Cele mai așteptate cărți ale verii anului 2024 – Cronica de Carte
1. Editorii Literary Hub au realizat lista listelor celor mai așteptate cărți ale verii anului 2024, analizând și adunând cărțile menționate în 23 de liste ale celor mai cunoscute publicații din lume. Astfel, cea mai așteptată carte a verii este „The Bright Sword”, de Lev Grossman, care este trecută în 10 liste. Acest volum este urmat de ”Bear”, de Taffy Brodesser-Akner și „Long Island Compromise”, de Taffy Brodesser-Akner (9 mențiuni), respectiv de ”The God of the Woods ”, de Liz Moore, și „Margo’s Got Money Troubles”, de Rufi Thorpe, cu 8 mențiuni. (Literary Hub)
2. Au fost anunțate cele mai populare cărți de până acum, din 2024, de pe platforma Goodreads, pe mai multe categorii precum ficțiune contemporană, fantasy sau non-ficțiune, iar printre volumele enumerate se află „James”, de Percival Everett, „The Familiar”, de Leigh Bardugo, „The Ministry of Time”, de Kaliane Bradley și „My Side of the River”, de Elizabeth Camarillo Gutierrez. (BookRiot)
3. Un manuscris vechi de aproape 1.800 de ani, prezentat ca fiind cea mai veche carte din lume aflată într-o colecţie privată – şi cea mai veche carte liturgică creştină existentă – s-a vândut la o licitaţia Christie’s din Londra pentru 3,065 milioane de lire sterline. Produs într-una dintre primele mănăstiri creştine din Egiptul Superior, codexul de 104 pagini a fost scris de mână pe foi de papirus cu două feţe de către un singur scrib în limba coptă, pe parcursul a patru decenii. (News.ro)
4. Au fost anunțate cărțile câștigătoare la cele mai prestigioase distincții din literatura science-fiction și fantasy, Premiile Nebula pentru anul 2023, iar printre câștigători se numără „The Saint of Bright Doors”, de Vajra Chandrasekera (cel mai bun roman), „Tantie Merle and the Farmhand 4200”, R. S. A. Garcia (cea mai bună proză scurtă), „Linghun”, de Ai Jiang (cea mai bună nuvelă). (Link)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Elevii Liceului Teoretic „Aurel Vlaicu” din Breaza, Prahova, învață la școală cum să-și gestioneze banii, printr-un program inedit de educație financiară, în care lecțiile de matematică și literatură se îmbină cu informații practice despre economisire, dobânzi și negocieri (PressOne);
-28 de țări au promis să-și consolideze sprijinul pentru reconstrucția sectorului cultural al Ucrainei. Acest plan, coordonat de UNESCO, a fost elaborat în colaborare cu peste 40 de instituții internaționale și ucrainene și va fi implementat pe termen mediu și lung (ActuaLitte);
-Casa scriitoarei americane Ursula K. Le Guin, din Portland, Oregon, a fost donată de familia acesteia organizației locale nonprofit Literary Arts, care o va transforma într-o rezidență de scriitori (Associated Press).
6. În fiecare an, din 2001, UNESCO a ales un oraș diferit pentru a fi celebrat drept Capitală Mondială a Cărții. În acest an, această onoare a revenit orașului Strasbourg din Franța, unde, până în luna aprilie a anului viitor, vor avea loc peste 200 de evenimente și activități literare, printre care expoziții dedicate lui Gustave Doré – poate cel mai cunoscut ilustrator de opere literare din secolul al XIX-lea – și Julie Doucet, un romancier grafic și artist vizual revoluționar din Quebec. (New York Times)
7. Women’s Prize Fiction 2024 i-a fost acordat scriitoarei americane V.V. Ganeshananthan, în vreme ce Women’s Prize for Non-Fiction a fost decernat, în anul de debut al acestuia, scriitoare și activistei canadiene Naomi Klein. (BookSeller)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Eruption”, de Michael Crichton și James Patterson; la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv volumul „The War on Warriors”, de Pete Hegseth. O altă noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „When the Sea Came Alive”, de Garrett M. Graff, istorie orală a ceea ce a reprezentat Ziua Z – debarcarea în Normandia din timpul celui de-al doilea război mondial. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Nu-i mai așteptăm pe barbari, de Adrian Alui Gheorghe, Editura Tracus Arte
-Neîncrederea: Cum funcționează România profundă, de Radu Umbreș, Editura Humanitas
-În misiune în România, de Paul Blery, Editura Corint
-Istoria Limbii Române, de Dan Ungureanu, Editura Cartier
-Din „Epoca de Aur”, de Andrei Pandele, Editura Vremea
-Pacea care a pus capăt păcii, de David Fromkin, Editura Litera
-Perșii. Epoca Marilor Regi, de Lloyd Llewellyn-Jones, Editura Trei
-Declarație individuală, de Elfriede Jelinek, Editura Polirom
-Noi suntem acum pe Pământ, de Jostein Gaarder, Editura Univers
-Viața intimă, de Niccolo Ammaniti, Editura Humanitas Fiction
-Hana, de Alena Mornstajnova, Curtea Veche Publishing
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Au fost anunțate cele șase nominalizări la Premiul Arthur C. Clarke, acordat celei mai bune cărți de science fiction (Five Books);
-Editura Del Rey va publica un noul volum al scriitorului Andy Weir, autorul unor volume precum „Marțianul” sau „Proiectul Hail Mary” (BookSeller);
-Kevin Jared Hosein a fost desemnat câștigătorul Premiului Walter Scott pentru ficțiune istorică, în valoare de 25.000 de lire sterline, pentru romanul său, „Hungry Ghosts” (BookSeller);
-Editura Faber va publica pe 12 septembrie volumul „My Roman Year”, memoriile scriitorului André Aciman, autorul romanului „Strigă-mă pe numele tău” (BookSeller);
-Cele mai bune romane grafice care s-au ecranizat (Five Books);
-Cărțile horror preferate ale scriitoarei Silvia Moreno-Garcia (Radical Reads);
-Cele mai bune 10 cărți pe care le putem dărui unui proaspăt absolvent (Oprah Daily).
Fotografia săptămânii: Strasbourg a fost numit Capitala Mondială a Cărții UNESCO în 2024. Orașul are multe librării, inclusiv L’Oiseau Rare, în imagine, aflată la parterul unei clădiri din centrul istoric. Sursa: New York Times.