Austria continuă să refuze accesul României în Schengen – Cronica serii
1. Austria continuă să refuze accesul României în Schengen. Gerhard Karner, ministrul de Interne austriac, a declarat miercuri, după întâlnirea cu ministrul de interne român, Cătălin Predoiu, că poziţia ţării sale este că sistemul Schengen, că întreg, nu funcţionează, de aceea nu sunt deschişi pentru extinderea acestuia. (News.ro)
2. Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat miercuri, după întâlnirea cu omologul austriac, Gerhard Karner, că Austria nu are o problemă cu România, precizând că „poliţiştii români îşi fac treaba şi la frontieră şi în cooperarea poliţienească”. (Digi24)
3. Companiile mari din România, multinaționale, dar și cele românești, cu afaceri de peste 100 milioane euro pe an, vor plăti, conform mai multor surse, impozit de 16% din profit (așa cum prevede legislația fiscală și în prezent), dar nu mai puțin de 1% pe cifra de afaceri. Decizia a fost luată la recenta ședință a Coaliției, propunerea PSD fiind acceptată și de partenerii de coaliție. (Profit.ro)
4. ANAF a colectat și în iunie mai puțin decât prevede planul stabilit de către Ministerul Finanțelor pentru asigurarea veniturilor bugetare în acest an, astfel că, pentru prima jumătate a anului, rămânerea în urmă față de program a trecut de 10 miliarde de lei. (Profit.ro)
5. Odată cu noul an școlar ce începe în septembrie, la liceul din Borisăuca (regiunea Odesa, Ucraina) se va preda oficial în limba română, renunțîndu-se la programa de învățămînt în așa-zisa ”limbă moldovenească”. Este o premieră în Ucraina și una dintre cererile constante ale României, ca statul vecin să renunțe la ”limba moldovenească”. (G4Media)
6. România și Polonia au acordat marți ajutoare de avarie masive sistemului energetic național al Ucrainei, care s-a confruntat cu o criză de aprovizionare, pe fondul consumului record determinat de caniculă. (Profit.ro)
7. România a exportat cereale în valoare de 2,7 miliarde de euro în anul comercial 2022/2023. Este a doua cea mai mare sumă din 2007 până în prezent, în 2021/2022 exporturile fiind de 3.3+ miliarde euro. (G4Media)
8. Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri „Occidentul și sateliții săi” pentru declanșarea războiului, repetând națiunilor aliate justificarea pentru invazia pe scară largă a Ucrainei de către Moscova. Vorbind prin teleconferinta la summitul BRICS care se desfășoară în Africa de Sud, Putin și-a reiterat afirmațiile conform cărora conflictul cu Kievul a fost un răspuns la acțiunile Occidentului, inclusiv la extinderea NATO. (CNBC)
9. Chiar dacă în public dau asigurări că nu încearcă să grăbească ofensiva ucraineană, oficialii militari occidentali îndeamnă comandamentul de la Kiev să își asume pierderi mai mari pentru a rupe frontul rusesc din sudul țării. (Hotnews)
10. Racheta Chandrayaan-3 a aselenizat cu succes în apropierea polului de Sud al Lunii, a anunţat Organizaţia Indiană de Cercetare Spaţială. India devine prima țară din lume care așelenizează în polul Sud al Lunii. (WSJ)