Cea mai ridicată temperatura măsurată vreodată în Europa: 48,8 grade Celsius – Cronica de Mediu
1. Criză climatică: Oamenii de știință avertizează că circulația Curentului Golfului urmează să se oprească. (notă: „Curentul Nord-Atlantic”) Cercetarea a constatat „o pierdere aproape completă a stabilității în ultimul secol” a curenților pe care cercetătorii le numesc circulația răsturnării meridionale din Atlantic (AMOC). Un astfel de eveniment ar avea consecințe catastrofale în întreaga lume, perturbând grav ploile de care depind miliarde de oameni în India, America de Sud și Africa de Vest; creșterea frecvenței furtunilor și scăderea temperaturilor în Europa; și creșterea nivelului mării în estul Americii de Nord. (theguardian.com)
2. Luna trecută s-au produs cele mai grave incendii de vegetație pentru o lună de iulie, din 2003 de când cercetătorii fac monitorizări prin satelit. Zone din sudul Europei, America de Nord, Africa și Siberia continuă să se confrunte cu incendii devastatoare. Incendiile de pădure și de vegetație de luna trecută au eliberat în atmosferă 343 de megatone de carbon (o megatonă = un milion de tone), cu o cincime mai mult decât recordul anterior din luna iulie 2014, potrivit cercetătorilor de la Serviciul European de Monitorizare a Atmosferei Copernicus. (theguardian.com)
3. Luna trecută, marcată de canicula din estul continentului, a fost a doua cea mai călduroasă lună iulie consemnată în Europa de la debutul înregistrărilor, a anunțat la Londra, Serviciul european pentru Schimbări Climatice Copernicus. (Profit.ro)
4. Cercetătorii ONU au publicat cel mai mare raport din istorie referitor la schimbările climatice, catalogat drept “Cod roșu pentru umanitate”. Conform acestora, ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din ultimii 170, iar omenirea va asista în curând la “evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”. (nytimes.com)
5. Experții, care au analizat în total peste 14 mii de studii, atrag atenția că incendiile, inundațiile și vremea extremă, fenomene observate în întreaga lume în ultimele luni, reprezintă doar o mică parte din ce s-ar putea întâmpla constant în viitorul apropiat, pe fondul încălzirii globale. Concluzii-cheie:
Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900.
Ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850.
Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971.
Influența umană este „foarte probabil” (90%) principalul motor al retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice.
Extremele fierbinți, inclusiv valurile de căldură, au devenit mai frecvente și mai intense începând cu anii 1950, în timp ce evenimentele reci au devenit mai puțin frecvente și mai puțin severe. (nytimes.com)
6. Cea mai ridicată temperatura măsurată vreodată în Europa, 48,8 grade Celsius, a fost înregistrată în Sicilia. Dacă va fi confirmată de Organizația Mondială de Meteorologie, va depăși vechiul record, de 48 de grade, înregistrat la Atena, în 1977. (TheGuardian)
7. Valul de căldură din acest an este cel mai lung – ca număr de zile consecutive – înregistrat în țara noastră până în prezent. Timp de 15 zile a fost depășită temperatura de 35 de grade Celsius. (Digi24)
8. Se pare că noul proces de reciclare a bateriei Tesla nu produce deșeuri. Tesla subliniază că, prin utilizarea acestui nou proces, a reușit să recicleze 1.300 de tone de nichel, 400 de tone de cupru și 80 de tone de cobalt numai anul trecut. Aceasta înseamnă că producătorul produce acum unele dintre materialele de care are nevoie, reducând astfel nevoia de a le exploata. (insideevs.com)
9. Exxon promite carbon „Net Zero” până în 2050. Directorul executiv Darren Woods se confruntă cu presiuni din partea investitorilor pentru a adopta o abordare decisivă în ceea ce privește reducerea emisiilor. (wsj.com)
10. Turcia, Grecia și Italia se luptă cu focuri istorice. În 2021 – până acum, suprafața afectată de incendii a crescut de aproape 4 ori. Parcurgând raportul, evenimentele din ultimele săptămâni – temperaturi record în Antarctica, inundații în Germania, valuri de căldură și incendii furioase – par a fi un semn de rău augur al viitorului, în special făcând ravagii în anumite părți ale Statelor Unite și Europa în acest moment. (statista.com)