Brigitte Giraud este câștigătoarea Premiului Goncourt 2022 – Cronica de carte
1. Brigitte Giraud a câștigat cel mai prestigios premiu literar francez, Prix Goncourt 2022, pentru romanul său „Vivre Vite”, apărut în luna august la Editura Flammarion. Volumul este un omagiu adus soțului ei, decedat într-un accident rutier, în urmă cu mai bine de 20 de ani. (RFI România)
2. Simon Liberati a primit Premiul Renaudot 2022 pentru romanul „Performance”, care are în centru un scriitor de 71 de ani, care resimte puternic prăbușirea sănătății și a inspirației. Romanul a apărut la Editura Grasset și s-a vândut până acum în doar 1.793 de exemplare. (Livres Hebdo)
3. BBC Culture a întocmit lista celor mai bune cărți publicate până acum în anul 2022, care conține 39 titluri. Printre acestea, se numără volume precum ”Un basm”, de Stephen King (la noi, la Editura Nemira), „Inimile noastre rătăcite”, de Celeste Ng (Editura Litera), „Sea of Tranquillity”, de Emily St John Mandel și „Time is a Mother”, de Ocean Vuong. (BBC)
4. Printre cele mai bune cărți ale anului 2022, în viziunea editorilor și criticilor de la The New Yorker, se află volume precum „The Philosophy of Modern Song”, de Bob Dylan, „Arthur Miller”, de John Lahr, „Nights of Plague”, de Orhan Pamuk și „The Book of Goose”, de Yiyun Li. (New Yorker)
5. Știri pozitive din lumea literară:
-Șase studenți din Cluj au gândit o aplicație pentru copiii între 4 și 8 ani, un fel de caiet digital prin care aceștia pot să învețe să scrie, să citească și să facă, pentru început, calcule matematice simple. Soluția lor mobilă numită Manuscrito a fost desemnată câștigătoare la a patra ediție a competiției Innovators for Children, accelerator pentru start-up-urile din domeniul educației (Școala9);
-Săptămâna aceasta, Serviciul Poștal al Statelor Unite și-a anunțat lista de timbre din 2023, inclusiv noi timbre care îi vor onora pe cunoscuții scriitori Toni Morrison și Ernest J. Gaines (USPS);
-Graffeg, o editură independentă din Țara Galilor, a donat 100 de cărți ilustrate organizației caritabile Bookmark, care îi ajută pe copii să-și îmbunătățească abilitățile de citire și încrederea în sine (BookSeller).
6. Din punctul de vedere al adolescenților (fiind chestionați participanții la mai multe importante grupuri de cărți din 16 cărți și biblioteci din SUA, „Ace of Spades”, de Faridah Àbíké-Íyímídé, „All of Us Villains”, de Amanda Foody și Christine Herman, și „We Can’t Keep Meeting Like This”, de Rachel Lynn Solomon, sunt printre cele mai bune 10 cărți young adult ale anului 2022. (BookRiot)
7. Trilogia campusului, de David Lodge, „Stoner”, de John Williams (la noi, la Editura Polirom), „Istoria secretă”, de Donna Tartt (Editura Litera) și „Despre frumusețe”, de Zadie Smith (Editura Leda) sunt printre cele mai bune 60 de cărți a căror acțiune se desfășoară în mediul universitar, academic sau în campusuri. (Literary Hub)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află, pentru a doua săptămână consecutivă, volumul „It Starts with Us”, de Colleen Hoover, un sequel al best-sellerului „It Ends With Us”; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi se află o noutate, volumul „Radio’s Greatest of All Time”, de Rush Limbaugh, Kathryn Adams Limbaugh și David Limbaugh. O altă noutate interesantă în top, la categoria ficțiune, „No Plan B”, de Lee Child și Andrew Child, al 27-lea volum din seria Jack Reacher. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Cu dinții strânși, de George Cornilă, Editura Crux Publishing
-Cai verzi pe pereți, de Cristina A. Bejan, Editura Tracus Arte
-Întuneric la amiază, de Arthur Koestler, Editura Humanitas Fiction
-Cetatea cucului din nori, de Anthony Doerr, Editura Humanitas Fiction
-O poveste care va urma, de Sylvain Neuvel, Editura Rao
-Când nu mai înțelegem lumea, de Benjamín Labatut, Editura Pandora M
-Povestitorul. Istorisiri din viață și muzică, de Dave Grohl, Editura Publica
-Sufletul ascuns al casei, de Alberto Eiguer, Editura Tre
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Singura librărie din stațiunea Băile Herculane s-a închis zilele acestea după 47 de ani de activitate. S-a lansat însă o campanie de donații pentru salvarea acestui spațiu (Link);
-Liderul grupului U2, irlandezul Bono, şi-a lansat memoriile – „Surrender” – în care prezintă parcursul din tinereţea sa la Dublin până la cum a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi muzicieni şi filantropi ai planetei (News.ro);
-Cărțile clasice ale lui George Orwell vor fi publicate pe platforma Substack, începând cu volumul „Fără un sfanț prin Paris și prin Londra” (The Guardian);
-„The Marriage Portrait”, de Maggie O’Farrell, și „Lessons in Chemistry”, de Bonnie Garmus, sunt printre cele mai bune cărți ale anului 2022, în viziunea librarilor din rețeaua de librării Barnes & Noble (BookRiot);
-Top 10 petrecărețe din literatură (Electric Literature);
-7 cărți de ficțiune care discută lupta umană cu memoria și cu pierderile (Electric Literature).
Fotografia ediției: Lanțul de librării Cărturești a găsit o soluție pentru a capta atenția clienților mall-urilor și de a-i transforma în viitori cititori – #ParkingBookmarks, o operațiune unică de librărie care promovează lectura în rândul șoferilor, prin amplasarea pe stâlpii care indică poziția mașinilor a unor afișe care promovează o carte, inclusiv cu un voucher de reducere. Sursa: ActuaLitte.