă faptul că în Univers există numeroase planete care nu orbitează stele, însă descoperirea lor este dificilă în absența luminii. (Universe Today)

4. O explozie de raze gamma care a ajuns recent în sistemul nostru solar a fost atât de puternică încât a “orbit” temporar instrumentele din spațiu care se ocupă de cercetarea acestui fenomen. Datele ulterioare au arătat că explozia de raze gamma a fost de 70 de ori mai luminoasă decât precedentul record înregistrat, motiv pentru care a fost numită BOAT (“Brightest of All Time”). (Science Alert)

5. Astronomii au descoperit o exoplanetă neobișnuită prin prisma caracteristicilor sale care orbitează o stea la 730 de ani-lumină de Pământ. Exoplaneta în cauză se numește TOI-4603b, are dimensiuni apropiate de Jupiter, însă o masă de 13 ori mai mare decât aceasta. Practic, planeta are o densitate de 9 ori mai mare decât Jupiter și de trei ori mai mare decât Pământul, fiind comparată cu o “giulea”. (Science Alert)

6. Oficialii chinezi au oferit o serie de amănunte despre planurile pentru o baza lunară în partea de sud a satelitului natural al Pământului. Baza lunară International Lunar Research Station (ILRS) ar urma să găzduiască proiecte de observare a Pământului, activități astronomice specifice Lunii și, cel mai important, utilizarea resurselor naturale lunare. China plănuiește două misiuni de explorare a Lunii până în 2028 și stabilirea unei baze lunară în preajma anului 2030. (Universe Today)

7. NASA a publicat un draft cu strategia pentru studierea planetei Marte prin misiuni robotice după anul 2030. Spre deosebire de misiunile actuale precum roverul Perseverance, agenția americană intenționează să se concentreze pe misiuni mai accesibile ca preț pe care să le lanseze o dată la doi ani, eventual prin parteneriate cu mediul privat. De asemenea, draftul se numește “Exploring Mars Together”. (SpaceNews)

8. China face ultimele pregătiri pentru a începe lansarea unor sateliți care vor face parte dintr-o rețea care va oferi servicii de internet la sol. Proiectul prevede lansarea a nu mai puțin de 13.000 de sateliți pe orbită joasă a Pământului cu ajutorul rachetei Long March 5B și este cunoscut neoficial drept Guowang (rețea națională), fiind practic un rival pentru Starlink. (SpaceNews)

9. Compania americană privată Lockheed Martin a anunțat fondarea unei subsidiare numită Crescent Space Services LLC care va oferi servicii de comunicații pe Lună prin intermediul unei rețele de sateliți care vor fi poziționați pe orbita satelitului. Primele lansări de sateliți sunt programate pentru anul 2025, iar rețeaua se va numi Parsec. (Lockheed Martin)

10. NASA și agenția spațială canadiană vor anunța luni, 3 aprilie, numele celor patru astronauți care vor face parte din misiunea Artemis II, în care aceștia vor ajunge pe orbita Lunii. Evenimentul va putea fi urmărit în direct pe canalul de Youtube al NASA cu începere de la ora 18:00, ora României.

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul James Webb a fotografiat pentru prima oară o exoplanetă – Cronica Spațială
Misiunea elicopterului Ingenuity de pe Marte, încheiată dupa 72 de zboruri în 3 ani – Cronica Spațială