Astronomii au descoperit una dintre cele mai rare stele din galaxia Calea Lactee – Cronica Spațială
1. Cercetătorii au calculat cantitatea de energie care provine de la exoplaneta TRAPPIST-1 c din cadrul sistemului TRAPPIST-1. Întrucât temperatura pe timp de zi ajunge la aproximativ 100 de grade Celsius, cercetătorii au determinat că atmosfera exoplanetei este extrem de rarefiată, în cazul în care există. Cu această ocazie, TRAPPIST-1 c a devenit cea mai rece exoplanetă studiată până acum din punct de vedere termic. (Astrobiology)
2. Astronomii au descoperit o exoplanetă aflată la o distanța limită de steaua gazdă din punct de vedere al zonei care oferă condiții prielnice pentru dezvoltarea vieții. Exoplaneta LP 890-9c este un “Super-Pamânt” care ar trebui să ajute cercetătorii să înțeleagă motivele pentru care Venus și Pământ s-au dezvoltat atât de diferit, în ciuda faptului că sunt foarte apropiate una de cealaltă din punct de vedere astronomic. (Astrobiology)
3. Cercetătorii de la Universitatea din Toronto au obținut indicii că materia neagră este compusă din axioni, adică din particule subatomice a căror existență nu a fost încă dovedită, dar care au un rol fizic important. Se consideră că axionii sunt particule foarte ușoare și neutre din punct de vedere electric. (Universe Today)
4. Astronomii au descoperit o gigantă gazoasă asemănătoare cu Jupiter care are la suprafață o temperatură cuprinsă între 7.700 și 8.700 de grade Celsius. Practic, planeta este mai “fierbinte” inclusiv decât Soarele din sistemul nostru solar, a cărui temperatură la suprafață este mai mică de 6.000 de grade Celsius. Descoperirea nu este surprinzătoare, mai ales că exoplaneta orbitează o stea mult mai caldă decât Soarele, însă până acum cercetătorii descopereau astfel de exoplanete cu temperaturi la suprafață de circa 1.000 de grade Celsius. (Universe Today)
5. Astronomii au descoperit una dintre cele mai rare stele cunoscute în galaxia Calea Lactee: un pulsar pitic alb, care a primit numele J1912-4410. Acesta a devenit doar al doilea pulsar pitic alb cunoscut în prezent în galaxia noastră și se află la 773 de ani-lumină distanță de Pământ. Descoperirea confirmă practic existența acestui tip de stea în galaxie. (Science Alert)
6. Astronomii de la Universitatea din Stockholm au publicat imagini cu o supernovă SN Zwicky situată la 4 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. Principala caracteristică a acesteia este că în imagini par să fie reprezentate 4 supernove, deși este vorba despre una singură. Cauza este ca între supernovă și Pământ este intercalată o galaxie la 2,5 miliarde de ani-lumină, ceea ce distorsionează lumina generată de supernova care ajunge pe Pământ. (EarthSky)
7. Sonda spațială BepiColombo a Agenției Spațiale Europene (ESA) a trecut la numai 240 de kilometri de suprafața planetei Mercur, ocazie cu care a realizat câteva imagini spectaculoase. În imaginile publicate de ESA apar numeroase cratere de impact pe suprafața planetei, inclusiv unul care poartă numele poetului român Mihai Eminescu. Sonda a fost lansată în 2018 și în prezent se afla pe orbita Soarelui, iar în continuare va încetini pentru că spre finalul anului 2025 să se înscrie pe orbita planetei Mercur. (ESA)
8. Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au publicat un studiu potrivit căruia Pământul s-a format ca planetă într-un interval de numai câteva milioane de ani, deși opinia generală până acum era ca procesul a durat aproximativ 100 de milioane de ani. Studiul susține că apa de pe Pământ a apărut din grăunte milimetrice de praf, și nu ca urmare a impactului cu asteroizi și comete care aveau apă. (Universe Today)
9. Agenția Spațială Europeană face ultimele pregătiri pentru lansarea din 1 iulie a telescopului spațial Euclid, care va avea rolul de a cerceta materia neagră, care reprezintă și în prezent una dintre marile enigme ale Universului. Telescopul trebuia lansat inițial anul trecut cu o rachetă Soyuz, însă misiunea a fost amânată din cauza războiului din Ucraina, iar agenția europeană a semnat în cele din urmă un contract cu SpaceX, care va transporta telescopul în spațiu cu o rachetă Falcon 9. (Futurism)
10. Muzeul Antipa găzduiește în perioada 28-30 iunie cu un curs inedit de astronavigație, în cadrul căruia comandorul Vasile Chirilă va prezenta instrumente de astronavigație folosite în antichitate, în Epoca Renașterii și în prezent. Taxa de participare este de 10 lei pentru fiecare dintre prezentări, iar înscrierile au loc online. (Muzeul Antipa)