Cehia renunță la certificatul european, Grecia prelungește restricțiile – Cronica de Turism
1. Cehia a eliminat în 18 martie cerința de a prezenta certificatul digital european la intrarea în țară pentru toți cetățenii din Uniunea Europeană. Singura excepție de la regulă se aplică cetățenilor europeni care ajung în Cehia dintr-un stat care nu este membru al Uniunii Europene. (Ministerul Afacerilor Externe)
2. Contrar situației din cele mai multe țări europene, Grecia a decis să prelungească actualele restricții de intrare în țară cel puțin până în 4 aprilie. Astfel, cetățenii din Uniunea Europeană trebuie să prezinte certificatul digital care să ateste vaccinarea, recuperarea după boală sau testarea. (Schengen Visa Info)
3. Italia a decis ca, începând din 1 aprilie, accesul în hoteluri, restaurante și cafenele să fie permis fără prezentarea certificatului Green Pass, care atestă vaccinarea sau recuperarea după boală. Măsura vine în sprijinul turismului, în contextul în care turiștii puteau intra în țară pe baza unui test negativ, însă nu aveau acces în hoteluri sau restaurante. (Schengen Visa Info)
4. Conform unui anunț anterior, Țările de Jos au eliminat necesitatea prezentării certificatului digital european la intrarea în țară începând din 23 martie. Cu toate acestea, autoritățile au anunțat acum că toate persoanele trebuie să completeze înainte de zbor o declarație de sănătate în care să menționeze dacă au simptome de Covid-19. Practic, îmbarcarea în avion va fi permisă în absența oricăror simptome ale bolii. (Ministerul Afacerilor Externe, Guvernul)
Bonus: Începând de la sfârșitul lunii martie, Wizz Air va relua zborurile pe 26 de rute de pe 7 aeroporturi din România. Pe lista zborurilor reluate se numără cele din București către Italia (Pisa și Alghero), Spania (Sevilla și Santander) și Anglia (Edinburgh), cele din Cluj-Napoca către Germania (Berlin, Cologne-Bonn și Nürnberg), Italia (Bari și Veneția-Treviso), Spania (Alicante) și Israel (Tel Aviv-Yafo), dar și cele din Craiova către Germania (Cologne-Bonn), Italia (Bologna), Spania (Barcelona), Franța (Paris-Beauvais-Tille) și Belgia (Bruxelles-Charleroi). De asemenea, compania va relua zborurile de la Iași către Italia (Bari și Cătănia), Cipru (Larnaca) și Israel (Tel Aviv-Yafo), de la Sibiu către Germania (Karlsruhe-Baden-Baden) și Spania (Madrid), de la Timișoara către Italia (Bari și Veneția-Treviso) și de la Bacău către Italia (Catania). (Traveling Mag)
5. Traficul aerian pe Aeroportul din Oradea va fi suspendat în perioada 2-15 mai 2022 ca urmare a lucrărilor la terminalul cargo al aeroportului. În prezent, companiile aeriene care au zboruri regulate la Oradea sunt Tarom și Ryanair, iar clienții care au cumpărat deja bilete pentru perioada respectivă vor fi anunțați și vor primi opțiuni pentru alte rute. (Boarding Pass)
6. Croatian Airlines va opera sezonier ruta București – Split începând din 10 iunie. Vor exista două zboruri săptămânale, în zilele de miercuri și vineri, programate după-amiaza și seara, iar până în 28 martie există o promoție cu reducere de 30% cu codul promoțional SPLIT30. (Airlines Travel)
7. Travelator propune o vacanță de o săptămână în insula Corfu pentru numai 179 de euro de persoană. Prețul este valabil în perioada 13-20 august și include zbor dus-întors cu Blue Air pentru 55 de euro și 7 nopți de cazare în cameră dublă la Steve Apartments pentru 249 de euro. (Travelator)
8. România este principala țară din care se fac rezervări pentru vacanțe în insula grecească Thassos, potrivit președintelui Asociației Hotelierilor din Thassos. Acesta afirmă că nu există rezervări care să provină din partea de vest a Europei, însă pe de altă parte rezervările deja făcute nu au fost anulate. (G4Media)
9. Aeroportul Iași a anunțat că a obținut finanțare pentru construirea terminalului T4, care va fi gata la sfârșitul anului 2023, va fi dedicat zborurilor internaționale și va avea o capacitate de 3.5 milioane de pasageri pe an, dublu comparativ cu actualele terminale T2 și T3. (Boarding Pass)
10. Numărul total de nopți de cazare ale turiștilor a fost de aproximativ 1.8 milioane în anul 2021 în statele membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor oficiale publicate de Eurostat. Numărul total de nopți de cazare a fost cu 27% mai mare decât în 2020, dar cu 37% mai scăzut decât în anul pre-pandemic 2019. România a înregistrat o evoluție mai bună decât media europeană, cu aproape 21.000 de nopți de cazare, în creștere cu 43% comparativ cu 2020, dar în scădere cu 30% comparativ cu 2019. (Schengen Visa Info, Eurostat)