Au fost anunțate nominalizările la Premiile Observator cultural 2020 – Cronica de Carte
1. Au fost anunțate nominalizările la Premiile Observator cultural 2020, cele mai prestigioase premii literare din România, pentru cele cinci categorii: Eseu/Publicistică/Memorialistică, Critică literară/Istorie literară/Teorie literară, Poezie, Debut, Proză. Premiile vor fi acordate, pe 7 aprilie 2020, la cărţi de autor apărute în 2019. Printre nominalizați: Cătălin Pavel, Mircea Cărtărescu, Mirel Bănică, Corina Sabău, Cristian Teodorescu. (Observator cultural)
2. Romanul „L’empire de Nistor Polobok” (traducerea volumului „Dama de cupă”, apărut la Editura Polirom) al scriitorului din Republica Moldova, Iulian Ciocan, a fost nominalizat la prestigiosul Premiu Jean Monnet pentru literatură europeană. Alţi autori nominalizaţi: Almudena Grandes, Ian McEwan și Joseph O’Connor. (Sud Ouest)
Later edit: S-a anulat. 3. În perioada 12-15 martie, la Centrul Regional de Afaceri din Timișoara, se va desfășura cea de-a IX-a ediție a Salonului de carte Bookfest. Vor fi prezenți peste 40 de expozanți, cu peste 40.000 de volume, iar printre autorii invitați se află Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Radu Paraschivescu, Radu Pavel Gheo, Wilhelm Tauwinkl și Robert Șerban. (Bookfest)
4. Într-un top al celor mai așteptate titluri ale anului 2020, din cele enunțate deja de editurile românești, întocmit de PostModern.ro, descoperim cărți precum ”Pământ american”, de Jeanine Cummins, ”Apicultorul din Alep”, de Christy Lefteri, ”Meridianul și alte proze”, de Paul Celan și ”Lady Sings the Blues”, de Billie Holiday. (PostModern)
5. Editorii The New York Times recomandă o carte pentru fiecare dintre cele 52 de destinații de vacanță ale anului 2020. Singura destinație din România este Alpii Transilvaniei (o denumire alternativă pentru Carpații Meridionali), iar volumul recomandat este ”The Historian”, de Elizabeth Kostova (tradus la Editura Rao cu titlul ”Colecționarul de istorie”), un roman ce are în centru mitul Dracula. (New York Times)
6. Trei știri despre influența coronavirusului în lumea literară:
-Cunoscutul scriitor chilian Luis Sepulveda, în vârstă de 70 de ani, a fost diagnosticat cu Covid-19 (News.ro);
-Epidemia de coronavirus a generat vânzări spectaculoase ale romanului „Ciuma”, de Albert Camus, conform unor date de pe piața literară franceză (News.ro);
-Târgul de carte din Londra, ce urma să înceapă pe 10 martie, a fost anulat din cauza îngrijorărilor cu privire la răspândirea noului virus (Publishers Weekly).
7. Volumul mult-așteptat al lui Hilary Mantel, ”The Mirror and the Light”, romanul câștigător al Man Booker Prize semnat de Bernardine Evaristo, ”Girl, Woman, Other” și debutul lăudat al lui Candice Carty-Williams, ”Queenie”, sunt printre cele 16 titluri care vor concura pentru Women’s Prize for Fiction 2020, un premiu în valoare de 30.000 de lire sterline ce va fi acordat pe 3 iunie. (The Guardian)
8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, ”Blindside”, un thriller semnat de cunoscutul James Patterson și James O. Born; la categoria Non-Fiction, pe locul întâi este tot o noutate, ”The Splendid and the Vile”, de Erik Larson, un volum despre Winston Churchill. Printre noutățile săptămânii, se numără un thriller, ”The Warsaw Protocol”, de Steve Berry și două cărți de non-ficțiune, ”Unknown Valor”, de Martha MacCallum (despre veteranii celui de-al doilea război mondial) și ”The Hope of Glory”, de Jon Meacham, despre ultimele ziceri ale lui Iisus din Biblie. (New York Times)
9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:
-Cișmigienii, de Eugen Cadaru, Editura Polirom
-Cinci nemți români, de Marilena Rotaru, Editura Vremea
-Nașterea cetățeniei democratice. Femeile și puterea în România modernă, de Mihaela Miroiu și Maria Bucur, Editura Humanitas
-Rușinea la copii, de Betsy de Thierry, Editura Trei
-Leii Siciliei, de Stefania Auci, Editura Nemira
-În țara celor puri, de Kenize Mourad, Editura Nemira
10. Pe scurt, din lumea literară:
-Prima ediție a clubului de carte Bibliobibuli de la Cluj-Napoca se va desfășura pe 10 martie, de la ora 18,30, la Cărturești Iulius Mall. Cartea despre care se va discuta: „Dacă strada Beale ar putea vorbi”, de James Baldwin, Black Button Books (Eveniment);
-Pe 1 martie, s-a stins din viață, la vârsta de 95 de ani, poetul, preotul, revoluționarul și omul de stat nicaraguan Ernesto Cardenal. Versurile sale au fost traduse la Editura Paralela 45 (New York Times);
-A murit, la vârsta de 82 de ani, André Chéret, creatorul cunoscutului personaj de bandă desenată Rahan (Adevărul);
-”Apropos of Nothing”, volumul de memorii ale lui Woody Allen, va fi publicat în luna aprilie (Hollywood Reporter);
-Conform unui proiect de lege introdus în Missouri, SUA, bibliotecarii sunt pasibili de condamnare la închisoare dacă vor împrumuta sau cumpăra cărți considerate „nepotrivite” copiilor (The Hour).
Fotografia ediției: Stephen King a primit la Audie Awards, premiile industriei de audiobooks, un premiu pentru întreaga operă. Sursa imagine: Publishers Weekly