Astronomii au detectat cea mai timpurie galaxie de până acum – Cronica Spațială

1. Astronomii au descoperit două dintre cele mai timpurii și mai îndepărtate galaxii de până acum, cu ajutorul datelor transmise de telescopul spațial James Webb. Telescopul a observat galaxia JADES-GS-z14-0 așa cum exista la numai 300 de milioane de ani după Big Bang, doborând cu 100 de milioane de ani precedentul record. Cu alte cuvinte, lumina observată de telescop a călătorit 13,5 miliarde de ani înainte de a fi recepționată de instrumente. O altă galaxie observată cu această ocazie este JADES-GS-z14-1, situată aproape la fel de departe. (Space)

2. O echipă de cercetători din Italia a analizat datele colectate de misiunea Magellan despre Venus în perioada 1990-1992 și a identificat doi vulcani care au erupt în perioada respectivă, ca urmare a formării la suprafață a unor noi roci în urma scurgerilor de lavă. Este pentru a doua oară când cercetătorii descoperi vulcani activi pe Venus pe baza datelor de la Magellan, după o cercetare asemănătoare din 2023. (Jet Propulsion Laboratory)

3. O planetă descoperită în 2018 despre care se credea că orbitează steaua 40 Eridani A este în realitate doar o iluzie astronomică generată de pulsurile emanate de steaua respectivă, potrivit unor date obținute cu un instrument instalat în Arizona. La momentul descoperirii din 2018, cercetătorii au glumit că aceasta este planeta pe care s-a născut personajul Spock din universul cinematografic Star Trek, întrucât scenariul a prevăzut existența unei planete Vulcan care orbitează steaua 40 Eridani A. (NASA)

4. Agenția Spațială Japoneză (JAXA) nu a reușit să mai ia legătura cu landerul SLIM de pe Lună, iar inginerii bănuiesc că echipamentele de la bord nu au mai fost puse în funcțiune. Landerul a ajuns cu o serie de probleme tehnice pe Lună în luna aprilie, iar comunicațiile au fost restabilite de fiecare dată după primele trei nopți. (JAXA)

5. Landerul chinezesc Chang’e 6 urmează să aselenizeze pe partea îndepărtată a Lunii duminică, 2 iunie, în jurul orei 03:00, ora României. Misiunea are o importanță strategică pentru statul chinez, pentru că obiectivul este să colecteze și să returneze pe Pământ mostre de roci de pe Lună. Acest lucru ar reprezenta o premieră mondială pentru o misiune robotică, întrucât toate rocile colectate până acum de pe Lună au fost aduse de astronauții din misiunile Apollo. În plus, China are un proiect similar și pentru aducerea unor roci de pe planeta Marte. (Space News)

6. Capsula spațială Starliner și racheta Atlas V au fost instalate pe rampa de lansare din Florida, în așteptarea lansării spre Stația Spațială Internațională programată pentru 1 iunie la ora 19:25, ora României. Aceasta este prima misiune cu echipaj uman pentru capsula dezvoltată de Boeing, însă tentativa anterioară din 6 mai a fost amânată din cauza unor probleme tehnice. (Space)

7. Agenția Spațială Japoneză a pierdut contactul cu sonda spațială Akatsuki de pe orbita planetei Venus. Sonda a ajuns pe orbita celei de-a doua planete de la Soare în 2015 și a transmis numeroase date despre clima planetei. Akatsuki era singura sondă spațială activă care cerceta planeta Venus. (Space)

8. SpaceX a anunțat că va efectua al patrulea test cu racheta Starship în 5 iunie. Noul test este cunoscut sub numele de cod IFT-4, iar obiectivul este recuperarea intactă a ambelor trepte ale rachetei. La precedentul test, SpaceX a reușit să recupereze intactă prima treaptă, în timp ce treapta superioară a ajuns cu succes în spațiu, dar nu a putut fi recuperată. Starship este racheta cu care SpaceX vrea să trimită oameni pe Lună și, ulterior, pe Marte. (Space News)

9. NASA a anunțat că tehnologia utilizată anterior pentru landerul InSight pentru a detecta cutremure pe Marte va fi folosită și în cadrul misiunii Farside Seismic Suite, care va avea rolul de a detecta seisme pe partea indepărtată a Lunii. Instrumentele științifice vor ajunge pe Lună în 2026, în bazinul Schrödinger situat la 500 de kilometri de Polul Sud. Instrumentele au propriul calculator și sistem de comunicare. (Jet Propulsion Laboratory)

10. NASA a anunțat că misiunea Starling și-a îndeplinit obiectivele principale de a demonstra viabilitatea unui proiect care prevede lansarea unui roi de mici navete spațiale autonome care să fie utilizate pentru explorarea Universului. Accentul este pus aici pe capacitățile acestor navete spațiale de a executa singure diverse manevre pe baza unor funcții prestabilite fără să mai aștepte instrucțiuni de pe Pâmânt. Naveta de test Starling a petrecut 10 luni pe orbită în cadrul testelor. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au descoperit săruri și compuși organici pe Ganymede, satelitul lui Jupiter – Cronica Spațială
Atmosfera lui Venus ar putea fi prielnică pentru găzduirea unor forme de viață – Cronica Spațială