Biden amenință companiile petroliere americane: Nu mai răscumpărați acțiuni și nu mai plătiți dividende, folosiți profitul pentru a crește producția – Cronica de Business
1. România a produs, în primele opt luni din 2022, o cantitate de țiței de peste 1,952 milioane de tone echivalent petrol (tep), cu 133.400 tep (6,4%) mai mică față de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Național de Statistică (INS). Importurile de țiței s-au ridicat, în perioada menționată, la 5,632 milioane tep, fiind cu 795.700 tep (+16,5%) peste cele din perioada ianuarie-august 2021. (Profit.ro)
2. Președintele Joe Biden le-a cerut companiilor petroliere americane să-și folosească profiturile record pentru a crește producția, în loc să le plătească dividende acționarilor. „Mesajul meu către companiile energetice americane este următorul: nu ar trebui să vă folosiți profiturile pentru a cumpăra acțiuni sau pentru dividende. Nu acum. Nu în timp ce războiul se declanșează. Ar trebui să folosiți aceste profituri record pentru a crește producția și rafinarea.” Profiturile celor mai mari șase companii petroliere tranzacționate la bursă au depășit $70 de miliarde în al doilea trimestru, a spus Biden, adăugând că în prima jumătate a anului, aceste companii au cheltuit $20 de miliarde pentru răscumpărarea de acțiuni, „cea mai semnificativă răscumpărare din aproape un deceniu”. (CNBC)
3. Oficialii Rezervei Federale vor crește, cel mai probabil, dobânda de referință cu 0,75 puncte procentuale la ședința din 1-2 noiembrie unde vor dezbate și dacă este necesare o creștere mai mică și în decembrie. (WSJ)
4. Oficialii administrației Biden analizează dacă SUA ar trebui să supună unele dintre proiectele lui Elon Musk unor analize de securitate națională, inclusiv acordul pentru achiziția Twitter și rețeaua de satelit Starlink a SpaceX. Oficialii americani au fost deranjați de amenințarea recentă a lui Musk de a opri furnizarea serviciului prin satelit Starlink în Ucrainei, din motive de cost, precum și de atitudinea sa din ce în ce mai prietenoasă cu Rusia. Musk a scris, în mai multe tweet-uri, propuneri de pace favorabile președintelui Vladimir Putin. (Bloomberg)
5. Dobânda pentru creditul ipotecar pe 30 de ani a ajuns, în Statele Unite, la 7,37%. Este cel mai ridicat nivel înregistrat din 2000 până în prezent. (Link)
6. Lanțul de farmacii Dr. Max Group, deținut de Penta Investments, preia operațiunilor de retail și distribuție a produselor farmaceutice deținute de grupul ungar Gedeon Richter în România. (Profit.ro)
7. Pham Minh Chinh, premierul Vietnamului, este încrezător că performanța economică a țării sale va depăși așteptările în acest an, iar Vietnamul și va păstra titlul de economie cu cea mai rapidă creștere a Asiei de Sud-Est. Chinh se așteaptă ca produsul intern brut să crească cu 8% anul acesta, peste ținta guvernului de 6%-6,5%. (Bloomberg)
8. Acțiunile Adidas au scăzut vineri cu peste 9%, după ce grupul de îmbrăcăminte sportivă a tras un semnal de alarmă asupra profiturilor pentru a doua oară în ultimele trei luni. Compania a anunțat că stocul de produse este în creștere deoarece vânzările în China și pe piețele vestice au fost mult mai mici decât estimările. Adidas, al doilea mare producător de îmbrăcăminte sport din lume, a avertizat că profitul va fi cu aproximativ 60% mai mic în acest an decât se aștepta anterior, pe măsură ce vânzările vor încetini. Marja profitului operațional este de așteptat să scadă cu 4%, comparativ cu obiectivul anterior de 7% și mai puțin de jumătate din marja de 9,4% obținută anul trecut. (FT)
9. Administrația Biden analizează posibilitatea unor noi restricții la exportul de tehnologie către China, care ar limita accesul la unele dintre cele mai puternice tehnologii. Noile restricții, aflate în faza de analiză, includ interzicerea exporturilor de computere quantum precum și pe software-urului de inteligență artificială. (Bloomberg)
10. Gigi Becali a preluat în concesiune de la Agenția Domeniilor Statului (ADS) o suprafață de circa 850 de hectare de teren, în județul Tulcea, din care 755 hectare de teren agricol. Achiziția este prezentată drept unul dintre cele mai mari contracte de concesiune din istoria ADS. (Profit.ro)