Bursa de Valori București (BVB) a lansat noul terminal de date Exchange Live 2.0 – Cronica de Business

1. Bursa de Valori București (BVB) a lansat noul terminal de date Exchange Live 2.0, prin care investitorii de pe piața de capital au acces la zeci de indicatori de analiză tehnică, comparator grafic pentru instrumente financiare și indici, “heat maps”, liste personalizabile cu instrumente financiare, alerte de prețuri și portofoliu virtual. Platforma este disponibilă în orice browser de internet doar în versiune desktop, iar clienții au acces gratuit până în 22 mai 2021. (BVB, prezentare video)

2. Acțiunile companiei IT Bittnet, listată la Bursa de Valori București, vor intra în calculul indicilor FTSE Global Micro Cap și FTSE Total-Cap începând din 22 martie. Cei doi indici sunt calculați de FTSE Russell, o subsidiară a Bursei de Valori de la Londra, iar în compoziția acestora există și acțiunile producătorului de materiale de construcții Teraplast. Prezența în astfel de indici contribuie la creșterea interesului pentru acțiunile companiilor din partea administratorilor de fonduri locali și internaționali. (BVB)

3. România a produs 38.431 de mașini noi în luna ianuarie a acestui an, cu aproape 11% mai puține decât în ianuarie 2020. Dintre acestea, 19.809 mașini au fost produse de Dacia la uzina de la Mioveni (-15%), în timp ce Ford a produs 18.622 de mașini la fabrica de la Craiova (-6%). Cauza acestor rezultate este scăderea cererii de mașini noi pe piețele din Uniunea Europeană. (ACAROM)

4. Operatorul aerian Tarom, aflat în proprietatea statului român, a anunțat startul proiectului de restructurare a personalului. Proiectul prevede concedierea a 700 dintre cei 1500 de angajați actuali până la sfârșitul lunii august, după ce alți 250 de angajați au fost disponibilizați din iunie 2020 până acum. În prezent, Tarom operează doar 20% dintre cursele regulate premergătoare pandemiei și a redus săptămâna de lucru de la 5 la 4 zile, în timp ce 1000 de angajați sunt în șomaj tehnic. (News)

5. Dezvoltatorul imobiliat Impact a anunțat un profit de 74 de milioane de lei în 2020, în scădere cu 52% comparativ cu 2019. În schimb, veniturile din proprietățile imobiliare aflate în stoc au ajuns la un nivel record de 207 milioane de lei, în creștere cu 32% comparativ cu 2019. Pe parcursul anului trecut, Impact a vândut 369 de apartamente, dintre care 205 în ansamblul rezidențial Greenfield și 164 în ansamblul rezidențial Luxuria Residence, ambele din București. (Impact)

6. Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște ar putea fi achiziționat de Liberty Steel, grupul indian care deține și fostul Sidex Galați. COS Târgoviște este în insolvență începând din 2013, iar planul anterior era ca singurul producător de oțel-beton cu ciclu complet din România să fie naționalizat de statul român în contul unei datorii de 200 de milioane de lei la ANAF. COS Târgoviște este deținut în prezent de offshore-ul cipriot Mazur Investments, care are un pachet de 86% din acțiuni. (Profit)

7. Curtea Supremă din UK a decis că șoferii Uber din Marea Britanie trebuie tratați ca angajați, nu ca freelanceri. Decizia are un impact major în contextul în care Uber ar putea fi nevoită să acorde șoferilor un salariu minim și zile libere plătite. Pe termen lung, decizia poate schimba radical modul în care funcționează astfel de afaceri și ar putea conduce chiar la o creștere a prețurilor solicitate pentru curse. (BBC)

8. Bitcoin a depășit în acest weekend pragul de 58.000 de dolari, stabilind un nou record istoric, iar capitalizarea Bitcoin a depășit pragul psihologic de un trilion de dolari (o mie de miliarde de dolari). Spre comparație, Apple are o capitalizare de două trilioane de dolari, Google de 1.42 trilioane de dolari, iar Tesla de circa 750 de miliarde de dolari. (Decrypt)

9. Producătorul de avioane Boeing a recomandat companiilor aeriene să retragă la sol 128 de avioane Boeing 777 care utilizează același motor cu cel al avionului care a suferit o defecțiune tehnică la motor în timp ce se afla deasupra orașului american Denver. Printre companiile aeriene afectate se numără United Airlines (Statele Unite), Korean Air (Coreea de Sud) și două companii aeriene din Japonia. (Business Insider)

10. Start-up-ul sloven DaiBau, care operează o platformă online pentru servicii de construcții și renovări, a primit o finanțare de ordinul milioane de euro de la Henkel și fondul South Central Ventures. DaiBau operează inclusiv pe piața din România, pe lângă alte piețe din regiune precum Austria, Slovacia, Slovenia, Serbia sau Croația. (Recursive)

Ți-ar mai putea plăcea
Alphabet/Google a raportat venituri în creștere cu 41% pe trimestrul 3 – Cronica de Business
Garanti discută cu OTP Bank vânzarea băncii din România – Cronica de Business