Cancelarul Germaniei: NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forță militară – Cronica serii

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că peste 15.000 de medici au emigrat după aderarea României la Uniunea Europeană, alături de alţi profesionişti din domeniul sanitar. El consideră că, „pe lângă creşterea veniturilor acestei categorii, trebuie asigurate condiţii de confort profesional” pentru ca profesioniştii din domeniul medical să rămână în ţară. (News.ro)

2. Carburanții s-au ieftinit joi cu încă 10 bani pe litru, printre companiile care au redus prețurile numerându-se și MOL, compania de la care consideră autoritățile că a pornit panica instaurată la pompe în urmă cu o săptămână declanșată și amendată de ANPC cu 100.000 de lei. La unele stații Petrom din capitală, benzina a coborât la 7,7 lei/l , iar motorina la 7,8 lei/l de la 7,99 lei/l cât costau la finalul săptămânii trecute. (Profit.ro)

3. Autoritățile din Rep. Moldova sunt la limita capacității de a mai primi refugiați din Ucraina care fug din calea războiului. Ajutoarele financiare promise de comunitatea internațională încă nu au ajuns, iar autoritățile mai dispun de 15 milioane de lei, bani proveniți din donațiile persoanelor fizice și agenților economici. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, aproape 340 de mii de refugiați au traversat frontiera cu Republica Moldova. În țară au rămas peste 103 mii de refugiați, aproape jumătate dintre ei fiind copii. (G4Media)

Din Cronica de Business: România s-a situat, în februarie, pe locul 10 în Uniunea Europeană în funcție de creșterea anuală a prețurilor de consum, arată datele Eurostat. Rata inflației din România a fost, potrivit metodologiei Eurostat, de 7,9%, în urcare de la 7,2% în ianuarie. (Profit.ro)

4. Refugiul antiaerian aflat sub Teatrul Dramatic din oraşul Mariupol, în care se adăposteau peste 1.000 de oameni, „a rezistat” bombardamentului, iar cei aflați acolo „sunt în viaţă”, a anunțat joi parlamentarul ucrainean Serhii Taruta. La rândul său, un consilier municipal spune că există supravieţuitori și că sunt în curs operaţiuni de salvare pentru a ajunge la oameni şi pentru a stabili numărul victimelor. (Hotnews)

5. NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forța militară, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, în cadrul unei conferințe de presă comună la Berlin cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. (Digi24)

6. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a transmis, joi, într-o conferință de presă că ţările care trimit arme Ucrainei, printre care a menţionat Slovacia, îşi creează singure probleme în mod direct. Reacția vine după ce autoritățile din Slovacia au fost de acord, în prealabil, să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană de fabricație rusească, pentru a ajuta la contracararea atacurilor lansate de avioanele de luptă ale Rusiei. (Libertatea)

Promo: Cum arată Costumul care nu se șifonează și nu se pătează? Realizarea lui este posibilă datorită fibrelor inovative, tehnologiei de ultimă generație și aptitudinilor unor croitori cu peste 30 de ani de experiență în domeniu. Link.

7. Pentru prima oară din 2019, dobânda pentru creditele ipotecare pe 30 de ani a ajuns la 4%, în SUA. (WSJ)

8. Rusia a anunțat că și-a plătit datoriile către investitori, joi, deși are activele blocate, ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse după invadarea Ucrainei. „Planta dobânzii la obligațiuni cu o valoare totală de $117,2 milioane de dolari a fost efectuată”, a anunțat ministerul rus al finanțelor. Plătind datoria scadentă, guvernul rus evită intrarea în default a țării. (Euronews)

9. Asociația Bancherilor Elvețieni a estimat că băncile dețin fonduri între 150 de miliarde și 200 de miliarde de franci elvețieni ($213 miliarde) ale clienților ruși în conturi offshore. Suma avansată arată că amploarea afacerilor făcute de rușii bogați cu băncile din Elveția, cel mai mare centru mondial pentru averile offshore, este mult mai extinsă decât expunerile pe care câteva dintre companiile financiare elvețiene au început să le detalieze. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Netflix încearcă o nouă abordare legată de account sharing. În loc să blocheze complet această opțiune, compania încearcă să o monetizeze printr-o taxă pe utilizator care nu locuiește la aceeași adresă cu posesorul contului. Funcția este în prezent testată în Chile, Costa Rica și Peru, iar taxa variază între $2 și $3. (News.ro)

10. Operaţiunea militară specială a Rusiei în Ucraina nu are ca scop distrugerea statalităţii, înlăturarea actualului preşedinte şi nu vizează populaţia civilă, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, într-o conferinţă de presă. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministerul Sănătăţii a aprobat creşterea numărului de persoane testate pentru coronavirus – Cronica serii
Cronica serii