Cărțile anului 2024, în viziunea revistei Observator cultural – Cronica de Carte

1. Reperele din proza și poezia românească ale anului 2024 sunt analizate în Observator cultural de către criticul literar Victor Cobuz, iar printre cărțile nominalizate se numără „Soarele negru”, de Bogdan-Alexandru Stănescu (Editura Trei), „Silex”, de George Cornilă (Editura Polirom), „Medusa”, de Rita Chirian (Casa de Editură Max Blecher) și „Sînt liniștită, mi-e frică”, de Ștefania Mihalache (Editura Paralela 45). (Observator cultural) Prima parte a analizei, consacrată non-ficțiunii din 2024, aici.

În aceeași revistă, o analiză a poeziei anului trecut, „un an echilibrat pentru poezie”, de Cristina Ispas, și partea a doua a analizei lui Cezar Gheorghe – „2024 sau viața ficțiunii după un coșmar politic”.

2. Editura Polirom a anunțat startul Concursului anual de debut la secţiunea Proză. Premiul pentru manuscrisul declarat câştigător constă în publicarea acestuia şi lansare la Târgul de Carte Gaudeamus. Câştigătorul ediţiei precedente a fost Florin Duţu, cu volumul „Chiorpangiu”. (News.ro)

3. Ediția în limba portugheză a romanului „Solenoid”, de Mircea Cărtărescu, apărută toamna trecută în traducerea lui Fernando Klabin, la Editora Mundareu, a primit Premiul pentru cea mai bună traducere apărută în Brazilia în 2024. (Link)

4. Institutul Cultural Român a lansat apelul la candidaturi pentru cele cinci burse „Traducători Profesionişti“ 2025. Programul îşi propune o colaborare cât mai strânsă cu traducătorii (naţionalitate străină) profesionişti, specializaţi în traducerea autorilor români în limbi străine. Candidaţilor selecţionaţi li se oferă posibilitatea de a traduce în România şi de a interacţiona în mod direct cu scriitorii, editorii şi traducătorii români. (News.ro)

5. Într-un sondaj realizat de Washington Post asupra obiceiurilor de lectură din 2024, 63% dintre respondenții americani au citit cel puțin o carte anul trecut, o îmbunătățire față de 54% din 2023; 11% au citit cel puțin 20 de cărți anul trecut, iar 4% din populația adultă a atins pragul de 50 de cărți citite; cele mai populare genuri continuă să fie romanul polițist, istoria, cărțile de dragoste și thrillerele. (The Washington Post)

6. Au fost anunțați finaliștii prestigioaselor premii literare americane National Book Critics Circle, pentru cărțile apărute în 2024, printre care se numără autori precum Hisham Matar și Percival Everett (pentru carte de ficțiune), Alexei Navalnîi și Wei Tchou (pentru autobiografie), Tricia Romano și Adam Higginbotham (pentru non-ficțiune). (Publishers Weekly)

7. „Problema celor trei corpuri”, de Liu Cixin (la noi, la Editura Nemira), „Anihilare”, de Jeff VanderMeer (Editura Trei), „Calea spre stele”, de Mary Robinette Kowal (Editura Nemira) și „Amintirea imperiului”, de Arkady Martine, sunt pe primele locuri în topul celor mai bune romane SF ale ultimului deceniu. (Five Books)

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află volumul „Fourth Wing”, de Rebecca Yarros (a 78-a săptămână în top); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află, pentru a doua săptămână consecutivă, volumul „The House of My Mother”, de Shari Franke, despre abuzurile din interiorul unei familii. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, respectiv „The JFK Conspiracy”, de Brad Meltzer și Josh Mensch. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Toţi bărbaţii din viaţa mea, de Petre Barbu, Editura Polirom

-Tatăl. Psihanaliza paternității astăzi, de Daniela Luca, Editura Litera

-Primăvara la Bug, de Mircea Tănase, Editura Hyperliteratura

-Spațiul viselor, de David Lynch și Kristine McKenna, Editura Nemira

-Sferă. Autobiografia, de Papa Francisc, Editura Polirom

-Binecuvântații animalele și copiii, de Glendon Swarthout, Editura Humanitas Fiction

-Povara crucii, de Ismail Kadare, Editura Humanitas Fiction

-Mic tratat de botanică al zânelor, de Caroline Scheuer, Editura ap!

-Emoțiile mari ale celor mici. Cum să gestionezi accesele de furie, crizele de nervi și sfidarea, de Alyssa Blask Campbell și Lauren Elizabeth Stauble, Editura Trei

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Între 15 ianuarie și 8 februarie, se desfășoară proiectul Book.art.est, consacrat cărții artistice care susține colaborarea între artiști vizuali, scriitori și poeți, încurajându-i să dezvolte împreună creații unicat care să transgreseze granițele formale ale artei (Link);

-Editura Bloomsbury a anunțat că va publica o nouă carte semnată de Elizabeth Gilbert, de non-ficțiune de data aceasta, după ce cartea precedentă a fost retrasă de la publicare din cauza războiului din Ucraina (BookSeller);

-Un nou roman semnat de Patricia Lockwood va fi publicat în septembrie, la trei ani după apariția romanului de debut, „Nimeni nu vorbește despre asta” (la noi, Editura Pandora M) (BookSeller);

-A fost anunțată prima selecție pentru Premiul Jean d’Ormesson 2025 (ActuaLitte);

-10 cărți pe care să le citești atunci când nu te poți opri să te gândești la fostul/fosta parteneră (Electric Literature);

-11 cărți care te vor ține treaz toată noaptea (BookRiot).

Fotografia săptămânii: Cărțile pe care cititorii americani nu le-au terminat în maximum 90 de zile, din cele citite în 2024. Sursa: The Washington Post.

Ți-ar mai putea plăcea
100 de cărți esențiale care au modelat lumea, în viziunea BBC – Cronica de Carte
13 recomandări de cărți, citite în 2021 de Barack Obama – Cronica de carte