Cercetătorii au realizat cea mai mare hartă tri-dimensională a Universului de până acum – Cronica Spațială
1. NASA a anunțat că a identificat în cadrul unor mostre de rocă colectate de rover-ul Curiosity în craterul Gale de pe planeta Marte un izotop de carbon-12 care pe Pământ este asociat cu procesele biologice. Acest lucru nu înseamnă neapărat că pe Marte a existat viața în trecut, în contextul în care cercetătorii NASA afirmă că nu au descoperit încă dovezi concrete potrivit cărora pe Planeta Roșie a existat viață în trecutul geologic. Pentru a încerca să explice prezența semnăturilor de carbon identificate acum, cercetătorii vor continua să măsoare izotopii de carbon pentru a vedea dacă obțin o semnătură similară în alte locuri de pe Marte. (NASA)
2. Cercetătorii de la Lawrence Berkeley National Laboratory din California au realizat cea mai mare hartă tri-dimensională a Universului de până acum. Oamenii de știință au folosit în acest scop instrumentul Dark Energy Spectroscopic Instrument (DESI), montat pe telescopul Mayall de la Observatorul Kitt Peak Național Observatory. Harta realizată acum este doar una intermediară, întrucât cercetătorii vor realiza în perioada următoare a hartă și mai detaliată a Universului. Scopul principal este o mai bună înțelegere a modului în care funcționează energia neagră. (Space)
3. Astronomii de la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii au identidicat trei exo-planete gazoase gigant care orbitează periculos de aproape de stele care se apropie de finalul vieții. Una dintre exo-planete, care a primit numele TOI-2337b, va fi “înghițită” de steaua pe care o orbitează în mai puțin de un milion de ani, mult mai devreme decât orice altă exo-planetă descoperită până în prezent. Noua descoperire va permite cercetătorilor să înțeleagă mai bine modul în care evoluează în timp sistemele planetare. (SciTechDaily)
4. Cercetătorii au folosit Telescopul Spațial Spitzer al NASA pentru a filma “derularea” unui an întreg pe o exo-planetă numită XO-3b. Anul respectiv al exo-planetei durează doar 3 zile pe Pământ, iar în acest interval de timp cercetătorii au observat anotimpurile: o zi de vară și două zile de iarnă. Variațiile de temperatură au fost însă de sute de ori mai puternice decât cele de pe Pământ. (Jet Propulsion Laboratory)
5. Astronomii au descoperit lucruri noi despre stelele Wolf-Rayet, printre cele mai mari stele din Univers, despre care până acum se credea că, la sfârșitul perioadei de viață, se transformă în găuri negre. Astfel, astronomii au stabilit că cel puțin unele dintre stelele Wolf-Rayet explodează la fel ca stelele obișnuite, proces în urma căruia se transformă în supernove. (Science Alert)
6. Inginerii de la Universitatea din Illinois au dezvoltat un algoritm care are potențialul de a îmbunătăți tehnica prin care sondele spațiale sunt trimise să orbiteze planeta Marte. Tehnica uzuală se numește Aerobrake și presupune ca panourile solare să contribuie la micșorarea altitudinii atunci când sonda ajunge în stratul superior al atmosferei. Noul algoritm permite ajustarea panourilor solare în timp real pentru a reduce astfel timpul și cantitatea de energie utilizată în cadrul procesului de plasare pe orbită. Prin urmare, sonda va rămâne cu mai mult carburant pentru observații spațiale. (ZME Science)
7. Cercetătorii chinezi au construit “o lună artificială”. Mai exact, aceștia au dezvoltat o cameră vidată cu un diametru de 60 de centimetri echipată cu câmpuri magnetice puternice pentru a face ca gravitația să “dispară”. Ideea a fost inspirată de un experiment prin care oamenii de știință au folosit magneți pentru a face o broască să “leviteze”. Lansarea oficială a “lunii artificiale” va avea loc în cursul acestui an, iar scopul este testarea echipamentelor pe care China intenționează să le folosească în viitoarele misiuni lunare. Luna are doar a șasea parte din gravitația Pământului. (South China Morning Post)
8. O echipă de la Școală Superioară din Lyon a realizat un studiu potrivit căruia crusta Lunii s-ar fi putut forma dintr-un strat inegal de magmă topită care acoperea întreaga suprafață a satelitului natural al Pământului. De altfel, multe mostre de rocă obținute de pe Lună în cadrul misiunilor Apollo conțineau roci precum anortozit, despre care cercetătorii cred că “plutea” deasupra unui ocean de magmă aflat în proces de răcire. (Phys)
9. La aproape o lună de la lansare, telescopul spațial James Webb se apropie de desfășurarea tuturor componentelor în drumul spre “locul de parcare” Lagrange L2. Oficialii NASA au anunțat în această săptămână că toate cele 18 segmente ale oglinzii principale și oglinda secundară sunt acum complet desfășurate. Telescopul urmează să ajungă în punctul L2 spre sfârșitul lunii, însă primele observații vor începe peste câteva luni, după testarea și calibrarea sistemelor. (NASA)
10. Interiorul Pământului se răcește într-un ritm mai accelerat decât se credea până acum, ceea ce va avea implicații majore asupra vieții. La un moment dat, în urma procesului îndelungat de răcire, interiorul Pământului se va solidifica, iar în acel punct activitatea geologică a planetei va înceta, iar Pământul se va transforma într-o “bucată” de rocă asemănătoare cu Marte sau Mercur. Totuși, autorii studiului nu au reușit să stabilească rata exactă de accelerare a răcirii interiorului. (Science Alert)