Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor: România se situează la cel mai scăzut nivel de îngrijorare din tot continentul – Cronica dimineții
1. România este din nou excepția de pe harta epidemiologică a Europei, publicată joi de Centrul European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), însă de această dată este țara cu cel mai scăzut grad de îngrijorare. ECDC a stabilit 4 grade ale situației epidemiologice, colorate în funcție de cât de îngrijorătoare este situația în diferitele regiuni din Europa, în verde, portocaliu, roșu și roșu închis. România se situează acum la cel mai scăzut nivel de îngrijorare din tot continentul. Două regiuni din România – nord-est și sud-vest – sunt singurele “verzi” de pe tot continentul. (G4Media)
2. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani ar putea începe după jumătatea lunii ianuarie, estimându-se că rata de acoperire vaccinală pentru această categorie va fi de 20%. (News.ro)
3. Salariații din învățământ vor începe luni, 20 decembrie, proteste la sediile Guvernului și prefecturilor, au anunțat, joi, cele trei federații sindicale din educație, într-un comunicat comun de presă. Decizia vine după ce un proiect de ordonanță de urgență publicat miercuri noaptea de Ministerul de Finanțe arată că salariile din Educație vor fi înghețate în anul 2022. (Edupedu)
4. Microîntreprinderile care la finele anului 2021 vor avea afaceri de peste 500.000 de euro vor trece automat de la 1 ianuarie la impozitarea pe profit, odată cu diminuarea pragului de încadrare la microîntreprindere de la 1 milion de euro la 500.000 de euro, potrivit unor lămuriri furnizate de reprezentanți ai Ministerului Finanțelor. Diminuarea bruscă a plafonului a stârnit nemulțumire în rândul firmelor și a contabililor. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Project Zero, divizia de securitate cibernetică a Google, a publicat o analiză detaliată a modului în care funcționa exploit-ul NSO de iPhone. Folosind iMessage ca poartă de intrare, metoda companiei israeliene era de tip zero-click, adică nu avea nevoie de o acțiune anume a utilizatorului pentru a se propaga. (Project Zero)
5. Fapta de reținere și neplată, de încasare și neplată, ori de nereținere sau neîncasare, în cel mult 60 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a unor impozite și/sau a unor contribuții, cum sunt cele plătite de angajați la pensie și sănătate, se reincriminează ca faptă penală, prevede un proiect de ordonanță redactat de Ministerul Finanțelor. Limitele pedepsei prevăzute sunt închisoarea de la 1 an la 5 ani. (Profit.ro)
6. Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat aprobarea folosirii în caz de urgenţă, în Uniunea Europeană, a pastilei împotriva Covid-19 dezvoltata de Pfizer. (News.ro)
7. 47 % dintre români cred că vor avea o îmbunătăţire a calităţii vieţii în 2026, conform unui studiu realizat de Rethink România. Studiul mai arată că doar o treime din respondenți își asumă responsabilitatea personală atât pentru problemele, cât și pentru reușitele din viața lor, claritatea obiectivelor de țară ale României este una din problemele serioase ale majorității, iar tinerii arată un grad semnificativ mai mare de asumare și inițiativă, însă suferă de lipsa de încredere.
8. UE se pregătește să stabilească la nouă luni, după o primă vaccinare completă, perioada de valabilitate a certificatului de vaccinare anti-Covid pentru călătoriile intra-europene, pentru a încuraja vaccinarea cu doza “booster”. (Hotnews)
Din Cronica Sportivă: România a fost repartizată în Grupa a III-a a Diviziei B a Ligii Naţiunilor, alături de reprezentativele Bosniei-Herţegovina, Finlandei şi Muntenegrului, s-a stabilit în urma tragerii la sorţi care a avut loc, joi, la Nyon.
9. Aproape 3000 de copii au fost amendați într-un stat din Australia, pentru nerespectarea regulilor impuse în pandemie. Totalul amenzilor a depășit $2 milioane, mai mult de jumătate dintre copii primind amenzi de $1000. Copiii au fost amendați pentru mers pe stradă fără motiv, mers la cumpărături însoțiți de un alt membru al familiei sau stat pe bancă, într-un parc. (TheGuardian)
10. Biserica nu trebuie să se implice în niciun fel în problema vaccinării, pentru că nu este treaba ei, consideră majoritatea românilor, potrivit „Barometrului Vieţii Religioase” – ediţia decembrie 2021, lansat de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu” şi Centrul de Cercetări Sociologice LARICS. Conform aceluiași sondaj, 83% dintre români se consideră religioși, însă afirmă că merg rar la biserică. (Digi24)
Fotografia dimineții vine din Bali. Așa arătă o plajă din insulă după o furtună. Sonny Tumbelaka/AFP/Getty Images: