British Medical Journal: Boala generată de noul virus este ”încă o problemă de sănătate exacerbată de pandemia de obezitate” – Cronica de Sănătate

COVID-19

1. Un editorial publicat pe platforma British Medical Journal (Link) argumentează că boala generată de noul virus este ”încă o problemă de sănătate exacerbată de pandemia de obezitate”. Autorii consideră că industriile de producere a alimentelor de pe glob ”trebuie să înceteze imediat să promoveze mâncarea și băuturile nesănătoase, iar guvernele să forțeze această reformulare”, pe baza unor dovezi care arată că persoanele obeze sau supra-ponderale dezvoltă simptome mult mai severe ale infecției cu COVID-19. (Link)

2. Cercetătorii au identificat efectele temperaturii, luminii solare și ploii asupra ratei de transmitere a noului coronavirus. La temperaturi superioare, numărul noilor cazuri a fost mai scăzut, dar efectul a fost modest. Rata cea mai mare de transmitere a virusului a fost la temperaturi sub 30 de grade. (Link)

3. Un medicament folosit în tratamentul cancerului s-a dovedit capabil să adreseze cauza fundamentală a inflamației severe în cazul pacienților grav afectați de COVID-19. Un test experimental internațional a fost lansat cu acest medicament. Cercetătorii de la Institutul Național pentru Cancer din SUA au speculat că chiar dacă infecția este adusă sub control, virusul poate cauza în continuare un răspun imun excesiv, ceea ce cauzează o hiper-inflamare a plămânilor și a altor organe. (Link)

4. Virusul SARS-CoV-2 are mutații puține, ceea ce este o veste bună pentru oamenii de știință care lucrează la crearea unui vaccin pentru distrugerea acestui virus. (Link)

Sănătatea mintală

5. Un nou tratament împotriva stresului, care combină mindfulness cu hipnoterapia a demonstrat rezultate pozitive, se arată într-un studiu pilot al Universității Baylor. Intervenția se numește ”mindful hypnotherapy”. Minfulness este un tip de meditație care implică focusarea atenției asupra momentul prezent și ajută oamenii să facă față stresului, dar necesită luni de practică și antrenament. Hipnoza implică de asemenea focusarea atenției, însă include imagini ale minții. (ScienceDaily)

6. Un studiu al University College London arată că persistarea în obiceiuri de gândire negativă repetitivă crește riscul bolii Alzheimer. (Link)

7. Cercetători ai Universității Yale au demonstrat că apariția neașteptată a unor incertitudini, cum este o pandemie globală, generează paranoia, care este un simptom al unei boli mintale severe, caracterizată de credința că alți oameni au intenții malefice. Paranoia se manifestă însă, în grade diferite, și în populația generală. (Link)

Bonus: Sunt antidepresivele eficiente pe termen lung sau doar placebo? (Link)

Sănătatea copiilor și tinerilor

7. Transmiterea COVID-19 de la mamă la bebeluș în timpul sarcinii este neobișnuită, iar rata infectării nu este mai ridicată decât atunci când copilul este născut vaginal, hrănit la sân sau i se permite contactul cu mama, conform unui nou studiu. (ScienceDaily)

8. Frații copiilor care au murit subit și neașteptat prezintă un risc de 10 ori mai ridicat de a muri în același mod, indică o analiză a unor date monitorizate pe o perioadă lungă, publicată online de British Medical Journal. În fiecare an în Anglia și Țara Galilor aproximativ 400 de copii mor subit și neașteptat. (BMJ)

Boli/decoperiri științifice/terapii

9. Compania Eli Lilly and Co a declarat luni că lansează un studiu asupra medicamentului lor pentru artrită reumatoidă baricitinib pentru pacienții internați cu COVID-19. (Reuters)

10. Lipsa hidroxiclorochinei, medicamentul care tratează pacienții cu lupus, poliartrită reumatoidă, malarie sau alte boli autoimune creează riscuri pentru pacienții cu boli autoimune, precum resurgența bolii inflamatorii, cu inflamație severă care poate cauza moartea. ”Până când probe solide sunt generate și lanțul de furnizare al medicamentului este reluat, folosirea rațională a hidroxiclorochinei în pacienți cu COVID-19 trebuie evidențiată, cum este folosirea acestei substanțe în studii de investigație (clinică)”. (HealthLine)

Educație

Cum să învingi stresul la birou. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit noi probe despre rolul pozitiv al androgenilor în tratamentul cancerului de sân – Cronica de Sănătate
Studiu: 40-45% dintre oamenii care se infectează cu noul coronavirus sunt asimptomatici – Cronica de Sănătate