Blocaj în coaliție pe proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde – Cronica dimineții
1. Coaliţia de guvernare a discutat, joi, la Guvern, despre proiectul de lege pentru introducerea certificatului verde, însă PNL şi PSD nu au reuşit să ajungă la un acord, astfel că şansele ca acesta să mai fie implementat până la finalul acestui an, cum îşi dorea Executivul, sunt foarte mici. PSD a ieşit, joi, prin vocea preşedintelui partidului, Marcel Ciolacu, cu anunţul că prevederea privind condiţionarea accesului la locul de muncă de certificatul verde este neconstituţională, arătând că au fost consultaţi specialişti în acest sens. PSD nu este de acord nici ca aleşii, indiferent că vorbim de parlamentari sau primari, să fie incluşi în acest proiect şi să fie obligaţi să prezinte certificatul verde. (News.ro)
2. Proiectul bugetului de stat pentru 2022 a fost adoptat joi, prin vot final, de Parlament. Au fost aprobate doar câteva amendamente, care privesc posibilitatea prelungirii compensării facturilor și plafonarea prețurilor la energie și gaze până la finalul anului viitor, alocarea mai multor fonduri pentru cultele religioase și subvenționarea partidelor. (Profit.ro)
3. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat după aprobarea bugetului de stat că banii primiți de Primăria Capitalei sunt insuficienți și este imposibil să acopere cu ei nevoile orașului. Primarul cere grupurilor politice din Consiliul General să vină cu un proiect de buget și să indice de unde se pot face tăieri. În replică, Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și președintele PNL București, spune că PNL va veni cu un proiect de buget, iar aceasta este o capitulare prematură a primarului general. (Hotnews)
4. O suprafaţă totală de 70.069 hectare, din care 8.579,8 ha păduri virgine şi 61.489,2 ha păduri cvasivirgine, era înscrisă la data de 15 decembrie în Catalogul Pădurilor Virgine şi Cvasivirgine, conform Ministerului Mediului. Anul acesta, peste 26.000 de hectare de păduri virgine şi cvasivirgine au fost adăugate în catalog. (News.ro)
Din Cronica de Turism: Wizz Air a renunțat complet la operarea unor rute din România. Potrivit datelor din sistemul de rezervări, compania aeriană nu va mai opera zboruri din București spre Varșovia, Bergen, Cagliari și Rodos, și nici din Iași spre Birmingham. Pe lista rutelor anulate figurează și Bacău – Memmingen. (Boarding Pass)
5. Numărul de înmatriculări de persoane fizice și juridice a crescut în primele 11 luni ale acestui an cu 37,31%, comparativ cu perioada similară din 2020, la 139.650. 96.421 dintre acestea sunt societăți cu răspundere limitată (SRL), conform datelor centralizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC). (Profit.ro)
6. Creșterea consumului în SUA a scăzut, în noiembrie, fiind de 0,6%, comparativ cu luna precedentă. Creșterea înregistrată în octombrie a fost de 1,4%. (WSJ)
7. Coronavirus: Aproape 13 milioane de locuitori ai orașului Xi’an, din China, au intrat în carantină după ce autoritățile au detectat 127 de cazuri de infectare. (TheGuardian). În Franța, numărul de cazuri noi a depăşit 90.000 înregistrate în 24 de ore, un prag niciodată atins şi un record absolut de la începutul pandemiei în martie 2020. (G4Media). Guvernul italian a decis joi ca purtarea măştii medicale să devină obligatorie în exterior în toată Italia, a anunţat ministrul Sănătăţii, Roberto Speranza. (Digi24)
8. Agenția pentru Medicamente și Alimente din SUA a aprobat, pentru folosirea în regim de urgență, pastila pentru tratarea Covid-19 produsă de laboratorul Merck. Aprobarea vine la o zi după autorizarea unei pastile similare dezvoltate de Pfizer. (Hotnews)
Din Cronica Sportivă: Organizatorii Australian Open au anunţat, joi, că britanicul Andy Murray, locul 134 ATP, dar fost numărul 1 mondial şi de patru ori finalist la Melbourne, a primit wildcard pentru tabloul principal. News.ro
9. Croaţia a anunţat joi stimulente financiare pentru a-i convinge pe croaţii care au emigrat în alte ţări ale Uniunii Europene să se întoarcă în ţara lor, pentru a reduce declinul demografic şi îmbătrânirea populaţiei constatate în ultimii ani. Măsurile, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, prevăd plata către expatriaţii croaţi cu reşedinţa în ţări ale UE a unei sume de până la 26.000 de euro dacă se întorc în Croaţia pentru a-şi înfiinţa o afacere. (G4Media)
10. Vara trecută, președintele Senatului de la acel moment, Anca Dragu, a utilizat resurse publice în interesul său propriu, al familiei sale și al unor apropiați. Dragu a folosit mașinile instituției, angajați SPP și Salonul Prezidențial de la Aeroportul Otopeni pentru a avea facilități la îmbarcarea în avionul cu care a plecat în vacanță cu familia în Franța. Anca Dragu a invocat faptul că accesul la aceste facilități a avut loc „la recomandarea serviciilor de securitate”, ea fiind, atunci, numărul 2 în Statul Român. (Digi24)
Fotografia dimineții – RIP Joan Didion. Henry Clarke/Conde Nast/Getty Images: