Cele mai potrivite cărți pentru cadourile de sărbătorile de iarnă 2022 – Cronica de Carte

1. Editorii New York Times au ales cele mai potrivite cărți pentru a fi oferite drept cadou de aceste sărbători, pe mai multe categorii precum ficțiune istorică, cărți romantice, thrillere, SF, cărți despre sport și fotografie. (New York Times)

„Pianul mecanic”, de Kurt Vonnegut (la noi, la Editura Polirom), „Culoarea purpurie”, de Alice Walker (Editura Art) și „Inimile noastre rătăcite”, de Celeste Ng (Editura Litera), sunt cărțile recomandate drept cadou de Crăciun de către scriitorii intervievați de The Guardian.

Scriitori precum George Saunders, John Waters și Emily St. John Mandel au recomandat cele mai bune cărți pentru a fi dăruite de sărbători, în revista Esquire.

Alte recomandări privind cărțile-cadou de sărbători:

-liste pe mai multe categorii de cărți (benzi desenate, cărți pentru copii, poezie, ficțiune, non-ficțiune, în Publishers Weekly;

-cele mai bune 50 de cărți de dăruit, în viziunea Literary Hub;

-cele mai bune 10 cărți cu rețete din acest an (Lit Hub);

-pentru cei care vor să treacă dincolo de cărți, se pot dărui și unul dintre cele 10 jocuri de societate literare recomandate de Literary Hub.

2. „Ministerul pentru biitor”, de Kim Stanley Robinson (la noi, la Editura Nemira), „Al doilea munte”, de David Brooks (Curtea Veche Publishing) și „4000 de săptămâni – Time management pentru muritori”, de Oliver Burkeman (Editura Publica) sunt printre cele mai interesante cărți citite în 2022 de influencerul Cristina Chipurici.

3. Societatea Leibniz din România a anunțat nominalizările pentru Premiile Leibniz pe anul 2022 (pentru lucrări publicate în 2021), pentru categorii precum proză, poezie, filosofie, traducere. Printre cei nominalizați să află scriitori precum Norman Manea, Matei Vișniec, Lavinia Braniște, Ioana Nicolaie, Ruxandra Cesereanu și Svetlana Cârstean. (Link)

4. Într-un clasament al celor mai bune cărți de ficțiune care au fost traduse în Italia în 2022, realizat pe baza răspunsurilor a peste 650 de persoane din lumea literară italiană (scriitori, critici, librari, jurnaliști), pe locul 9 se află volumul „Melancolia”, de Mircea Cărtărescu, iar pe locul 22 se află, printre altele, romanul „Înainte să moară Brejnev”, de Iulian Ciocan. (Indiscreto)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-O echipă de la Universitatea de Vest din Timișoara va realiza primul instrument digital din România bazat pe metode de cercetare lingvistică, de evaluare automată și recomandare a textelor potrivite pentru lectură în diverse etape ale ciclului primar de învățământ. Proiectul are în vedere stimularea interesului pentru lectură la copiii până în clasa a patra (Link);

-Un profesor de matematică de la școala din Curcani, județul Călărași, a testat un program nou (școala ca spațiu de experimentare), cu metode de predare, evaluare și structură adaptate nevoilor. Acest model a fost preluat din acest an de alte 28 de școli (DOR);

-Din 11 decembrie, CFR Călători a pornit un nou proiect, „Biblioteca pe roți”, pentru pasagerii care aleg să călătorească cu trenurile Intercity (Link);

-În Belgia, un biblio-camion străbate de aproape 60 de ani satele mici din regiune pentru a distribui din cele 300.000 de cărți aflate în stoc (ActuaLitte);

-Editurile din Anglia a donat mai mult de 30.000 de cărți către The Childhood Trust, o organizație de caritate care dorește să reducă impactul sărăciei în rândul copiilor și tinerilor din Londra (BookSeller).

6. Cele mai frumoase ierni din literatură se regăsesc în volume precum „Omul de zăpadă”, de Raymond Briggs (la noi, la Editura Grafic), „Cei morți”, de James Joyce (Editura Humanitas Multimedia) și „Poveste de Crăciun”, de Charles Dickens (Curtea Veche Publishing). (The Guardian)

7. Ne apropiem de finalul anului, iar abonații Goodreads au votat cele mai așteptate cărți ale anului 2023, pe categorii precum horror, non-ficțiune, ficțiune sau cărți romantice, printre care se află volume ca „Victory City”, de Salman Rushdie, „Silver Nitrate”, de Silvia Moreno-Garcia, „Spare”, de Prințul Harry și „You Could Make This Place Beautiful”, de Maggie Smith. (GoodReads)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „It Starts with Us”, de Colleen Hoover, un sequel al best-sellerului „It Ends With Us” (a opta săptămână în top); la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află, pentru a patra săptămână consecutivă, volumul „The Light We Carry”, de Michelle Obama. O altă noutate interesantă în top, respectiv cartea „Never Finished”, aparținând fostului militar american David Goggins. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Hașdeu. Duhuri, de George Cornilă, Editura Polirom

-Podul Diavolului, de Radu Paraschivescu, Editura Humanitas

-Întinde mâna, Tiberiu. Cum îți recompui identitatea?, de Horea Sibișteanu, Editura Nemira

-Lupanarul, de Elodie Harper, Editura Trei

-Nimeni nu vorbește despre asta, de Patricia Lockwood, Editura Pandora M

-Civilizația romană, de Pierre Grimal, Editura Humanitas

-Vechile drumuri. O călătorie pe jos, de Robert Macfarlane, Editura Polirom

-Jumătate de soare galben, de Chimamanda Ngozi Adichie, Black Button Books

-Meduza fără vârstă. Secretele naturii legate de longevitate, de Nicklas Brendborg, Editura Publica

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Pentru prima oară, persoanele aflate în închisoare în Franța au decernat propriul Premiu Goncourt, primit de Sarah Jollien-Fardel, pentru romanul ei, „Sa Préférée” (New York Times);

-Faimos pentru a fi un scriitor foarte discret, Thomas Pynchon și-a vândut arhiva de ciorne și scrisori Bibliotecii Huntington din California, arhivă care nu conține însă nicio fotografie (New York Times);

-Cele mai reușite coperte din 2022, în viziunea Literary Hub;

-Cele mai bune cărți de știință din 2022, conform Smithsonian;

-Cele mai bune 10 cărți romantice ale anului 2022, conform Entertainment Weekly;

-O listă cu cele mai bune cărți despre complicațiile dorinței și despărțirilor din perioada școlii (Literary Hub);

-100 de romane thriller și de mister, catalogate în funcție de ambianța unde se petrece acțiunea (GoodReads).

Fotografia ediției: Într-o bibliotecă din Utrecht (Țările de Jos), cititorii își încarcă dispozitivele electronice (laptopuri, dispozitivele Kindle etc.) pedalând în timp ce citesc. Sursa: GhanaWeb.

Ți-ar mai putea plăcea
19 cărți care vor fi ecranizate în 2021 – Cronica de carte
100 de cărți obligatoriu de citit din anul 2022, în viziunea revistei Time – Cronica de carte