BNR: Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,2% în septembrie, faţă de august, până la 160,95 miliarde lei – Cronica serii
1. Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că bugetul Apărării va crește anul viitor la 2,5% din PIB. El a precizat că investițiile în propriile forțe de apărare sunt vitale, mai ales în actualul context al războiului din Ucraina. (Hotnews)
2. Statul este principalul câştigător al creşterilor mari de preţuri la energie electrică şi gaze, în condiţiile în care 95% din creştere se duce la bugetul de stat, a declarat Gabriel Biriş, managing partner la Biriş Goran, în cadrul conferinţei Forumul Economic Român. (Hotnews)
3. Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna septembrie 2022 cu 1% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 491,7 miliarde lei, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 8,7% (-6,2% în termeni reali), în timp ce depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei au crescut cu 1,2% în septembrie, faţă de luna anterioară, până la 160,95 miliarde lei, arată datele publicate marţi de Banca Naţională a României. (News.ro)
4. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că a finalizat raportul despre infecțiile nosocomiale din spitale, cerut de către premier. România raportează în prezent 1% din totalul cazurilor externate ca fiind infecţii asociate asistenţei medicale, în timp ce media la nivel european este de 7%, a declarat ministrul Sănătăţii. „Zilnic în România sunt în medie, conform estimării, probabil, în jur de cinci decese. Aceasta este situaţia”, a afirmat Rafila. (Digi24)
5. Creditul intern acordat de bănci a crescut din nou puternic în septembrie, după o lună august foarte slabă în contextul ultimilor ani. Firmele și-a crescut cu un nivel record datoriile în valută, pe fondul creșterii costului pentru împrumuturile în lei. Soldul creditului neguvernamental a crescut cu 5,7 miliarde de lei (sau 1,6%) în septembrie față de august la 364,8 miliarde de lei, a doua cea mai bună dinamică din acest an, după un avans de doar 0,3% în luna precedentă, care a fost și cea mai slabă de după cea din perioada carantinei COVID-19. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Cercetătorii au cumpărat 20 de reclame cu informații false legate de alegerile intermediare din SUA pentru a vedea cum sunt acestea tratate de platformele sociale. YouTube le-a respins pe toate, Facebook a aprobat un „număr semnificativ”, în vreme ce TikTok a aprobat 90% dintre reclamele cu informații false. (CNN)
6. Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut semnificativ în luna septembrie, până la valoarea de 34,7 puncte. Analiştii financiari anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe şi consideră aceste preţuri supraevaluate. (News.ro)
7. Înalta Curte de Casație și Justiție a adoptat marți o hotărâre de îndrumare referitoare la aplicarea deciziilor CCR din 2018 și 2022 privind prescripția, hotărâre care ar putea duce la încetarea mai multor procese penale în care nu mai funcționează prescripția specială, potrivit mai multor magistrați și avocați. Potrivit acestora, Înalta Curte a stabilit că nu au existat cauze de întrerupere a cursului prescripției, cel puțin între iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR privind prescripția) și mai 2022 (data la care Codul penal a fost amendat prin OUG ca urmare a deciziei CCR privind prescripția din 2022). Instituția prescripției speciale permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripției prin administrarea de noi probe sau citarea persoanei vizate de ancheta penală în calitate de suspect sau inculpat. (G4Media)
8. Rishi Sunak a devenit în mod oficial al 57-lea premier Regatului Unit, după ce regele Charles al III-lea i-a cerut marţi să formeze un nou Guvern, în ur,a demisiei lui Liz Truss. (News.ro)
9. În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, aproximativ 127 kilograme de alimente per locuitor au fost risipite în Uniunea Europeană, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). România se află printre cele patru țări care nu au raportat date privind risipa de mâncare. (Digi24)
10. Un iranian, Amou Haji – supranumit ”cel mai murdar om din lume” din cauză că nu a făcut nici măcar un duş timp de decenii ”de frică să nu se îmbolnăvească” – a murit la vârsta de 94 de ani, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna. (News.ro)