Astronomii au realizat cel mai amplu studiu atmosferic al unei exoplanete – Cronica Spațială
1. Astronomii au realizat cel mai amplu studiu atmosferic al unei exoplanete, pe baza datelor colectate cu telescopul Very Large Telescope din Deșertul Atacama din Chile. Datele au scos în evidență că exoplaneta WASP-121 b situată la 900 de ani-lumină distanță de Pământ are în atmosferă vânturi cu elemente de oțel și titan, iar pe planetă cade în mod constant o ploaie cu oțel în stare lichidă. (Space)
2. Cercetătorii au descoperit că gaura neagră supermasivă Sagittarius A* care se află în centrul galaxiei noastre emite în mod constant explozii luminoase. Activitatea are loc atât la intervale scurte de timp, cât și pe perioade de timp mai lungi. Descoperirea a fost realizată cu telescopul spațial James Webb. (Space)
3. Landerul lunar Blue Host dezvoltat de compania privată Firefly Aerospace a intrat pe orbita Lunii și va petrece aici 16 zile înainte de a încerca o aselenizare în 2 martie. Landerul include 10 instrumente științifice și va avea ca obiectiv să colecteze date și imagini timp de aproximativ două săptămâni. Printre altele, landerul va măsura cu precizie distanța dintre Pământ și Lună, va studia cum aderă praful lunar la diverse materiale și va colecta și analiza probe de sol lunar. (Firefly Space)
4. Landerul lunar Resilience dezvoltat de compania privată japoneză ispace a ajuns trecut în 14 februarie la 8.400 de kilometri de suprafața Lunii, moment pe care l-a imortalizat într-o fotografie. Manevra a făcut parte din traseul optim al landerului pentru a ajunge pe o traiectorie care să-i permită aselenizarea în siguranță la începutul lunii mai. (ispace)
5. NASA va lansa cel mai devreme miercuri, 26 februarie, misiunea Lunar Trailblazer, care include un mic satelit care va ajunge pe orbita Lunii pentru a căuta apă pe satelitul natural al Pământului. Scopul principal este realizarea unei hărți cu locurile în care există apă pe Lună, informație utilă pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman. (Jet Propulsion Laboratory)
6. NASA va lansa vineri, 28 februarie, telescopul spațial SPHEREx, care va căuta ingrediente cheie ale vieții în cadrul galaxiei noastre. Lansarea va include și misiunea PUNCH, care integrează patru mici dispozitive spațiale care vor avea rolul să observe coroana solară. Ferestra de lansare va începe la ora 5:00, ora României, iar lansarea propriu-zisă poate fi urmărită pe platforma gratuită NASA+. (Jet Propulsion Laboratory)
7. Cercetătorii estimează că sonda spațială New Horizons, care a efectuat o orbită în jurul planetei pitice Pluto în 2015, va ajunge în preajma anului 2027 într-o regiune cunoscută drept ”termination shock”, care simbolizează locul în care viteza vântului solar scade la o viteză mai mică decât viteza sunetului. Pe lângă Pluto, sonda a cercetat anterior mai multe obiecte cosmice din centura de asteroizi Kuiper. (Space)
8. SpaceX a lansat 23 de sateliți Starlink pe orbită cu o rachetă Falcon 9. Aceasta a fost prima misiune în care treapta inferioară a rachetei Falcon 9 a fost recuperată în apele teritoriale ale unui alt stat, mai exact în apropiere de Insulele Exuma din Bahamas. SpaceX susține că această alegere va permite companiei să adopte noi traiectorii pentru lansările din Florida, inclusiv lansări spre orbita polară. (SpaceNews)
9. Resturi de la o rachetă Falcon 9 care a fost lansată de SpaceX în 1 februarie au intrat în atmosfera Pământului și s-au prăbușit în apropierea unui depozit din orașul polonez Poznan. Printre altele, a fost găsită o bucată metalică cu are dimensiuni de 1,5 metri pe un metru, iar incidentul confirmă că astfel de situații devin tot mai frecvente pe măsură ce numărul lansărilor spațiale este în creștere. (Phys)
10. NASA a început pe Stația Spațială Internațională un experiment prin care vrea să îmbunătățească detecția bacteriilor rezistente la antibiotice. Experimentul are rolul de a înțelege mai bine efectele spațiului cosmic asupra corpului uman, însă rezultatele ar putea fi folosite inclusiv pentru tratarea pacienților de pe Pământ. (NASA)