Băncile din România se îndreaptă spre cel mai bun an, din punct de vedere al creditării, de după criza financiară și economică din 2008-2009 – Cronica de Business

1. Băncile din România se îndreaptă spre cel mai bun an, cel puțin nominal, din punct de vedere al creditării de după criza financiară și economică din 2008-2009. Dinamica anuală a creditării a ajuns la aproape 13% în august, cel mai ridicat ritm de după criza financiară din 2008-2009. Creșterea rapidă a creditului vine în condițiile unei creșteri a cantității de bani în economie și ale unei creșteri nominale ridicate a produsului intern brut. (Profit.ro)

2. Înalţi oficiali ai Comisiei Europene au explicat luni că Planul de Redresare şi Rezilienţă al României, adoptat de CE, va genera o creştere a Produsului Intern Brut de maxim 2,9% până în 2026. Ei au subliniat că, pentru moment, el nu este afectat de situaţia politică din ţară, dar că este nevoie de un guvern funcţional pentru a fi implementat. (News.ro)

3. Prețul petrolului Brent a depășit $80 per baril, după a șasea zi de creștere consecutivă. Este cea mai mare cotație înregistrată în ultimii 3 ani. (Bloomberg)

4. Ford Motor a anunțat cea mai mare investiție din istoria companiei: $7 miliarde. Constructorul american a anunțat și prima uzină pe care o va construi în SUA, în ultimii zeci de ani. Ford va construi, împreună cu sud coreenii de la SK Innovation, trei fabrici de baterii electrice în SUA, două în Kentucky și încă una în Tennessee. În total, investițiile celor două companii vor ajunge la 11.4 miliarde. 11.000 noi locuri de muncă vor generate de aceste investiții. (WSJ)

5. Indicele pentru piața AeRO va fi lansat de Bursă de la jumătatea lunii viitoare. În condițiile în care pe sistemul multilateral al BVB au fost listate în ultimii 2 ani mai multe companii cu vizibilitate bună și unde investitorii de portofoliu au expuneri consistente, un indice pentru piața AeRO va fi disponibil pentru o mai bună calibrare a deciziilor de investiții. (Profit.ro)

6. Un deficit tot mai mare de energie în China a dus la oprirea producţiei în numeroase fabrici, inclusiv la mulţi furnizori ai Apple şi Tesla, în timp ce unele magazine din nord-estul ţării au operat la lumina lumânărilor, iar mall-urile au închis devreme, semn al impactului economic al acestei situaţii. (G4Media)

7. Prețurile pentru bumbac au ajuns la cel mai ridicat nivel din 2011 până în prezent. Un pound (0.45 kg) a ajuns să coste aproape $1. Statele Unite sunt cel mai mare exportator de bumbac din lume. (Bloomberg)

8. Cheltuielile din retailul australian au scăzut în august, cu 1,7%, comparativ cu luna precedentă. Este a treia lună consecutivă de scădere. (Bloomberg)

9. Lisa Su, CEO-ul AMD, a declarat că criza de chip-uri va dura până spre finalul anului viitor. Lisa estimează că fabricile care au început să fie construite anul trecut vor începe producția în următoarele luni. (CNBC)

10. Serviciile medicale de transplant de păr oferite de clinicile din Turcia au ajuns la un volum anual de $1 miliard. (Bloomberg)

Ți-ar mai putea plăcea
Aplicațiile mobile, venituri de $50 miliarde – Cronica de business
Proprietarul Le Monde și Europa FM vrea să cumpere Metro – Cronica de Business