Cele mai bune 30 de romane din ultimii 30 de ani – Cronica de Carte
1. „2666”, de Roberto Bolaño (la noi, la Editura Pandora M), „James”, de Percival Everett (Editura Litera), „The Amazing Adventures of Kavalier and Clay”, de Michael Chabon, „Sticletele”, de Donna Tartt (Editura Litera) și „The Overstory”, de Richard Powers, se află pe primele cinci locuri într-un top al celor mai bune 30 de romane din ultimii 30 de ani, realizat de publicația Los Angeles Times.
2. Romanul „Theodoros”, de Mircea Cărtărescu, în traducerea italiană a lui Bruno Mazzoni, este nominalizat pe lista scurtă al Premiului European Strega. Acest premiu este decernat din anul 2014 unui roman tradus în limba italiană dintr-un scriitor european recunoscut în propria țară. Printre câștigătorii din anii anteriori se numără Katja Petrowskaja, Annie Ernaux, Fernando Aramburu și Mihail Șișkin. (Link)
3. Au fost anunțați finaliștii prestigioaselor Premii Hugo pe anul 2025, acordate celor mai bune cărți din domeniile sci-fi și fantasy. Astfel, în cursa pentru cel mai bun roman SF al anului se află volumele „Alien Clay”, de Adrian Tchaikovsky, „Ministerul timpului”, de Kaliane Bradley (la noi, la Editura Litera), „Service Model”, de Adrian Tchaikovsky, „Someone You Can Build a Nest In”, de John Wiswell, „A Sorceress Comes to Call”, de T. Kingfisher, și „The Tainted Cup”, de Robert Jackson Bennett. (Seattle In 2025)
4. În data de 17 mai 2025, va avea loc cea de-a doua ediție a Conferinței Naționale de Literație cu tema „Cititorul și textul în ecuația citirii cu înțelegere”, la Universitatea Româno-Americană (Bulevardul Expoziției 1B, București). Conferința va reuni peste 450 de cadre didactice din toate ciclurile de învățământ preuniversitar, alături de specialiști și practicieni din domeniul educației, cu scopul dezvoltării competențelor de literație în lucrul cu preșcolarii, elevii din clasele primare, gimnaziale și liceale. (Smark)
5. Un studiu al Universității din Tokyo a demonstrat că extinderea educației preșcolare în Japonia începând din anii 1960 a condus, pe termen lung, la mai puține arestări pentru fapte sau infracțiuni violente și mai puține sarcini în rândul adolescentelor. Concluzia studiului a fost că educația timpurie a redus comportamentele riscante în adolescență și mai târziu în viață, indiferent de familia din care au provenit copiii. (Science Daily)
6. „Audition”, de Katie Kitamura, „Notes to John”, de Joan Didion, „The Stolen Heart”, de Andrei Kurkov, „The Deserters”, de Mathias Énard, „The Emperor of Gladness”, de Ocean Vuong și „Exophony”, de Yoko Tawada, sunt printre cele mai așteptate peste 100 de cărți ale acestei primăveri. (The Millions)
7. „Jurnalul unui adolescent timid”, de Stephen Chbosky (la noi, la Editura Trei), „Căutând-o pe Alaska”, de John Green (Editura Trei), „Eu, Eart și sfârșitul ei”, de Jesse Andrews (Editura Rao) și „Vândută de 13 ani”, de Patricia McCormick (Editura Young Art), sunt printre cele 10 cărți din Statele Unite ale Americii cele mai vizate de cenzură sau tentative de interzicere, în anul 2024, conform unui raport al Asociației Bibliotecilor Americane. (ALA.org)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, respectiv volumul „The Perfect Divorce”, de Jeneva Rose; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află volumul „Abundance”, de Ezra Klein și Derek Thompson. O noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, respectiv „Strangers In Time”, de David Baldacci. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Insula de apoi, de Vlad Zografi, Editura Humanitas
-Kiwi 2025. Destine, antologie de proză scurtă coordonată de Marius Chivu, Editura Polirom
-Pământul Plath, de Anca Zaharia, Editura Art
-Nicolae Iorga și seducția fascismului italian, de Georgiana Țăranu, Editura Humanitas
-Reședințe boierești și monumente din Iași, de Narcis Dorin Ion, Editura Vremea
-Jurnal de psihanalist, de Vasile Dem. Zamfirescu, Editura Trei
-Transnistria. Istoria unei familii între Est și Vest, 1941-1981, de Marta Caraion, Editura Polirom
-Asterix. Duelul șefilor, de R. Goscinny și A. Uderzo, Editura Grafic
-Copiii lui Himmler, de Caroline de Mulder, Editura Nemira
-Nuntașii, de Alison Espach, Editura Bookzone
-O lume de vânzare. Despre bani, putere și traderii resurselor planetare, de Javier Blas și Jack Farchy, Editura Pilot Books
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Romanul „Madelaine”, de Sandrine Collette, a fost desemnat câștigător al Premiul Goncourt din S.U.A, fiind selectat de un juriu de 10 studenți eminenți al universităților americane (Link);
-Editura Faber va publica „The Age of Imperfection”, noul volum semnat de Irina Dumitrescu, care are în centru Evul Mediu (BookSeller);
-Cele mai bune cărți polițiste ale anului 2025 (Five Books);
-Cinci cărți care ne pot transporta în alte lumi (The Atlantic);
-Cele mai bune cărți despre autism și psihologia dezvoltării, selectate de Simon Baron-Cohen, directorul Centrului de Cercetare a Autismului din cadrul Universității din Cambridge (Five Books);
-Opt cărți de ficțiune foarte scurte care oferă satisfacții cititorului (Electric Literature).
Fotografia săptămânii: Conform unor statistici Eurostat, cărțile în format clasic (de hârtie) au rămas formatul preferat de cei care au făcut cumpărături online în 2024, 14,7% dintre rezidenții din Uniunea Europeană cumpărând online cărți tipărite, reviste sau ziare, mai mult de dublu față de 6,8% care au descărcat cărți electronice sau audio. România se află pe antepenultimul loc din Europa la cumpărat cărți în orice format, înaintea Letoniei și a Ciprului. Sursa: Eurostat.