Cele mai bune cărți ale anului 2024 (de până acum) – Cronica de Carte

1. Publicația New York Times a anunțat cele mai bune 12 cărți ale anului 2024 (de până acum), pe două categorii (ficțiune și non-ficțiune), printre acestea aflându-se volume precum „James”, de Percival Everett, „The Hunter”, de Tana French, „Cuțitul”, de Salman Rushdie (la noi, la Editura Polirom) și „The Wide Wide Sea: Imperial Ambition, First Contact and the Fateful Final Voyage of Captain James Cook”, de Hampton Sides. (New York Times)

Bonus: Cele mai bune cărți de dragoste și cele mai bune cărți polițiste ale acestui an.

2. Editura Litera a anunțat lansarea a două noi colecții dedicate scriitorilor români contemporani: Perspektiv, o colecție de nonficțiune (eseu), și Pantazi, o colecție de ficțiune (proză scurtă și roman), ambele coordonate de poetul, prozatorul și eseistul Cosmin Perța. Primii autori publicați în aceste două colecții sunt Laura Ilea, Felix Nicolau, Arthur Suciu și Călin Torsan, respectiv Violeta Berea, Gelu Diaconu, Delia Hügel, Ciprian Măceșaru și Antoaneta Zaharia. (Biblioteca lui Liviu)

3. Scriitorul american George R.R. Martin, autorul seriei de cărți „Cântec de gheață și foc” pe care se bazează popularul serial „Game of Thrones” produs de HBO, afirmă că în 999 de cazuri din 1.000 adaptările unor cărți celebre în filme și seriale nu se ridică la nivelul operei originale. (Hotnews.ro)

4. „The Friday Afternoon Club”, de Griffin Dunne, „Hip-Hop Is History”, de Questlove, „Parade”, de Rachel Cusk, „On Call”, de Anthony Fauci și „Mina’s Matchbox”, de Yōko Ogawa, sunt printre cele mai așteptate 24 cărți ale verii anului 2024, în viziunea revistei Time.

5. Știri pozitive din lumea literară:

-Romanul „O formă de viață necunoscută” (Editura Polirom), de Andreea Răsuceanu, a apărut în limba spaniolă, la Editorial Confluencias, traducere de José Francisco Arcenegui, cu titlul Una forma de vida desconocida (Blog Polirom);

-A apărut un volum care îi învață pe copii informații esențiale, pe înțelesul acestora, despre legi și reguli, prin intermediul unui supererou, Legisman. Volumul are titlul „Învață cu Legisman. Care-i treaba cu regulile”, fiind semnat de Bianca Opriș (Link);

-La Salonul de carte Bookfest 2024, s-a lansat cartea „Cei trei purceluși„, cu desene realizate de Tobias, un adolescent autist de aproape 17 ani. Este primul volum dintr-o serie de cărți pentru copilașii care au dificultăți în a reproduce și cele mai simple povești clasice. Povestea lui, pe Faces of autism;

-Librăriile independente din SUA au continuat să se extindă în 2023 chiar și pe fondul cifrelor mici de vânzări din industria cărții: anul trecut, s-au deschis cu peste 200 de noi librării independente față de ​​2022, iar numărul total este de două ori mai mare decât în 2016 (Los Angeles Times).

6. Scriitoarea Elizabeth O’Connor, autoarea romanului „Whale Fall”, recomandă opt cărți a căror acțiune se petrece pe insule ficționale, printre care se numără „Poliția memoriei”, de Yoko Ogawa (la noi, la Editura Humanitas Fiction), „Cartea verii”, de Tove Jansson (Editura Young Art), „Pe țărm”, de Abdulrazak Gurnah (Editura Litera) și „Tar Baby”, de Toni Morrison. (Electric Literature)

7. În viziunea abonaților Goodreads, „The Ministry of Time”, de Kaliane Bradley, „When Among Crows”, de Veronica Roth, „You Like It Darker”, de Stephen King și „Goddess of the River”, de Vaishnavi Patel, sunt pe lista celor mai așteptate cărți de SF, fantasy și horror ale verii anului 2024. (BookRiot)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „You Like It Darker”, de Stephen King, o carte de povestiri; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, volumul „What This Comedian Said Will Shock You”, de Bill Maher, eseuri ale comedianului despre cultura și politica americană. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, volumul „Mind Games”, de Nora Roberts. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Scrisoare către Dorothea. Breviar de idei îndrăgostite, de Gabriel Liiceanu, Editura Humanitas

-Istorii din Bucureștiul neogotic, de Emanuel Bădescu, Editura Vremea

-Aceiași noi. Când sensul viitorului e în trecutul nostru, de Cătălina Dumitrescu, Editura Humanitas

-Sub soarele polar. Impresii și peripeții din voiajul unor salvați de la naufragiu de spărgătorul Krasin, de Romulus Cioflec, Editura Eikon

-Luna ucigașă, de Jo Nesbo, Editura Trei

-Canada, de Richard Ford, Editura Pandora M

-În căutarea memoriei, de Eric R. Kandel, Editura Polirom

-Arta de a gândi limpede, de Rolf Dobelli, Editura Baroque Books & Arts

-Disidentul Alexei Navalnîi. Profilul unui deținut politic, de David M. Herszenhorn, Editura Niculescu

-Cruciații. Istoria epică a războaielor pentru Țara Sfântă, de Dan Jones, Editura Litera

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Scriitoarea Stéphanie Polack a câștigat Premiul Flaubert 2024, pentru cartea sa „Les corps hostiles” (Livres Hebdo);

-Cele mai bune 10 romane de spionaj (BookRiot);

-Cele mai bune cărți semnate de Aldous Huxley (Interesting Literature);

-Cărțile preferate ale scriitoarei Lois Lowry (Radical Reads).

Fotografia săptămânii: Volumul „Cei trei purceluși”, văzut prin ochii lui Tobias Cambien, un adolescent autist de aproape 17 ani. Sursa: Cărturești.ro.

Ți-ar mai putea plăcea
Bookfest 2020 a fost anulat – Cronica de Carte
Harry Potter este personajul din cărți care îi inspiră cel mai mult pe copii – Cronica de Carte