Astronomii au detectat primele pitice maro din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit primele potențiale pitice maro din afara galaxiei noastre, după ce au analizat galaxia NGC 602 cu telescopul spațial James Webb. O pitică maro este un obiect cosmic mai mic decât o stea, dar de până la 75 de ori mai masiv decât o planetă gazoasă precum Jupiter. În galaxia noastră au fost identificate circa 3.000 de pitice maro, iar cele mai multe sunt „libere”, adică nu sunt conectate gravitațional de o stea. (ESA)

2. Agenția americană National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a publicat primele imagini cu o erupție solară realizate cu noul telescop spațial Compact Coronagraph (CCOR-1) de pe orbita Pământului, care a fost lansat în luna iunie. Telescopul are scopul de a observa coroana solară și utilizează un disc care obstrucționează lumina Soarelui pentru ca observațiile asupra coroanei solare să nu fie perturbate. (Space)

3. India a anunțat detaliile misiunii Chandrayaan-4, prin care își propune să aducă pe Pământ probe de sol de pe Lună. Misiunea va fi compusă din două lansări și are ca obiectiv colectarea de probe de roci de la o adâncime de doi metri din apropiere de Polul Sud, acolo unde se crede că există apă sub formă de gheață în abundență. (SpaceNews)

4. NASA a lansat un site dedicat satelitului Europa al planetei Jupiter, ca parte a lansării sondei spațiale Europa Clipper spre locul în care se crede că există cele mai mari șanse pentru descoperirea de forme de viață extraterestre. Site-ul permite vizitatorilor să simuleze prezența pe Europa pe baza imaginilor realizate în trecut de sondele spațiale Voyager, Galileo și Juno. (Trek Europa)

5. NASA a prezentat prototipul unui observator spațial care va fi utilizat pentru detectarea în spațiu a undelor gravitaționale cauzate de fuziunea găurilor negre și alte evenimente cosmice. Noul observator este realizat în parteneriat cu Agenția Spațială Europeană, va avea în componență șase telescoape și va fi construit începând din luna ianuarie. Lansarea acestuia este planificată pentru 2035. (ESA)

6. Telescopul spațial James Webb a identificat o serie de quasari singuratici într-o perioadă în care Universul avea doar 600-700 de milioane de ani, ceea ce contrazice teoriile anterioare. Un quasar este un nucleu galactic activ care emite cantități semnificative de energie, motiv pentru care cercetătorii considerau că aceștia nu pot fi „solitari” în Univers, întrucât au nevoie de o sursă de energie. (Space)

7. Compania privată Blue Origin a efectuat primul zbor cu noua versiune a vehiculului suborbital New Shepard. Reprezentanții Blue Origin nu au oferit detalii concrete despre zbor, însă feed-ul video al lansării a arătat că vehiculul a ajuns la o altitudine de circa 102,3 kilometri deasupra nivelului mării, mai mică cu circa 3 kilometri decât în cazul precedentei lansări cu versiunea anterioară a vehiculului. (SpaceNews)

8. Compania spațială privată Axiom Space a prezentat costumele pe care le vor utiliza astronauții care vor ajunge pe Lună în cadrul programului Artemis. Noul costum este echipat cu senzori pentru monitorizarea semnelor vitale, beneficiază de conexiune de date 4G și urmează să fie testat în bazinul Neutral Buoyancy Laboratory deținut de NASA. O versiune modificată ar urma să fie utilizată și în cadrul activităților extravehiculare de pe orbita Pământului. (Axiom Space)

9. Start-up-ul chinezesc Deep Blue Aerospace a anunțat că intenționează să lanseze zboruri turistice suborbitale în 2027, pe baza unui proiect asemănător conceptual cu cel al companiei americane Blue Origin. Compania dezvoltă în prezent o rachetă reutilizabilă, iar pentru 2026 își propune să realizeze mai multe teste cu o astfel de rachetă și un vehicul spațial. (SpaceNews)

10. Astronomii au descoperit primul sistem triplu de gaură neagră, care este alcătuit dintr-o gaură neagră care „alimentează” o stea în timp ce este orbitată la rândul ei de o altă stea la o distanță semnificativ mai mare. Sistemul în cauză a primit numele V404 Cygni și este localizat la circa 8.000 de ani-lumină distanță de Pământ. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Telescopul Hubble a fotografiat cea mai îndepărtată stea observată până acum – Cronica Spațială
Cercetătorii au stabilit pentru prima oară structura internă a planetei Marte – Cronica Spațială