Cele mai bune cărți ale anului 2021, în viziunea Amazon – Cronica de carte
1. Editorii Amazon au ales cele mai bune cărți ale anului 2021, inclusiv topul celor mai bune 100 de cărți și favoritele pentru fiecare gen. Astfel, primele trei cărți ale anului sunt considerate „The Lincoln Highway: A Novel”, de Amor Towles, „Crying in H Mart: A Memoir”, de Michelle Zauner, și „The Plot: A Novel”, de Jean Hanff Korelitz. (BookRiot)
2. Au fost anunțate nominalizările pentru Premiile revistei Observator cultural, pentru cele şase categorii, pentru cărţi ale autorilor români apărute în 2020: „Proză“, „Poezie“, „Debut“, „Critică/Istorie/Teorie literară“, „Memorialistică“, „Eseu/Publicistică“. Printre nominalizați, se află autori precum Veronica D. Niculescu, Simona Sora, Bogdan Coșa, Marta Petreu și Mirel Bănică. Premiile se vor anunța pe 25 noiembrie. (Observator cultural)
3. Jason Mott a câștigat Premiul de ficțiune National Book din SUA pentru romanul său, „Hell of a Book”. Premiul pentru categoria de non-ficțiune a mers spre Tiya Miles pentru volumul „All That She Carried”, iar cel de la categoria de traducere în limba engleză a fost câștigat de volumul „Winter in Sokcho”, de Elisa Shua Dusapin. (New York Times)
4. Premii literare franceze decernate în această săptămână:
-Premiul Interallié 2021 a fost acordat lui Mathieu Palain, pentru volumul „Ne t’arrête pas de courir” (Livres Hebdo);
-Gouzel Iahina și Kapka Kassabova sunt laureatele Premiului pentru Cea mai bună carte străină, tradusă în limba franceză (Livres Hebdo).
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Prețurile la cărțile electronice comercializate în România vor scădea după ce Parlamentul a adoptat o inițiativă legislativă de reducere a TVA de la 19% la 5% pentru e-books, cărți audio și presa digitală (Spotmedia);
-Și în Letonia, Parlamentul reduce TVA-ul pentru cărți și presa scrisă de la 12% la 5% (ActuaLitte);
-În Las Vegas, toate autobuzele de transport local vor oferi resurse digitale, preluate de la biblioteca orașului. Utilizatorii vor avea acces imediat la filme gratuite, cărți electronice, cărți audio sau reviste din bibliotecă cu o simplă descărcare a unei aplicații (ActuaLitte);
-Biblioteca din Cambridge îi încurajează pe copii să citească prin intermediul unui câini, special angajați pentru ca cei mici să le citească povești (Link);
-Un robot-bibliotecă autonom, care „găzduiește” 100 de cărți, se va plimba prin parcurile orașului Seongnam (Coreea de Sud), oferind cărți spre împrumut, timp de două săptămâni, oricărei persoane cu abonament de bibliotecă (ActuaLitte).
6. „The Afghanistan Papers: A Secret History of the War”, de Craig Whitlock, „Crossroads”, de Jonathan Franzen, „Klara and the Sun”, de Kazuo Ishiguro, și „Gold Diggers”, de Sanjena Sathian, sunt printre cele mai bune 10 cărți ale anului 2021, în viziunea editorilor The Washington Post.
The Washington Post a anunțat și alte topuri importante ale anului 2021:
-cele mai bune cărți pentru copii (Link);
-cele mai bune cărți audio ale anului (Link);
-cele mai remarcabile 50 de cărți de ficțiune din 2021 (Link) și cele mai remarcabile 50 de volume de non-ficțiune (Link);
-cele mai bune cărți de mister și thrillere, cele mai bune cărți de dragoste, cele mai bune romane grafice și cele mai bune cărți SF, fantasy și horror ale anului.
7. „I Am the Subway”, de Kim Hyo-eun, „While You’re Sleeping”, de Mick Jackson, „On the Other Side of the Forest”, de Nadine Robert și „Time Is a Flower”, de Julie Morstad, sunt printre cele mai bună cărți ilustrate pentru copii ale anului 2021, în viziunea New York Times/New York Public Library. (New York Times)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, thriller-ul „The Dark Hours”, de Michael Connelly; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află tot o noutate, cartea „Will”, autobiografia lui Will Smith, scrisă împreună cu Mark Manson. O altă noutate interesantă la categoria non-ficțiune, „The Dawn of Everything”, de David Graeber și David Wengrow, o nouă istorie a umanității. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Cartea orașelor, Editura Humanitas
-Un secol de ceață, de Matei Vișniec, Editura Polirom
-Munca echitabilă, de Kim Scott, Editura Publica
-Viața lui Freud Vol. I: Turnul nebunilor și Vol. II: Paria, de Irving Stone, Editura Polirom
-Moștenirea lui Stalin. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952–1960, de Stefano Bottoni, Editura Humanitas
-Serenadă pentru Nadia, de Zulfu Livaneli, Editura Humanitas Fiction
-Anul viitor pe vremea asta, de Sophie Cousens, Editura Nemira
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Librăriile Barnes & Noble și-au anunțat cartea anului 2021, respectiv ”The Lyrics: 1956 to the Present”, de Paul McCartney (Publishers Weekly);
-Cea mai bună carte scoțiană a anului 2020 este „Mayflies”, de Andrew O’Hagan (Scotsman);
-A decedat, la vârsta de 88 de ani, scriitorul de origine zambiană Wilbur Smith, autor al unor cărți precum „Festinul leilor” sau seria ”Egiptul antic”. Volumele sale au fost traduse în limba română la Editura Rao (The Guardian);
-Potrivit unui studiu recent, tinerii americani cu vârsta cuprinsă între 9 și 13 ani citesc din ce în ce mai puțin. O altă tendință: fetele citesc mult mai mult decât băieții de aceeași vârstă (ActuaLitte).
Fotografia ediției: Ridwan Sururi, fondatorul Kuda Pustaka („Biblioteca pe cal”), utilizează un cal, cu ajutorul căruia distribuie cărți copiilor care sunt dornici să schimbe titlurile vechi cu altele noi în satul Pesanggrahan din Java (Indonezia). Kuda Pustaka a adunat 7.000 de cărți începând cu anul 2014, iar Sururi a deschis o bibliotecă în propria sa casă, astfel încât locuitorii, copiii și studenții să poată împrumuta cărți. Sursă fotografie: Dasril Roszandi / Anadolu Agency / Getty.