Cercetătorii au anunțat că au simulat două găuri negre minuscule într-un computer cuantic și au transmis un mesaj între ele printr-un tunel în spațiu-timp – Cronica dimineții

La mulți ani, România!

1. Cercetătorii au anunțat că au simulat două găuri negre minuscule într-un computer cuantic și au transmis un mesaj între ele printr-un tunel în spațiu-timp. Conform informațiilor cuantice teleportate, o gaură de vierme traversabilă ar fi fost generată dar nu a fost creată fizic nicio ruptură de spațiu și timp în experiment. O gaură de vierme – o ruptură în spațiu și timp – este considerată o punte între două regiuni îndepărtate din univers. Oamenii de știință le numesc poduri Einstein-Rosen după cei doi fizicieni care le-au descris: Albert Einstein și Nathan Rosen. (TheGuardian)

2. Asociaţia Pro Infrastructură a anunțat că vom încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă şi drum expres aflaţi în exploatare și 444 kilometri de autostradă în licitaţii. ”În următorii 10 ani trebuie să construim măcar 900”, afirmă reprezentanţii asociaţiei, invocând faptul că pentru o reţea decentă avem nevoie de aproximativ 2.000 km. (News.ro)

3. Producătorul german de baterii Varta anunță că se confruntă cu o situație economică dificilă, iar investiția de 1 miliard euro pregătită pentru România va fi continuată doar după ce angajamentele obligatorii față de clienți vor fi asigurate. (Profit.ro)

4. Valeriu Stoica, unul dintre ideologii PNL, retras însă din prim-planul politicii, a declarat că a observat apariția unui compromis între PSD și PNL: cuplarea alegerilor parlamentare și locale din 2024. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”. În 2024 sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, în martie 2022, când încă era președintele PNL. (G4Media)

5. Pierderile Ucrainei, potrivit Uniunii Europene, de la începutul invaziei armatei ruse, din februarie, se ridică la peste 100.000 de militari și peste 20.000 de civili, a anunțat miercuri, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen (Libertatea). Reacția Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei: „Nu putem confirma această cifră, subliniem că pierderile armatei ucrainene sunt informații oficiale și se încadrează sub titlul restrictiv în ceea ce privește dezvăluirea de informații”, a declarat Bogdan Senik, șeful departamentului de Relații Publice al Statului Major de la Kiev. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Stephanie Frappart a fost delegată să conducă la centru meciul Costa Rica – Germania, programat joi, în grupele Cupei Mondiale din Qatar. Franţuzoaica va deveni prima femeie arbitru central la o partidă de la Campionatul Mondial masculin.

6. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a transmis, după reuniunea de la București, că Beijingul nu este un adversar al alianței și că țările NATO vor continua comerțul și relațiile economice cu regimul comunist condus de Xi Jiping. Întrebat dacă Ucraina și-a câștigat statutul de membru NATO, Jens Stoltenberg a transmis că între ”nimic” și calitatea de membru cu drepturi depline sunt mulți pași pe care Kievul trebuie să îi parcurgă, dar și că prioritatea zero a alianței nord-atlantice este să se asigure că acest stat ”există”. (G4Media)

7. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, i-a transmis, miercuri, omologului său turc, Hulusi Akar, „opoziţia sa puternică” faţă de lansarea unei noi ofensive de către Ankara în Siria, potrivit Pentagonului. Turcia a efectuat o serie de raiduri aeriene în nord-estul Siriei la 20 noiembrie asupra poziţiilor luptătorilor kurzi, membri ai grupărilor pe care le descrie drept „terorişti”. Iar preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat săptămâna trecută intenţia de a ordona, „când va veni momentul”, o ofensivă la sol. (News.ro)

8. Rata anuală a inflaţiei în zona Euro a înregistrat, în luna noiembrie, prima scădere din ultimele 17 luni. Potrivit unei estimări preliminare publicate miercuri de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut la 10%, de la un nivel record de 10,6% înregistrat în octombrie. (WSJ)

9. Renania de Nord-Westfalia, cel mai mare stat din Germania din punct de vedere al populației și al contribuției la PIB, a declarat o situație de urgență extraordinară, pe fondul crizei energetice, pentru a putea suplimenta bugetul pentru împrumuturi. Renania de Nord-Westfalia, care găzduiește 20 dintre cele mai mari 50 de companii germane, va accesa un împrumut de 5 miliarde euro ce va fi folosit pentru a reduce impactul crizei energetice. (Link)

10. După șase luni de program pilot, majoritatea celor 33 de companii și 903 angajați care testează săptămâna de lucru de 4 zile, fără nicio reducere a salariului, au declarat că este puțin probabil să se mai întoarcă vreodată la o săptămână de lucru de cinci zile. Niciuna dintre cele 27 de companii participante care au răspuns sondaj nu a spus că dorește sau are în plan să revină la săptămână de lucru de cinci zile. Aproximativ 97% dintre cei 495 de angajați care au răspuns au spus că doresc să continue cu o săptămână de patru zile. Majoritatea companiilor care au participat la pilot au sediul în Statele Unite și Irlanda. Angajații au raportat niveluri mai scăzute de stres, oboseală, insomnie și epuizare, precum și îmbunătățiri ale sănătății fizice și mentale. (CNN)

Fotografia dimineții – Samoilă Mârza a rămas în istorie drept singurul fotograf care a reușit să imortalizeze Marea Unire. Povestea lui o puteți citi aici:

Ți-ar mai putea plăcea
România va bloca intenția Austriei de a câștiga șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – Cronica dimineții
Arafat: Susțin în mod categoric impunerea vaccinării la cadrele medicale, la profesori și la alte categorii expuse – Cronica dimineții