Cele mai bune cărți ale anului 2024, în viziunea New York Times și Washington Post – Cronica de Carte

1. Editorii New York Times Book Review au ales cele mai bune 10 cărți ale anului 2024, printre care se află volume de ficțiune și non-ficțiune precum „Crematoriul înghețat. Mărturie de la Auschwitz”, de József Debreczeni (la noi, la Editura Trei), „All Fours”, de Miranda July, „James”, de Percival Everett și „You Dreamed of Empires”, de Álvaro Enrigue. (New York Times)

2. „America Last: The Right’s Century-Long Romance With Foreign Dictators”, de Jacob Heilbrunn, „The Anxious Generation: How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness”, de Jonathan Haidt, „Grief Is for People”, de Sloane Crosley, și „Hiroshima: The Last Witnesses”, de M.G. Sheftall, sunt printre cele mai remarcabile 50 cărți de non-ficțiune ale anului 2024, în viziunea editorilor The Washington Post.

The Washington Post a anunțat și alte topuri importante ale anului 2024:

-cele mai remarcabile 50 de cărți de ficțiune din 2024 (Link);

-cele mai bune cărți de mister;

-cele mai frumoase 8 romane de dragoste;

-cele mai bune 10 cărți de ficțiune istorică.

3. „Brain rot/putregai cerebral” a fost desemnat cuvântul anului 2024 de către Oxford, pe fondul preocupărilor legate de folosirea excesivă a reţelelor de socializare şi de conţinutul care absoarbe mintea. „Brain Rot” este definit ca fiind „presupusa deteriorare a stării mentale sau intelectuale a unei persoane, considerată în special ca fiind rezultatul consumului excesiv de materiale (în prezent, în special conţinut online) considerate a fi triviale sau lipsite de provocare”. (News.ro)

4. Cărțile realizate de Asociația Cu Alte Cuvinte (CUAC), în limbile română și romani, își propun să le ofere copiilor de etnie romă și alte modele. Acestea vor ajunge la 11.000 de copii din grădinițe, dar pot fi citite și pe internet gratuit. În noua serie de povești din proiectul „Barre roma” („Eroi romi”), cei mici pot afla despre viața sociologului Gelu Duminică, a actriței și regizoarei Alina Șerban, a artistului Eugen Raportoru și a sopranei Isabela Stănescu. (Școala9.ro)

5. „Case dezmățate”, de Colin Barrett (la noi, la Editura Polirom), „All Things Are Too Small”, de Becca Rothfeld, „The Book of Love”, de Kelly Link și „Beautyland”, de Marie-Helene Bertino, se află printre cele mai bune 38 de cărți ale anului 2024, în viziunea editorilor Literary Hub.

6. Printre cele mai citite 144 de cărți ale anului de către abonații Goodreads, pe 12 categorii diferite, se află volume precum „Yellowface”, de R.F. Kuang (cea mai citită carte de ficțiune), „Lecții de chimie”, de Bonnie Garmus (ficțiune istorică, la noi, la Editura Nemira), „Menajera”, de Freida McFadden (carte polițistă, Editura Bookzone), „Biblioteca de la miezul nopții”, de Matt Haig (fantasy, Editura Nemira) și „Femeia din mine”, de Britney Spears (carte de memorii, Editura Bookzone). (Goodreads)

7. „Toată lumina pe care nu o putem vedea”, de Anthony Doerr (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „Pachinko”, de Min Jin Lee (Editura Nemira), „Bucătăria sclavilor”, de Kathleen Grissom (Editura Polirom) și „Cartea iubirii”, de Dalai Lama și Desmond Tutu (Editura Humanitas), sunt printre cele 37 de cărți care ne pot schimba viața. (Katie Couric Media)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Wicked”, de Gregory Maguire (a treia săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află, pentru a doua săptămână consecutivă, volumul de memorii „Cher: The Memoir Part One”. O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „The House of Cross”, de James Patterson (al 33-lea volum din seria Alex Cross). (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Cum am devenit feministă, coord. Ionela Băluță și Emanuela Ignățoiu-Sora, Editura Nemira

-Generația canibală, de Vasile Ernu, Editura Polirom

-Arte și parte. Pentru o cultură a dialogului, de Laurențiu-Ciprian Tudor, Editura pentru Artă și Literatură

-Vizuina luminată. Jurnal de sanatoriu, de M. Blecher, Editura Cartex

-Întoarcerea vremurilor barbare. De la un război la altul, de Thierry Wolton, Editura Humanitas

-Faptele și opiniile doctorului Faustroll, patafizician, de Alfred Jarry, Editura Tracus Arte

-Mereu cu gândul la ea, de JeanBaptiste Andrea, Editura Trei

-African Psycho, de Alain Mabanckou, Editura Art

-Caietul interzis, de Alba de Cespedes, Editura Humanitas Fiction

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Bookster, împreună cu Star Assembly, Filiala de Cruce Roșie a Județului Alba și Inspectoratul Școlar Județean Alba, lansează un proiect-pilot dedicat elevilor și profesorilor din șase școli din județul Alba, oferindu-le acces gratuit la cărți și materiale educaționale (Smark.ro);

-Joya Chatterji a câștigat Premiul de Istorie Wolfson, în valoare de 50.000 de lire sterline, pentru volumul ”Shadows at Noon: The South Asian Twentieth Century” (BookSeller);

-Cele mai bună cărți despre muzică din anul 2024 (Pitchfork);

-Scriitoarea Caroline Carlson recomandă 10 cărți pentru copii pe care poate le-ați ratat în 2024 (Literary Hub);

-Câteva dintre cele mai bune cărți de poezie ale anului (Literary Hub);

-Cele mai bune cărți de istorie din 2024 (Five Books).

Fotografia săptămânii: Cele patru cărți realizate până acum de Asociația Cu Alte Cuvinte, în limbile română și romani. Sursa: Școala9.ro.

Ți-ar mai putea plăcea
Laureaţii Galei Premiilor revistei Observator cultural – Cronica de Carte
Barbara Kingsolver a câștigat pentru a doua oară Women’s Prize for Fiction – Cronica de Carte