Cercetătorii au descoperit apă în discul de praf al unei stele din galaxia noastră – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit apă în discul de praf al stelei PDS 70 din galaxia Calea Lactee, la circa 370 de ani-lumină de Pământ. Densitatea apei calculată cu telescopul James Webb scoate în evidență că apa a fost “produsă” în discul de praf printr-o reacție chimică între oxigen, hidrogen și/sau hidroxid (OH), iar această concluzie este susținută și de existența unor emisii de dioxid de carbon. (Science Alert)

2. Cercetătorii consideră că planeta Venus este bogată în vulcani pentru că în trecutul geologic a fost “bombardată” de asteroizi care, din cauza apropierii planetei de Soare, au topit până la 82% din suprafața planetei. În plus, impactul repetat cu asteroizi ar fi produs și încălzirea puternică a interiorului planetei Venus. (Universe Today)

3. Cercetătorii de la Universidad de La Laguna au descoperit o galaxie lenticulară numită NGC 1277 situată la 240 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Perseus care nu are materie neagră. Este prima galaxie care nu pare să aibă materie neagră, în condițiile în care materia neagră reprezintă 85% din Univers. (Universe Today)

4. Astronomii au descoperit o gaură neagră supermasivă care emite un jet puternic de energie chiar spre Pământ, însă nu există niciun pericol pentru planeta noastră, întrucât gaura neagră este la o distanță de 400 de milioane de ani-lumină. Gaura neagră a primit numele Markarian 421, se află în constelația Ursa Major și a fost identificată cu observatorul spațial Imaging X-ray Polarimetry Explorer (IXPE) al NASA, care a fost lansat în decembrie 2021. (Space)

5. Astronomii au obținut o imagine spectaculoasă a două stele aflate în plin proces de formare într-un spațiu cu lungimea de 1470 de ani-lumină. Cele două stele în formare se numesc Herbig-Haro 46/47, iar imaginea originală este alb-negru, peste care cercetătorii au aplicat nuanțe de portocaliu sau albastru pentru a scoate în evidență trăsăturile celor două obiecte cosmice. (ESA Webb)

6. NASA și DARPA au selectat compania Lockheed Martin pentru a dezvolta o navetă spațială cu propulsie nucleară în cadrul unui proiect cu numele DRACO. Lockheed Martin va primi 500 de milioane de dolari pentru a produce un vehicul de test echipat cu propulsie nucleară care ar trebui testat pe orbită joasă a Pământului spre finalul acestui deceniu. (SpaceNews)

7. NASA a decis să profite de actuala poziționare a planetei Marte pentru ca roverul Perseverance să analizeze partea întunecată a Soarelui, care nu este vizibilă de pe Pământ. Această strategie poate permite agenției americane să identifice mai rapid exploziile solare cu un potențial pericol pentru Pământ, care sunt vizibile mai târziu de pe planeta noastră. (LiveScience)

8. Blue Origin, compania spațială privată a lui Jeff Bezos, a primit 35 de milioane de dolari pentru a continua dezvoltarea tehnologiei care va permite producția de panouri fotovoltaice din regolitul de pe Lună. Tehnologia are potențialul de a asigura energie electrică pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Lună. (Blue Origin)

9. O pană de curent la sediul NASA din Houston a întrerupt comunicațiile cu Stația Spațială Internațională (ISS). Pentru a informa astronauții de pe ISS despre această problemă, NASA a fost nevoită să se bazeze pentru prima oară pe un sistem de comunicații de backup deținut de Rusia. (The Guardian)

10. David Grusch, un fost ofițer de informații, a susținut în fața Congresului american că a avut acces la documente oficiale potrivit cărora SUA dețin resturi ale unui obiect zburător neidentificat și rămășițe ale celor care îl operau. Documentele respective ar reprezenta dovada existenței extratereștrilor. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au stabilit pentru prima oară structura internă a planetei Marte – Cronica Spațială
Astronomii au descoperit dovezi pentru un nou tip de supernovă în Univers – Cronica Spațială