Biroul Electoral Central: USR nu-i poate face campanie lui Nicușor Dan pentru că are deja un candidat – Cronica dimineții

1. Biroul Electoral Central a decis, sâmbătă, în şedinţă, că atât timp cât USR are un candidat care participă în competiţia electorală, în primul tur de scrutin, formaţiunea nu poate face campanie electorală, de niciun fel, unui alt candidat care participă la acelaşi proces electoral. BEC a mai dispus înlăturarea unor materiale de propagandă ale USR pentru Nicuşor Dan, de pe o platformă. (News.ro)

2. România are sub protecție 182.200 de persoane refugiate din Ucraina. Puțin peste 4,3 milioane de cetățeni din afara UE care au fugit din Ucraina ca urmare a războiului de agresiune al Rusiei aveau, la data de 28 februarie 2025, statut de protecție temporară în Uniunea Europeană. Țările UE cu cel mai mare număr de beneficiari ai protecției temporare proveniți din Ucraina sunt Germania: 1.177.800 persoane (27,3% din totalul UE), Polonia: 994.790 persoane (23,1%) și Cehia: 397.750 persoane (9,2%).  (Profit.ro)

3. Ambasadorii României în SUA și Israel, Andrei Muraru și Radu Ioanid, arată, într-un editorial publicat într-o publicație din Israel, că liderii partidului extremist AUR continuă să glorifice fasciștii și să nege Holocaustul. Cei doi diplomați susțin că este necesar ca Statele Unite să supravegheze din nou îndeaproape antisemitismul românesc. (G4Media)

Din Cronica de Mediu: Valurile de căldură marine devastează populațiile de pești din Australia de Vest. O nouă cercetare a arătat că valurile de căldură marine, care au provocat moartea a până la 30 000 de pești în largul coastei Australiei de Vest, au devenit mult mai probabile din cauza schimbărilor climatice. Aceste valuri de căldură prelungite au afectat coasta WA începând cu luna septembrie, temperaturile oceanelor ajungând cu până la 5°C mai ridicate decât media. Analiza efectuată de Climate Central indică faptul că schimbările climatice au crescut probabilitatea unor astfel de valuri de căldură de 20 de ori și de 100 de ori pentru cele mai extreme perioade, în special din cauza emisiilor de combustibili fosili. (Theguardian.com)

4. Deputata USR Cristina Prună a criticat decizia liderilor USR de a retrage sprijinul Elenei Lasconi la alegerile prezidențiale. Prună spune, într-un mesaj video postat pe Facebook, că „baronimea din USR” a luat hotărârea și că ar fi trebuit ca aceasta să fie analizată în ultima săptămână de campanie. Ea a declarat și că USR „este împărțit” și că decizia de a retrage finanțarea campaniei lui Lasconi este „un conflict de legalitate”. (Digi24)

5. Încrederea consumatorilor în economia SUA este la al doilea cel mai scăzut nivel din ultimele șapte decenii, practic de când au început sondajele. Indicele a avut o valoare mai mică doar în vara lui 2022, în timpul crizei provocate de pandemie, conform CNN. (Bizcity)

6. Guvernul SUA a acordat scutiri de la tarifele vamale pentru smartphone-uri, calculatoare şi alte produse electronice importate în mare parte din China, acestea fiind exceptate de la tarifele reciproce de 125% impuse de preşedintele Donald Trump. (News.ro)

Din Cronica Spațială: Telescopul spațial James Webb a observat pentru prima oară modul în care o planetă a intrat în coliziune cu o stea, pe măsură ce orbita acesteia a devenit tot mai mică. Evenimentul s-a produs în galaxia Calea Lactee, la circa 12.000 de ani-lumină distanță de Pământ. În mod obișnuit, scenariul este invers: o stea explodează, se extinde și „înghite” planetele care o orbitează. (Jet Propulsion Laboratory)

7. Japonia nu intenționează să-și folosească deținerile de bonduri emise de Trezoreria SUA ca instrument de negociere pentru anularea tarifele americane în discuțiile care vor avea loc pe 17 aprilie. (Bloomberg)

8. Iranul și SUA au purtat discuții „productive”, sâmbătă, în Oman, și au convenit să aibă o nouă întâlnire săptămâna viitoare, a declarat Teheranul despre dialogul menit să abordeze programul nuclear iranian în contextul amenințărilor lansate de Donald Trump cu privire la posibilitatea unor acțiuni militare în cazul în care nu se va ajunge la un acord. Casa Albă a descris discuțiile din Oman drept „un pas înainte”. (Hotnews)

9. Premieră medicală la nivel mondial: s-a născut primul copil din lume conceput prin fertilizare în vitro realizată aproape în întregime de o maşină. Etapele de fertilizare au fost operate, în premieră, de un sistem de AI şi de operatori umani aflaţi la distanţă, printr-o interfaţă digitală. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Irina Bulmaga a devenit vicecampioană europeană la şah, după ce a pierdut finala cu Teodora Injac (Serbia). News.ro

10. SUA au cerut controlul asupra unei conducte importante din Ucraina folosită pentru transportul gazului rusesc în Europa, o mișcare descrisă ca fiind una de tip colonial. Oficialii americani și ucraineni s-au întâlnit vineri pentru a discuta propunerile Casei Albe pentru un acord asupra mineralelor rare. Discuțiile au devenit din ce în ce mai tensionate, în condițiile în care cererile SUA sunt mai mari decât cele din februarie, când Washingtonul a cerut metale rare în valoare de $500 de miliarde, precum și petrol și gaze. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – O fetiță privește din spatele unui stand cu icoane religioase la un târg de Paște din București. Vadim Ghirdă/AP:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut, ieri, sub 20.000 – Cronica dimineții
Aurescu: România asigură Republicii Moldova în acest moment peste 90% din necesarul de consum de energie electrică – Cronica dimineții