Capitala Indiei vrea să folosească ploaia artificială pentru a reduce poluarea – Cronica de Tehnologie
1. iMessage va folosi standardul RCS de anul viitor, anunță Apple, care spune că acesta va reprezenta o alternativă la SMS/MMS. Mai multe funcții native vor putea fi folosite în cadrul conversațiilor cu aplicațiile de Android, însă, mesajele trimise prin RCS vor fi colorate tot cu verde, în vreme ce mesajele trimise între iPhone-uri vor fi albastre. (News.ro)
2. Producătorii auto vor putea vinde mașini pe Amazon, începând de anul viitor. Primul producător care va vinde mașini pe Amazon va fi Hyundai, companie care va integra Alexa în propriile mașini începând din 2025. (CNBC)
3. Capitala Indiei vrea să folosească ploaia artificială pentru a reduce poluarea. Planul cercetătorilor implică aruncarea sărurilor sau iodurii de argint în nori, dintr-un avion, pentru a stimula formarea picăturilor de ploaie, printr-un proces cunoscut drept „însămânțarea norilor”. (FT)
4. Apple amână, din nou, lansarea propriilor modemuri de date, care vor fi folosite pe iPhone și alte produse ale companiei. Planul inițial prevedea finalizarea acestora în 2024, dar o amânare anterioară a dus termenul în primăvara lui 2025. Acum, o nouă amânare prevede lansarea modemurilor Apple pe finele lui 2025 sau începutul lui 2026. (Bloomberg)
5. Microsoft adaugă descrieri realizate de AI (Generative Captions) pentru unele dintre rezultatele căutărilor cu Bing. Compania spune că folosește GPT-4 pentru a extrage cele mai importante informații din paginile web. (Search Engine Land)
6. Forțată de legislația DMA, Microsoft va permite utilizatorilor europeni de Windows 11 să schimbe motorul de căutare din Edge și chiar să dezinstaleze, dacă doresc, browser-ul web. În plus, vor putea fi dezinstalate o serie de aplicații preinstalate, printre care Camera și Photos. (The Verge)
7. O vulnerabilitate 0-day a serverelor de e-mail Zimbra Collaboration a fost folosită de hackeri pentru a fura date ale guvernelor din Grecia, Moldova, Tunisia, Vietnam și Pakistan. Vulnerabilitatea a fost descoperită de experții în securitate cibernetică de la Google, care au contribuit și la dezvoltarea patch-ului. (Engadget)
8. YouTube permite creatorilor de conținut să testeze un nou instrument de AI, care poate fi folosit în cadrul filmărilor verticale Shorts, pentru a genera melodii de până la 30 de secunde în stilul unor artiști celebrii. Folosind modelul Lyria, dezvoltat de DeepMind, melodiile pot fi generate pe baza comenzilor scrise și selectând artistul vizat. (Wired)
9. TikTok a eliminat o serie de filmări care promovau un mesaj prin care Osama Bin Laden justifica atacul din 11 septembrie 2001. Compania a respins, însă, o informație vehiculată de unele publicații, conform căreia filmările respective s-ar fi viralizat. (Deadline)
10. Funcționalitatea Copilot va fi, în curând, disponibilă pentru testare în Release Preview pentru Windows 10. Deși acest sistem de operare mai are suport pentru mai puțin de doi ani, Microsoft vrea să-și promoveze cât mai bine instrumentele de AI, iar Windows 10 are peste un miliard de utilizatori, în vreme de Windows 11 are în jur de 400.000 de milioane de utilizatori. (The Verge)