Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că economia României ar urma să crească anul viitor cu 4% – Cronica serii

1. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) estimează că economia României ar urma să crească anul viitor cu 4%. BERD a revizuit în scădere previziunile pentru economia românească în acest an, în contextul pandemiei, și estimează o contracție de 4%, de la o creștere de 3,2% cât era estimarea băncii în toamna trecută. (Profit.ro)

2. Deputații juriști au modificat legea privind starea de alertă – care ar trebui să intre în vigoare după expirarea, pe 15 Mai, a stării de urgență – față de varianta adoptată ieri de Senat. În lege au fost reintroduse măsurile de carantină, izolare sau interzicerea circulației persoanelor. (Link)

3. Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege pentru organizarea şi funcţionarea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Mediu, o structură în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, specializată în combaterea infracţiunilor de mediu. Direcția va fi condusă de un procuror-șef. Proiectul urmează să fie dezbătut și în Senat, iar dacă va fi aprobat, va merge pentru promulgare la președinte. (Hotnews)

Una din Cronica Stirilor Pozitive: Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara spune că noua schemă de tratament pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus, care include anticoagulante, antivirale şi antiinflamatorii, a început să funcţioneze, mai ales la cei cu forme severe de COVID-19. Niciun pacient nu a mai ajuns să fie intubat. (News.ro)

4. Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,7% în aprilie, de la 3% în luna martie. Produsele care s-au scumpit cel mai mult în aprilie, de la începutul anului, au fost cartofii, fructele proaspete, legumele şi conservele de legume. (News.ro)

5. Comisia Europeană a avertizat că va începe acţiuni în justiţie împotriva statelor membre care încalcă legislaţia UE, prin aceea că vor să îşi forţeze cetăţenii să accepte vouchere în locul returnării banilor pentru zborurile sau vacanţele anulate. (Hotnews)

6. 78% dintre șomerii americani se așteaptă să se reangajeze în următoarele 6 luni. Șomajul în SUA a ajuns la aproape 15% luna trecută, după ce peste 20 milioane de americani și-au pierdut locurile de muncă. (CNBC)

7. Economiile americanilor au crescut cu 13,1% în martie, cel mai mare procent înregistrat din noiembrie 1981. (Link)

8. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a anunţat că deţine ”probe” ale unor tentative ”scandaloase” de atacuri cibernetice ruse împotriva sa. Merkel reclamă că i s-au furat date dintr-un serviciu de mesagerie şi a ameninţat Rusia cu ”măsuri”. (News.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Comerțul electronic din Statele Unite a crescut cu 49% în luna aprilie, comparativ cu situația dinaintea măsurilor de izolare socială. Un rol important în această evoluție l-au avut comenzile de mâncare, al căror volum zilnic a crescut cu 110%. Vânzările de electronice au crescut cu 58%, iar cele de cărți s-au dublat. (TechCrunch)

9. Uniunea Europeană a îndemnat statele membre să-şi redeschidă frontierele interne în vederea facilitării turismului, în pofida pandemiei covid-19. Comisia Europeană încearcă astfel să împiedice prăbușirea sectorului turistic, crucial în economia UE, în contextul în care reprezintă 10% din PIB-ul Uniunii şi 12% din locurile de muncă europene, mai ales în ţările din sudul Europei. (News.ro)

10. Vânzările de pijamale în mediul online din SUA au crescut cu 143% în aprilie comparativ cu martie. În aceeași perioadă vânzărilor sutienelor au scăzut cu 12%, iar cele pentru pantaloni cu 13%. (CNBC)

Fotografia serii – Un lucrător în construcții din estul Londrei. Facundo Arrizabalaga/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Sondaj: Geoană și Ciolacu se situează pe primele locuri în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale – Cronica serii
Cronica serii – Peste 200 milioane de oameni se uita zilnic la filme cu jocuri pe YouTube