AUR preia tema PSD și propune reducerea impozitării muncii în România și taxarea companiilor mari pe cifra de afaceri – Cronica dimineții

1. La prima emisiune de obligațiuni din această lună, Ministerul Finanțelor a luat dublul valorii din prospect. Finanțele au anunțat programul de împrumuturi de pe piața internă din februarie. Vor să ia la licitație, prin obligațiuni de stat, 4,5 miliarde de lei, la care se adaugă încă 405 de milioane de lei la sesiunile suplimentare de oferte necompetitive și încă 500 de milioane de lei în certificate de trezorerie. Un total de 5,4 miliarde de lei. Luna trecută, Finanțele anunțau intenția de a lua 5,7 miliarde de lei la licitații și încă 645 de milioane de lei în sesiunile suplimentare și au sfârșit prin a trage din piață 26,6 miliarde de lei, de peste patru ori mai mult. (Profit.ro)

2. Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a anunţat că printre priorităţile din această sesiune parlamentară se numără reducerea impozitării muncii în România. AUR a depus în Parlament o iniţiativă legislativă prin care este propusă diminuarea la jumătate a impozitelor pe salarii. Proiectul de lege al formaţiunii „susţine impozitarea factorului generator de venituri, respectiv companiile care au o cifră de afaceri peste 250 milioane lei anual şi are în vedere ca factorului uman să-i fie recunoscute meritele şi să fie remunerat şi stimulat conform muncii prestate”. PSD a propus o măsura similară în ultimele zile care a fost contestată de PNL. (News.ro)

3. Premierul britanic Rishi Sunak a subliniat că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita „luni” sau chiar „ani” de pregătire pentru piloți, subliniind că a căutat cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul. (Hotnews)

4. Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că țara sa va oferi garanții că nu va lovi Rusia dacă va primi rachetele cu rază lungă de acțiune cerute cu insistența aliaților săi. (PBS)

5. Mai mulți senatori americani au declarat că vânzarea avioanelor F-16 către Turcia, o tranzacție de $20 miliarde, nu va fi aprobată de Congresul american până când Ankara nu va aproba intrarea în NATO a Suediei și Finlandei. (Reuters)

6. Un fost oficial al Pentagonului a declarat că Japonia va trebui să ia o decizie în curând dacă acceptă să găzduiască arme nucleare, în condițiile în care China își va crește, până în 2035, de patru ori, până la 1500, numărul focoaselor nucleare, iar Coreea de Nord a testat în noiembrie o rachetă balistică intercontinentală capabilă să atingă teritoriul Statelor Unite. (Nikkei)

7. Apple a raportat prima scădere a veniturilor, la nivelul unui trimestru, din ultimii 3 ani și jumătate. Vânzările din ultimul trimestru al anului trecut au fost afectate de probleme de producție din China. Vânzările au fost de $117.,2 miliarde, cu 5,5% mai mici decât în Q4 2021. (FT)

8. Compania petrolieră Shell a raportat pentru anul trecut un profit de aproape $40 miliarde, dublu comparativ cu 2021. Este cel mai mare profit anual înregistrat de companie de la înființare, cu 115 ani în urmă, până în prezent. (BBC)

9. “Unul din cinci cei mai săraci britani sunt acum mai săraci decât majoritatea celor mai sărace țări din Europa Centrală și de Est. Aceștia ar trăi mai bine în țările sărace din Uniunea Europeană”, a declarat una dintre jurnalistele experimentate de la Bloomberg. (Link)

10. Vladimir Putin a comparat din nou invazia sângeroasă pe care a pornit-o împotriva Ucrainei cu Al Doilea Război Mondial și cu lupta dusă împotriva Germaniei naziste, în discursul care a marcat aniversarea de 80 de ani a bătăliei de la Stalingrad. Putin a spus că „istoria se repetă” și după 80 de ani, Rusia e din nou amenințată de tancurile germane. (BBC)

Fotografia dimineții – Coperta revistei The Economist:

Ți-ar mai putea plăcea
Partidul lui Viktor Orban câștigă detașat alegerile din Ungaria – Cronica dimineții
Cronica diminetii – veniturile la buget au crescut cu 14% in primele sapte luni