Astronomii au reușit pentru prima oară să obțină o imagine cu câmpul magnetic al unei găuri negre – Cronica Spațială
1. Roverul Perseverance de pe Marte a înregistrat timp de 16 minute sunetul generat la deplasarea pe terenul arid al planetei. Sunetul scoate în evidență zgomotul generat de cele 6 roți metalice și de sistemul de suspensii, însă pe fundal se aude și un foșnet permanent despre care inginerii NASA bănuiesc că provine de la interacțiunea sistemului mobil cu suprafața marțiană. Între timp, Perseverance a îndepărtat scutul care a protejat “elicopterul” Ingenuity în timpul amartizării, ca parte a pregătirilor pentru primul zbor. (Sunetul lui Perseverance)
2. Sonda Hope operată de Emiratele Arabe Unite a început să trimită imagini de pe orbita planetei Marte. Printre ele se numără și o imagine cu vulcanul Olympus Mons, care are o înălțime de 21 de kilometri, de 2.5 ori mai mare decât Muntele Everest, și este astfel cel mai înalt munte din întregul Sistem Solar. Între timp, sonda își va schimba în perioada următoare poziția pentru a ajunge pe o orbită care îi va permite să înceapă misiunea științifică. În urmă a două manevre, noua orbită eliptică va fi cuprinsă între 20000 și 43000 de kilometri. (Earth Sky)
3. Astronomii au reușit pentru prima oară să obțină o imagine cu câmpul magnetic al unei găuri negre, la doi ani de la prezentarea primei imagini cu o gaură neagră. Gaura neagră analizată se află în centrul galaxiei M87, iar lumina polarizată a permis detectarea direcției de mișcare a câmpului magnetic în jurul găurii negre. Câmpul magnetic identificat este suficient de puternic pentru a împinge materia care altfel ar cădea în interiorul găurii negre. (Hotnews)
4. SpaceX a înregistrat un nou record: patru lansări ale rachetei Falcon 9 într-o singură lună. Ultima lansare vizează un nou lot de sateliți Starlink, cu o treaptă primar aflată la cel de-al șaselea zbor și recuperată din nou de pe barjă Of Course I Still Love You. Astfel, SpaceX a ajuns la un număr total de 1320 de sateliți Starlink lansați pe orbită pentru furnizarea de servicii de internet prin satelift. (TechCrunch)
5. Astronomii au măsurat pentru prima oară viteza vânturilor stratosferice ale planetei Jupiter. Datele analizate arată că viteza vânturilor stratosferice ajunge la 300 – 400 de metri pe secundă la nivelul polilor, adică la 1100 – 1450 de kilometri pe oră, mult peste estimările realizate anterior. Cifrele au fost obținute cu ajutorul celor 66 de telescoape radio care formează instrumentul Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) și este poziționat în Deșertul Atacama. (Popular Science)
6. Roverul Curiosity, aflat în Craterul Gale de pe planeta Marte, a trimis recent o serie de fotografii din zona Mont Mercou. Noile imagini oferă o perspectivă detaliată a structurilor de roci sedimentare, care permit cercetărilor să identifice evenimente din trecutul geologic al zonei. Cele 202 fotografii trimise de Curiosity pe parcursul a patru zile au fost combinate pentru a oferi o singură imagine detaliată a straturilor sedimentare. (Universe Today)
7. NASA și SpaceX au semnat un acord pentru schimb de informații pentru a evita posibile coliziuni între sateliții NASA și constelația de sateliți Starlink operată de SpaceX. Ca parte a acordului, SpaceX va modifica autonom sau manual poziția sateliților Starlink pentru a evita o posibilă coliziune cu un satelit operat de NASA. Între timp, acordul prevede că NASA nu va opera nicio modificare a poziției sateliților săi fără un acord prealabil al SpaceX, pentru a evita situația în care pozițiile a doi sateliți sunt modificate în aceeași direcție. (NASA)
8. Astronomii au identificat patru noi exo-planete “fierbinți” asemănătoare cu Jupiter. Acestea sunt cu cel puțin 10% mai mari ca Jupiter, dar au o masă mai mică decât giganta gazoasă din sistemul nostru solar. Cele patru planete înregistrează temperaturi extrem de ridicate la suprafață din cauza apropierii de stele și au o mișcare de revoluție de numai 10 zile. Cele patru planete au fost descoperite cu ajutorului telescopului robotic Next-Generation Transit Survey (NGTS) din Chile. (Phys)
9. Inginerii NASA analizează în prezent care vor fi cerințele sistemelor de navigație pentru misiunile Artemis cu echipaj uman care vor ajunge pe Lună. Misiunile de explorare au nevoie de un sistem de navigație specific pe Lună. Teoretic, prima misiune Artemis cu echipaj uman spre Lună ar urma să aibă loc în cursul anului 2024. (Phys)
10. Compania OneWeb a plasat pe orbita joasă a Pământului încă 36 de sateliți pentru un viitor serviciu de internet prin satelit asemănător cu Starlink dezvoltat de SpaceX. În prezent, OneWeb are pe orbită 146 de sateliți din cei 648 planificați, iar serviciile comerciale ar urma să fie lansate spre finalul anului 2021, inițial în Marea Britanie, nordul Europei și Canada. Compania a avut numeroase probleme financiare la sfârșitul anului trecut, însă a fost preluată de Guvernul britanic și compania indiană de telecomunicații Bharti Global. (SpaceNews)