CEO-ul BioNTech confirmă scăderea imunității celor vaccinați cu două doze – Cronica dimineții
1. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, se declară convins că un eventual val patru al pandemiei de COVID-19 nu va fi atât de agresiv încât să împiedice derularea normală a procesului de învăţământ. El spune că prezenţa fizică la cursuri este necesară pentru a stopa pierderile nu numai în plan educaţional, ci şi în plan social, comportamental pentru elevi, studenţi şi cadre didactice. (Digi24)
2. Discuţiile privind includerea sitului Roşia Montană în Patrimoniul Mondial, care urmau să aibă loc duminică, la Fuzhou, China, unde este reunit Comitetul UNESCO, au fost reprogramate. Oficialii români sunt încrezători că situl din România va fi protejat de UNESCO. (News.ro)
3. Președintele Consiliului Județean, liberalul Alin Tișe, a refuzat să participe la întrunirile conducerii organizației de partid. Tișe a lipsit și de la Conferința alegerilor județene, la care a au fost invitați și au participat cei mai importanți lideri liberali din țară. Pentru Actual de Cluj, Tișe a subliniat că nu dorește să participe la „combinația nimănui”, referindu-se la decizia asumată public de Emil Boc și Daniel Buda de a susține candidatura la șefia PNL a actualului premier, Florin Cîțu, în detrimentul candidaturii lui Ludovic Orban. (G4Media)
4. O companie farmaceutică japoneză a început testele clinice cu o pastilă destinată tratamentului COVID, care ar urma să fie administrată zilnic, până la anihilarea virusului. Producătorul japonez Shionogi intră astfel în această cursă alături de alți giganți farma, precum Pfizer sau Merck Sharp & Dohme. Pastila concepută de laboratorul japonez Shionogi ar urma să fie administrată o dată pe zi, obiectivul ei fiind de a neutraliza virusul într-un interval de zece zile după infectare. (Digi24)
Din Cronica de Carte: . „Pânza Charlottei”, de E. B. White, „Dragonul tatălui meu”, de Ruth Stiles Gannett, „Charlie și fabrica de ciocolată”, de Roald Dahl și „Minunea”, de R. J. Palacio (toate traduse la Editura Arthur) se află printre cele mai importante 100 de cărți pentru copii, pe care aceștia ar trebuie să le citească înainte să devină adulți. (Mommy Poppins)
5. Cel mai important specialist în boli infecțioase din Statele Unite, Anthony Fauci, a declarat duminică faptul că americanii care au imunitatea compromisă ar putea avea nevoie de o a treia doză de vaccin pentru Covid-19, având în vedere că numărul cazurilor de îmbolnăviri provocate de varianta Delta a coronavirusului este în creștere. (Profit.ro)
6. Ugur Sahin, CEO-ul BioNTech, a confirmat informațiile din Israel care arată că imunitatea, pentru cei vaccinați cu două doze de vaccin Pfizer/BioNTech în ianuarie, a scăzut. Sahin acuză răspândirea rapidă a variantei Delta pentru scăderea imunității. Totuși el crede că nu e nevoie de o a treia doză, deoarece cei care sunt vaccinați și se infectează nu vor avea viața amenințată. “Fiecare guvern trebuie să decidă ce strategie alege”. (WSJ)
7. China a anunțat o reformă a instituțiilor de învățământ private. Acestea nu vor mai avea voie să genereze profit, să se listeze pe bursă sau să ridice finanțare prin vânzarea de acțiuni. (Bloomberg)
Din Cronica Sportivă: Larisa Iordache (gimnastică) a obținut o notă care o trimite în finala de la bârnă, în ciuda durerilor de la aterizare: 14,133, a patra notă din concurs. La controlul medical ulterior (RMN) s-a descoperit că are o entorsă metatarsiană. Ultimul act se va disputa pe 3 august, iar în finală se pleacă de la zero, nu conteaza notele obținute acum. (Gsp.ro)
8. CEO-ul companiei Philip Morris Internațional, producătorul țigărilor Marlboro, a declarat că guvernul britanic ar trebui să interzică țigările clasice în următorii zece ani. Jacek Olczak a anunțat că PMI vede o lume fără țigări și “cu cât acest lucru se va întâmpla mai repede, cu atât e mai bine pentru toți. Țigările clasice ar trebui tratate ca mașinile pe benzina/motorină, a căror vânzare va fi interzisă, în Marea Britanie, din 2030.” (TheGuardian)
9. Adulții din Marea Britanie s-au îngrășat, în medie, cu 4 kg, de la începutul pandemiei, din martie 2020. (Bloomberg)
10. Înotătorul David Popovici a reușit, în această dimineață, performanța de a se califica, la numai 16 ani, în finala olimpică a probei de 200 de metri liber, îndeplinindu-și astfel obiectivul pe care și-l propusese pentru prima sa participare la Jocurile Olimpice. Și Robert Glință a prins calificarea în finala de 100 metri spate, el fiind campionul european en titre la această probă. (Digi24)