Cancelarul german Olaf Scholz se va afla, luni, în vizită oficială în România – Cronica dimineții
1. Vremea se schimbă dramatic în următoarele zile, pe măsură ce un val de aer rece cuprinde continentul, inclusiv România. Meteorologii anunță ploi, lapoviță și inclusiv ninsori puternice în anumite zone. (Libertatea)
2. Cancelarul german Olaf Scholz se va afla, luni, în vizită oficială în România, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. La Palatul Cotroceni va avea loc o întâlnire trilaterală la care va participa şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Se va vorbi despre situaţia de securitate şi ajutorul pentru Republica Moldova. (News.ro)
3. Numărul de microîntreprinderi a ajuns la finalul anului trecut la 912.875. Deși pentru întreg anul trecut creșterea este una substanțială, de 51.640 firme, în ultimul trimestru (decembrie față de septembrie), a fost înregistrat un plus de 3.269 astfel de firme, în contextul în care de la 1 ianuarie intrau în vigoare modificări ample la regimul micro, inclusiv obligația de a avea cel puțin un angajat. Potrivit datelor actuale, 744.372 de microîntreprinderi nu aveau angajați pe finalul anului trecut. (Profit.ro)
4. Planurile naționale de redresare par să devină oglinda rezistenței statelor UE la reforme profunde, iar România nu e singura țară în impas, care riscă să piardă o parte din bani. Italia, Belgia, Spania au si ele probleme tot cu legea pensiilor. Alte state mai dezvoltate nici nu au accesat banii. (EuropaLibera)
5. Cinci orașe din România se află într-un top 100 cele mai sigure orașe din lume. Cluj-Napoca a obținut 77,7 de puncte din 100 și este pe locul 22, fiind considerat un oraș mai sigur decât locuri precum Zagreb (locul 25), capitala Croației, orașele olandeze Eindhoven (locul 24) și Groningen (locul 26) și chiar și capitala Islandei, Reykjavik (locul 30). Celelalte orașe românești din top 100 sunt Timișoara (locul 32), Brașov (locul 54), București (locul 67) și Iași (84). Capitala României a depășit la capitolul siguranței alte capitale europene importante precum Lisabona (locul 75), Madrid (locul 77), Amsterdam (locul 87), Oslo (locul 108) și Budapesta (locul 121). (Digi24)
Din Cronica de Carte: Un proiect guvernamental pilot din Irlanda trimite timp de 3 ani artiștilor (inclusiv scriitori) o sumă de 325 de euro săptămânal, fără nicio obligație, permițându-le să se concentreze asupra proiectelor artistice fără presiunea unui job. Proiecte similare au fost sau sunt în desfășurare în Finlanda, Germania și SUA (New York Times).
6. Formaţiunea de dreapta de opoziţie Partidul Coaliţiei Naţionale (NCP) a câştigat alegerile parlamentare de duminică, din Finlanda, astfel că liderul acesteia, Petteri Orpo, ar urma să devină premier, în locul Sannei Marin, care şi-a recunoscut înfrângerea. (News.ro)
7. Un bloc reformist pro-occidental a câștigat duminică cele mai multe voturi la alegerile parlamentare din Bulgaria, potrivit exit-poll-urilor, dar se așteaptă să aibă probleme pentru a forma un guvern de coaliție stabil. (Hotnews)
8. Grupul paramilitar Wagner a capturat oraşul Bahmut, a anunţat Evgheni Prigojin, care i-a dedicat succesul bloggerului Vladlen Tatarsky, ucis duminică într-o explozie la Sankt Petersburg. (News.ro)
9. O echipă de cercetători medicali militari din China afirmă că a inserat o genă de la tardigrade în celule stem embrionare umane care a generat o creștere semnificativă a rezistența acestora la radiații. Potrivit cercetătorilor, succesul acestui experiment fără precedent ar putea duce la soldați super rezistenți care ar putea supraviețui atacurilor nucleare. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: Pilotul olandez Max Vertappen (Red Bull) a câştigat Marele Premiu al Australiei, a treia etapă a Campionatului Mondial de Formula 1. El a fost urmat de britanicul Lewis Hamilton (Mercedes) şi de spaniolul Fernando Alonso (Aston Martin).
10. Editorul romanului „Gone with the Wind/ Pe aripile vântului”, Pan Macmillan, a decis să adauge un avertisment pentru cititori la noua ediţie a bestseller-ului scris de Margaret Mitchell și publicat în 1936. Cartea va avea un avertisment că are pasaje „rasiste”, că este „problematică” şi că anumite elemente se pot dovedi a fi „ofensatoare sau chiar periculoase”. (News.ro)
Fotografia dimineții este din Kabul, Afghanistan, unde a început un nou școlar. Fetele au voie la școală doar în clasele primare, liceul fiindu-le interzis pentru al doilea an consecutiv de administrația talibană. Ebrahim Noroozi/AP: