Cercetătorii au descoperit dune de nisip aproape circulare pe Marte – Cronica Spațială
1. Cercetătorii au descoperit dune de nisip aproape circulare pe suprafața planetei Marte. Dunele de nisip sunt o prezență obișnuită pe Marte, însă cercetătorii nu au descoperit până acum dune cu forme geometrice atât de bine definite. Imaginea a fost realizată de sonda spațială Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) în 22 noiembrie 2022 de la o altitudine de 300 de kilometri. (University of Arizona)
2. Roverul Curiosity a obținut cea mai clară imagine de până acum cu raze de Soare pe planeta Marte. Fotografia a fost realizată la apusul Soarelui din 2 februarie, într-un moment în care razele de lumină au iluminat mai mulți nori de pe cer. Astfel de imagini vor contribui la o mai bună înțelegere a atmosferei lui Marte. (EarthSky)
3. Astronomii au descoperit o stea tânără situată la 1.300 de ani-lumină distanță de Pământ care este înconjurată de discuri de materie care la un moment dat vor forma exoplanete. Oamenii de știință au detectat în discul de materie vapori de apă, pe lângă praf și gaze, ceea ce conduce la ipoteza că apa se formează înaintea planetelor și eventual chiar înaintea unei stele. Cu alte cuvinte, este posibil ca apa existentă pe Pământ să provină de fapt de dinainte de formarea Pământului și a Soarelui. (Science Alert)
4. Astronomii au descoperit întâmplător o galaxie care stătea în “umbra” unei alte galaxii situate la 12 miliarde de ani-lumină, pe care aceștia intenționau să o analizeze. Galaxia nou-descoperită se află la 16.000 de ani-lumină de galaxia studiată inițial, ceea ce sugerează că la un moment dat acestea ar putea fuziona. Primele cercetări arată că galaxia a găzduit deja mai multe generații de stele. (Cornell University)
5. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au demonstrat că un spray cu azot în stare lichidă poate fi folosit cu succes pentru a îndepărta praful de pe costumele astronauților de pe Lună în cadrul viitoarelor misiuni Artemis. În timpul misiunilor Apollo, astronauții au folosit în acest scop o banală pensulă. (Universe Today)
6. Agenția Spațială Europeană (ESA) a descoperit un asteroid cu un diametru de 50 de metri care are o șansă din 607 să lovească Pământul în 14 februarie 2046. Cercetătorii afirmă însă că șansele unei coliziuni sunt extrem de mici, iar acest lucru va fi demonstrat în timp de simulările cu privire la traiectoria asteroidului, pe măsură ce acesta se va apropia de sistemul nostru solar. (The Guardian)
7. Start-up-ul Relativity Space a anulat în ultimul moment lansarea inaugurală a rachetei Terran 1, ca urmare a unor probleme tehnice legate de temperaturi. Terran 1 este considerată prima rachetă din lume produsă la imprimantă 3D, întrucât aproximativ 85% din structura rachetei, inclusiv motoarele, sunt realizate cu materiale obținute prin procese de imprimare 3D. Racheta are o înălțime de 33 de metri și este capabilă să lanseze sateliți de mici dimensiuni pe orbita Pământului. (Space)
8. NASA va prezenta în 15 martie prototipul unui costum de astronaut pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Lună din cadrul programului Artemis. Noile costume de astronauți sunt dezvoltate de compania aerospațială privată Axiom Space. (NASA)
9. NASA va anunța în 3 aprilie componenta echipajul misiunii Artemis II, care va avea loc la sfârșitul anului 2024 și care va ajunge pe o orbită în jurul Lunii la bordul unei capsule Orion. Echipajul va fi format din 3 astronauți NASA și un astronaut canadian. (NASA)
10. NASA a anunțat că datele obținute în cadrul misiunii Artemis I au arătat că racheta Space Launch System, capsula Orion și sistemele tehnice de la sol au avut doar probleme tehnice minore. Prin urmare, nu există niciun motiv pentru amânarea misiunii Artemis II, programată undeva spre finalul anului viitor. (Space News)