Astronomii bănuiesc că au descoperit prima planetă care orbitează 3 stele – Cronica Spațială

1. Un studiu bazat pe simulări computerizate afirmă că există șanse ca dincolo de planeta Neptun să existe o a noua planetă în cadrul Sistemului Solar, nedescoperită încă. Potrivit studiului, planeta în cauză ar fi una de tip terestră (alcătuită din roci) și ar avea dimensiuni asemănătoare cu Marte. Această planetă este diferită de ipotetică planetă de mari dimensiuni despre care unii cercetători speculează că există la marginea Sistemului Solar. (Interesting Engineering)

2. NASA a anunțat că telescopul spațial Hubble a identificat o schimbare în Marea Pată Roșie de pe planeta Jupiter. Marea Pată Roșie este o zonă caracterizată de o furtună anticiclonică cu un diametru de 16000 de kilometri, care durează de cel puțin 186 de ani. Imaginile realizate de Hubble au scos în evidență că viteza vânturilor din partea exterioară a petei a crescut cu 8% în perioada 2009-2020. Pentru moment nu există o explicație pentru acest fenomen, care sugerează practic că furtuna anticiclonică este departe de a se încheia. (NASA)

3. Astronomii bănuiesc că au descoperit prima planetă care orbitează 3 stele simultan. Este vorba despre 3 stele din sistemul stelar GW Ori din constelația Orion, aflat la 1300 de ani-lumină distanță de Pământ. Acest sistem stelar este înconjurat de un disc de gaz și praf separat în două părți, iar astronomii cred că această separare este produsă de prezența unei planete gigant gazoase, de dimensiunile lui Jupiter. (New York Times, The Cosmic Companion)

4. Două cercetări distincte sugerează că planetele din sistemul nostru solar s-au format într-un mod mult mai haotic și violent decât se credea anterior. Modelul convențional este că planetele s-au format prin acreție, adică prin acumularea constantă a particulelor rămase după formarea Soarelui. Noile cercetări sugerează însă că planetele s-au format prin ciocniri repetate între formațiuni pre-planetare și sunt bazate pe o serie de simulări computerizate și instrumente de Machine Learning pentru planetele Venus și Pământ. (Universe Today)

5. O echipă de cercetători de la Lunar and Planetary Institute (LPI) crede că a descoperit o metodă pentru a identifica potențiale rezerve de apă în subteranul planetei Marte la latitudini mult mai temperate, ceea ce ar permite exploatarea mai ușoară a acestora. Concluziile cercetătorilor se bazează pe datele obținute de la sonda spațială Odyssey. (Universe Today)

6. NASA a încheiat cu succes testele pentru sonda spațială Lucy, care va fi lansată în 16 octombrie cu scopul de a studia asteroizii troieni ai planetei Jupiter. În prezent, NASA a analizat circa 7000 de asteroizi troieni, care se numesc așa pentru că se deplasează în jurul Soarelui în două grupuri distincte: unul care precede Jupiter, altul care o urmează. Prima etapă a misiunii va avea loc în 2025, când Lucy va studia un asteroid din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, înainte de a trece la analizarea asteroizilor troieni. (NASA)

7. Un studiu realizat de Universitatea Cornell atrage atenția că viitoarele telescoape dezvoltate vor fi atât de puternice încât vor genera rezultate confuze despre planetele descoperite. Concret, cercetătorii avertizează că noile telescope vor crește riscul ca anumite exo-planete să fie considerate asemănătoare cu Pământul, deși în realitate acestea prezintă deosebiri fundamentale care nu ar permite existența vieții. (Phys)

8. NASA a amânat al 14-lea zbor al elicopterului Ingenuity de pe planeta Marte după ce a identificat o anomalie la două dispozitive acționate electric care controlează rotoarele. Aceste dispozitive sunt esențiale pentru a menține elipcopterul în aer și pentru a-l îndrepte în direcția dorită de cercetătorii de la NASA. (Futurism)

9. Publicația IEEE Spectrum prezintă o amplă analiză a planurilor prin care China intenționează să construiască o baza lunară în anii 2030, după ce autoritățile au prezentat noi detalii despre acest program. Proiectul pregătit de autoritățile chineze ar putea reprezenta un nou pas în cucerirea Sistemului Solar. (IEEE Spectrum)

10. Cercetătorul Geronimo Villanueva de la NASA a realizat o simulare computerizată a modului în care ar arăta asfințiturile pe alte planete precum Marte, Venus și Uranus, dar și pe satelitul Titan. (MSN)

Ți-ar mai putea plăcea
Prima activitate detectată pe o mega-cometă din apropiere de Saturn – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit apă în discul de praf al unei stele din galaxia noastră – Cronica Spațială