Astronomii cred că au descoperit prima exoplanetă telurică cu atmosferă – Cronica Spațială

1. O echipă internațională de cercetători susține că este posibil să fi descoperit gaze atmosferice în jurul exoplanetei telurice 55 Cancri e situată la 41 de ani-lumină distanță de Pământ. Dacă va fi confirmată, aceasta va deveni prima planetă telurică descoperită îin afara sistemului nostru solar care are atmosferă și ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine cum s-au format planetele Pământ, Venus și Marte. (Jet Propulsion Laboratory)

2. Prima lansare a capsulei spațiale Starliner cu echipaj uman a fost amânată până în 17 mai. Programată inițial pentru 6 mai, lansarea capsulei dezvoltată de Boeing a fost amânată din cauza unei valve din rezervorul de oxigen lichid al rachetei Atlas V care urmează să fie înlocuită. Practic, problema nu are nicio legătură cu capsula spațială. (Reuters)

3. China a lansat o sondă spațială care va avea rolul de a colecta probe de pe partea îndepărtată a Lunii, ceea ce ar reprezenta o premieră mondială. Întrucât nu poate exista o comunicare directă între sonda Chang’e-6 și Pământ, comunicațiile vor fi intermediate de un satelit care a fost deja plasat de China pe orbita Lunii. Sonda a ajuns deja pe orbita Lunii. (Space News)

4. Datele colectate de telescopul spațial James Webb despre descoperirea de dimetil sulfură pe o exoplanetă situată la 120 de ani lumină de Pământ nu sunt neapărat corecte, potrivit unui studiu publicat de astronomii de la Universitatea din California. Aceștia susțin că este nevoie de o tehnologie mai avansată pentru a determina cu precizie dacă este vorba despre dimetil sulfură, un compus organic care pe Pământ este produs de fitoplancton. (Hotnews)

5. O serie de imagini realizate de observatorul spațial Chandra al NASA arată că într-o regiune din jurul găurii negre supermasive din centrul galaxiei noastre există evacuări de gaze fierbinți. Anterior, astfel de evacuări de gaze au fost semnalate și în apropiere de centrul galaxiei. (NASA)

6. Astronomii au descoperit curenți de praf cosmic care se îndreaptă constant spre gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Andromeda, element care ar putea explica comportamentul diferit al găurilor negre. Descoperirea are la bază o serie de imagini ale telescopului spațial Spitzer. (Jet Propulsion Laboratory)

7. NASA a selectat șase concepte pentru un sistem de cale ferată pe Lună care vor primi finanțări suplimentare pentru continuare proiectelor. Scopul unui astfel de sistem de cale ferată ar putea unei colonii lunare să extragă minerale utile și să le transporte cu ușurință la bază. (Jet Propulsion Laboratory)

8. Astronomii de la Universitatea din Minnesota au realizat un software care poate ajuta cercetătorii să detecteze o fuziune între galaxii cu 30 de secunde înainte ca undele gravitaționale să ajungă pe Pământ. Acest lucru va permite astronomilor să urmărească mai multe evenimente cosmice de acest fel. (Space)

9. SpaceX a prezentat o versiune îmbunătățită a combinezoanelor de astronauți pentru misiunea Polaris Dawn, prima misiune spațială privată în cadrul căreia vor exista activități extravehiculare. Noile combinezoane integrează un Head-up Display în cască pentru ca astronauții să aibă permanent informații despre temperatură, umiditate și presiune. (Space)

10. Compania privată Rocket Lab a amânat pentru 2025 prima lansare cu racheta Neutron. Viitoarea rachetă este în prezent în fază de dezvoltare și va permite companiei să plaseze încărcături de până la 13 tone pe orbita joasă a Pământului. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima activitate detectată pe o mega-cometă din apropiere de Saturn – Cronica Spațială
Rusia și China au prezentat proiectul bazei lunare comune – Cronica Spațială

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău