Cercetătorii au descoperit o nouă dovadă că pe Marte au existat oceane – Cronica Spațială

1. Astronomii au detectat o emisie de vapori de apă de pe Enceladus, unul dintre sateliții planetei Saturn, care se întinde pe o distanță de aproape 10.000 de kilometri. Imaginile au fost surprinse cu telescopul spațial James Webb și oferă pentru prima oară cercetătorilor șansa de a observa direct modul în care vaporii de apă alimentează Saturn și inelele planetei. În plus, este cea mai mare ejecție de apă sub formă de vapori care a fost observată până acum. (NASA)

2. Astronomii au cercetat în detaliu exo-planeta WASP-18 b, de 10 ori mai mare decât Jupiter, care efectuează o orbită completă în jurul unei stele în numai 23 de ore. Datele au arătat că, deși temperatura depășește 2.750 grade Celsius pe partea luminată de stea, există zone în care aceasta este cu circa 1.000 de grade mai scăzută, ceea ce sugerează că vântul nu împrăștie căldura în mod uniform prin atmosferă. O posibilă cauză este că exo-planeta are un câmp magnetic foarte puternic, însă este nevoie de cercetări suplimentare pentru confirmare. În sistemul nostru solar, Jupiter este planeta cu cel mai puternic câmp magnetic. (Universe Today)

3. Roverul chinez Zhurong a descoperit roci marine sedimentare într-o regiune numită Utopia Planitia de pe planeta Marte, ceea ce sugerează că aici a existat un ocean în trecutul geologic al planetei. Este pentru prima oară când se obține o astfel de dovadă prin intermediul unor măsurători directe, la suprafața planetei, în contextul în care până acum indiciile cu privire la existența unor oceane pe Marte au provenit doar de la sondele spațiale. (Earth Sky)

4. Observatorul Chandra X-ray deținut de NASA a detectat un nor de gaz roz în forma literei H care înconjoară o gaură neagră supermasivă în mijlocul galaxiei Messier 84. Structura are o înălțime impresionantă de 40.000 de ani lumină, adică aproximativ jumătate din lățimea galaxiei noastre, Calea Lactee. (Space)

5. Telescopul spațial Hubble a realizat o serie de imagini cu “tentaculele” unei galaxii nmite JW39 care se află în constelația Coma Berenices, la circa 900 de milioane de ani-lumină de Pământ. La fel ca și Calea Lactee, această galaxie are o gaură neagră supermasivă în centru. (Space)

6. Telescopul spațial Kepler a fost utilizat până în anul 2018, însă o analiză recentă a ultimelor date a scos în evidență încă două exo-planete situate la circa 400 de ani-lumină distanță de Pământ. Este foarte posibil ca acestea să rămână în istorie drept ultimele exo-planete descoperite de Kepler înainte de a rămâne fără combustibil. Cele două exo-planete sunt considerate versiuni mai mici ale lui Neptun: K2-416 b are un diametru de 2,6 ori mai mare decât Pământul, iar K2-417 b de 3 ori mai mare. (Space)

7. NASA a decis să schimbe locul aselenizării pentru prima misiune din cadrul programului Commercial Lunar Payload Services (CLPS), care are drept scop să trimită pe Lună o serie de echipamente pentru viitoarele misiuni Artemis cu echipaj uman. Inițial, echipamentele urmau să ajungă într-un loc numit Oceanus Procellarum, însă NASA a decis să le trimită direct la Polul Sud, în apropierea craterului Malapert A. Decizia este bazată pe nevoia de a înțelege mai bine structura terenului și modul în care funcționează sistemele de comunicații în apropierea locului în care la un moment dat vor ajunge și oamenii. (NASA)

8. NASA a dezvăluit că a pierdut orice contact radio cu elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte timp de 6 zile, interval în care cercetătorii se gândeau inclusiv că nu vor mai reuși să comunice cu dispozitivul aerian. În cele din urmă, comunicațiile au fost restabilitate, iar una dintre cauzele inteeruperii a fost că semnalul dintre Ingenuity și roverul Perseverance a fost parțial blocat. (Universe Today)

9. Boeing a amânat încă o dată primul zbor de test cu echipaj uman pentru capsula Starliner, care ar fi trebuit să fie lansată și să andocheze la Stația Spațială Internațională (ISS) în luna iulie. Compania americană a fost notificată de existența unei defecțiuni tehnice de către furnizorul parașutelor care ar trebui folosite în caz de urgență. Nu este clar când va fi reprogramat zborul inaugural. (Boeing)

10. Poluarea luminoasă ar putea împiedica oamenii să observe stele pe cer peste 20 de ani, potrivit unui studiu publicat în Science. Datele arată că poluarea luminoasă, provocată de cantitatea de lumini din marile orașe și împrejurimi, crește într-un ritm foarte alert, cu 10,5% în America de Nord și cu 6,5% în Europa. (ZME Science)

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul James Webb a descoperit ceea ce ar putea deveni cea mai îndepărtată galaxie – Cronica Spațială 81
NASA a modificat cu succes traiectoria unui asteroid – Cronica Spațială