Cercetătorii au descoperit cea mai apropiată gaură neagră – Cronica Spațială
1. Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio (SUA) au descoperit cea mai apropiată gaură neagră de Pământ. Aceasta este situată la 1500 de ani lumină de planeta noastră și ar putea fi în același timp și cea mai mică gaură neagră descoperită vreodată. Gaura neagră a primit numele Unicorn, are o masă estimată de circa 3 ori mai mare decât Soarele și face parte din sistemul binar V723 Mon alături de o stea gigantică roșie. (Ohio University)
2. NASA a efectuat în 25 aprilie al treilea zbor cu elicopterul Ingenuity de pe planeta Marte. La fel ca în cadrul celui de-al doilea zbor, elicopterul s-a ridicat vertical la o înălțime de 5 metri, însă apoi a parcurs 50 de metri în plan orizontal, comparativ cu cei numai 2 metri de la testul anterior. Ulterior, elicopterul a revenit la poziția inițială înainte de a amartiza în siguranță. Viteza maximă atinsă a fost de 2 metri pe secundă. (NASA)
Iată înregistrarea video a zborului, cu mențiunea că elicopterul iese la un moment dat din raza vizuală, conform așteptărilor cercetătorilor NASA.
3. NASA promovează un joc educativ prin care copiii pot învăța să programeze prin dezvoltarea unui joc în care explorează planeta Marte cu ajutorul unui elicopter precum Ingenuity. În cadrul proiectului, copiii vor utiliza limbajul de programare vizual Scratch, iar NASA oferă inclusiv un tutorial detaliat despre pașii care trebuie urmați pentru dezvoltarea jocului. (NASA)
4. China a plasat cu succes pe orbita Pământului primul modul din cadrul viitoarei Stații Spațiale Chineze (CSS), iar panourile sale solare au fost activate. Modulul Tianhe are o lungime de 18 metri și o masă de 22 de tone. CSS va avea în total 3 module și forma literei T, iar următoarele două module, care au dimensiuni mai mici, vor fi lansate până la sfârșitului anului 2022. (Space.com)
5. Cercetătorii au observat una dintre cele mai mari explozii solare înregistrate vreodată în galaxia noastră, iar aceasta a provenit de la Proxima Centauri, o stea pitică roșie localizată la aproximativ 4.25 de ani-lumină de Pământ și care are o masă de 8 ori mai mică decât a Soarelui. Puterea acestei explozii solare ar putea schimba modul în care înțelegem piticele roșii și șansele de dezvoltare a vieții pe alte planete. De altfel, una dintre planetele care orbitează această stea este considerată asemănătoare cu Pământul și propice pentru dezvoltarea vieții, însă astfel de explozii solare ar putea afecta semnificativ eventualele forme de viață care ar exista acolo. (Universitatea din Colorado)
6. O echipă de astrofizicieni încearcă să descopere dacă există anti-stele (stele alcătuite din anti-materie). Cercetătorii au analizat 5.787 de surse de radiații gama, iar dintre acestea doar 14 sunt luate în calcul drept candidați pentru stele anti-materie. Echipa va continua acum să monitorizeze aceste 14 surse de radiații gama, cu mențiunea că este foarte posibil ca acestea să se dovedească a fi pulsari sau găuri negre. (ScienceAlert)
7. Peste 500 de oameni de știință solicită NASA să accepte finanțarea unui proiect numit “Proba Interstelară”, care își propune să trimită un satelit la o distanță de 10 de ori mai mare decât cele peste 22 de miliarde de kilometri parcurși de sonda spațială Voyager 1 în 35 de ani. Un astfel de proiect ambițios ar permite analizarea heliosferei, zonă asupra căreia Soarele are o influență directă prin vântul solar. Echipa de cercetători este condusă de Elena Provornikova de la Laboratorul de Fizică Aplicată Johns Hopkins. (Universe Today)
8. SpaceX a lansat încă un set de 60 de sateliți în cadrul rețelei Starlink cu ajutorul unei rachete Falcon 9, iar prima treaptă a fost din nou recuperată cu succes pe o barjă din Oceanul Atlantic. Starlink își propune să ofere internet prin satelit la nivel global, în special în zonele rurale sau greu accesibile, iar serviciile sunt oferite în prezent în fază beta în unele zone din Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Germania și Noua Zeelandă. (Space.com)
9. Rusia și China au anunțat că invită țările și organizațiile internaționale să se alăture proiectului International Lunar Research Station (ILRS) dezvoltat de cele două națiuni, care presupune dezvoltarea unei baze lunare cu echipaj uman permanent. Statele interesate se pot implica în procesul de planificare, design, cercetare, dezvoltare, implementare și operațiuni din cadrul proiectului. Planul actual prevede ca startul construcției bazei lunare să înceapă undeva în intervalul 2026-2030. (SpaceNews)
10. Autoritățile chineze au publicat un clip video cu un vehicul spațial de mari dimensiuni capabil să decoleze și să aterizeze în plan vertical, despre care afirmă că este dezvoltat pentru a opera zboruri suborbitale cu pasageri într-un orizont de timp de 20 de ani. Vehiculul are forma și designul foarte apropiate de vehiculul Starship dezvoltat în prezent de SpaceX cu scopul de a trimite oameni pe Lună și, într-un viitor relativ apropiat, pe Marte. (ArsTechnica)