Cercetătorii au descoperit cea mai mare moleculă în discul de formare al unei planete – Cronica Spațială
1. Cercetătorii de la Universitatea Leiden din Olanda au descoperit cea mai mare moleculă în discul de praf și gaze premergător formării unei planete în jurul unei stele. Este vorba despre o moleculă de eter dimetilic cu 9 atomi care conține oxigen și acționează ca un precursor al zahărului și a altor biomolecule. Practic, această moleculă poate fi considerată o componentă prebiotică. (Science Alert)
2. Cercetătorii de la universitățile din Princeton și Yale au publicat un studiu potrivit căruia, atunci când galaxii de mici dimensiuni au coliziuni cu galaxii mari, galaxiile mari au potențialul de a înlătura găurile negre din galaxiile mici. Este pentru prima oară când astrofizicienii afirmă că în Univers ar putea exista galaxii fără găuri negre. (Futurity)
3. O echipă de astronomi de la Universitatea din Manchester își propune să cerceteze 800 de pulsari cu scopul de a descoperi dacă aceștia găzduiesc planete. Pulsarii sunt stele neutronice care se rotesc cu mare viteză și emit radiații electromagnetice de la poli. (Universe Today)
4. Agenția Spațială Europeană a anunțat că sonda Solar Orbiter dezvoltată în colaborare cu agenția spațială americană va trece în 14 martie de orbita planetei Mercur. Ulterior, în 26 martie, sonda va ajunge în cel mai apropiat punct față de Soare. În acea zi, sonda se va afla la mai puțin de o treime din distanța de la Soare la Pământ. Pe parcursul misiunii sale, sonda va realiza imagini de la cea mai mică distanță față de Soare decât orice altă sondă de acest gen. (Phys)
5. Un studiu publicat în Nature Astronomy sugerează că procesele active din punct de vedere geologic de pe lunile Enceladus și Europa pot avea loc și la temperaturi negative datorită prezenței unor săruri și a amoniacului. Prin urmare, acest lucru înseamnă că unele luni aflate la mare distanță de planete precum Saturn, Uranus și Neptun pot fi active geologic, ceea ce crește șansele de a oferi un mediu prielnic dezvoltării vieții. Până acum, se considera că numărul lunilor planetelor gazoase care pot oferi condiții prielnice vieții este mult mai mic. (Inverse)
6. Roverul chinez Yutu 2 aflat pe partea întunecată a Lunii a realizat o serie de imagini spectaculoase. Una dintre ele este o panoramă în care se observă urmele lăsate de rover pe parcursul celor trei ani petrecuți în această zonă, iar în fundal este vizibil landerul Chang’e 4. (Space)
7. NASA a început să asambleze instrumentele științifice și alte componente hardware ale navetei spațiale Europa Clipper, care va fi lansată spre luna Europa a planetei Jupiter în cursul anului 2024. Printre altele, NASA asamblează în prezent modulul de propulsie, un spectrograf ultraviolet și o antenă. (NASA)
8. China intenționează să dezvolte un nou sistem de lansare pentru misiuni spre Stația Spațială Chineză și spre Lună care să includă o rachetă cu o primă treaptă reutilizabilă, cu scopul de a a scădea costurile totale ale programului. Noul sistem a primit pentru moment numele New-Generation Manned Launch Vehicle, iar datele tehnice publicate de China sugerează că prima treaptă va avea un principiu de utilizare foarte apropiat de rachetele reutilizabile Falcon 9 folosite de SpaceX. (Space)
9. Mai multe divizii ale armatei americane își propun să dezvolte o “patrulă de sateliți de spionaj” care să orbiteze Luna. Un astfel de proiect va genera numeroase dezbateri din cauza caracterului militar, mai ales în contextul în care NASA, Rusia și China și-au anunțat intențiile de a trimite oameni pe Lună în următorii ani. (Futurism)
10. Racheta chinezească Chang’e 5-T1 s-a prăbușit în 4 martie pe partea întunecată a Lunii, astfel că impactul nu a putut fi observat. Se estimează însă că locul prăbușirii este în imediata apropiere a craterului Hertzsprung. NASA speră să obțină în curând imagini de la locul impactului prin intermediul sondelor spațiale care orbitează Luna. Acesta este practic primul impact neintenționat cu Luna al unor componente hardware produse pe Pamânt. (Space)