Cercetătorii au descoperit în premieră ioni negativi pe suprafața Lunii – Cronica Spațială

1. Agenția Spațială Europeană (ESA) a descoperit pentru prima oară ioni negativi pe suprafața Lunii. Întrucât Luna nu are câmp magnetic, vântul solar care ajunge pe suprafața Lunii generează interacțiuni cu particule care pot fi încărcare pozitiv sau negativ. Particulele pozitive au fost descoperite anterior prin observații de pe orbită, însă acum este prima oară când sunt descoperiți ioni încărcați negativ pe suprafața Lunii. ESA a reușit descoperirea cu instrumentul Negative Ions at the Lunar Surface (NILS) de la bordul navetei chinezești Chang’e-6, al cărei rol principal a fost colectarea de probe de sol de pe partea îndepărtată a Lunii. (ESA)

2. Roverul Perseverance de pe planeta Marte se îndreaptă spre o zonă numită Bright Angel, unde va finaliza o nouă etapă de cercetări. Pe traseu, roverul a ajuns în zona unui canal prin care curgea apă în trecutul geologic, iar analizele sale au scos în evidență că rocile din canal sunt alcătuite din piroxeni și feldspați, doi silicați compuși, printre altele, din siliciu și oxigen care sunt larg răspândiți pe Pământ. (JPL)

3. O echipă de cercetători a utilizat date livrate de telescopul spațial James Webb și a descoperit de 10 ori mai multe supernove în prima parte a Universului decât erau cunoscute anterior. Supernova este fenomenul prin care o stea masivă aflată la sfârșitul vieții explodează și eliberează cantități majore de energie și radiații. (NASA)

4. Astronomii utilzează date colectate în raze X despre radiațiile primite de exoplanete de la stelele pe care le orbitează pentru a determina șansele ca acestea să poată găzdui forme de viață. Noile cercetări urmează să fie utilizate în viitor de telescoape spațiale precum Habitable Worlds Observatory și telescoape terestre Extremely Large Telescopes pentru a descoperi exoplanete asemănătoare cu Pământul. (Chandra X-Ray Observatory)

5. Astronomii au utilizat date colectate de la telescopul spațial Hubble pentru a analiza unul dintre cele mai bizare sisteme binare din galaxia noastră la 40 de ani dupa ce s-a transformat într-o novă. Nova este o stea care își mărește brusc luminozitatea și apoi revine la luminozitatea obișnuită într-un interval de numai câteva luni sau ani. În acest caz, sistemul binar HM Sagittae a devenit brusc de 250 de ori mai luminos în 1975, pentru ca apoi să-și păstreze luminozitatea zeci de ani. (NASA)

6. Cercetătorii au utilizat supercomputere de la un laborator al Departamentului de Energie al Statelor Unite pentru a crea aproape 4 milioane de imagini sintetice cu Universul. Imaginile simulate sunt foarte apropiate din punct de vedere al compoziției cu cele reale obținute anterior de telescoape spațiale și vor fi analizate de telescopul Nancy Grace Roman Space Telescope și observatorul Vera C. Rubin pentru a înțelege mai bine Universul real. (NASA)

7. Astronomii au descoperit o exoplanetă situată la circa 1.840 de kilometri distanță de Pământ care aparent și-a păstrat atmosfera în ciuda radiației intense primite din partea stelei pe care o orbitează. Aceasta a devenit cea mai mică și mai puțin densă exoplanetă care orbitează o stea roșie. (EarthSky)

8. Cele patru instrumente de la bordul sondei spațiale Voyager 1 au început să transmită din nou date pentru prima oară de la o defecțiune tehnică apărută în noiembrie 2023. Două dintre instrumente au reînceput transmisia de date în 19 mai, în timp ce celelalte două au returnat date începând din 13 iunie. Instrumentele analizează, printre altele, câmpurile magnetice și particulele din spațiul interstelar. (Space News)

9. Astronomii au identificat semnale luminoase de la gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee, care ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine particularitățile găurilor negre. Descoperirea a fost realizată de cercetătorii de la Universitatea de Stat din Michigan prin analizarea unor date obținute cu telescopul Nuclear Spectroscopic Telescope Array al NASA. (Space)

10. 44 de publicații au avut pentru prima oară acces la datele medicale ale unor astronauți care au călătorit în spațiu. Este vorba despre misiunea Inspiration4, care a avut loc în septembrie 2021 și a fost prima misiune privată pe orbita Pământului. Cele 44 de publicații au finalizat acum un amplu studiu despre modul în care călătoria în spațiu afectează sănătatea umană prin evaluarea unor parametri medicali. (Nature Portfolio)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii au descoperit pentru prima oară apă pe asteroizi – Cronica Spațială
Primele imagini de la telescopul spațial James Webb – Cronica Spațială