Astronomii au descoperit un grup de șase planete care nu orbitează nicio stea – Cronica Spațială

1. Roverul Perseverance a început oficial campania Crater Rim, a cincea de la sosirea pe planeta Marte, care prevede o ascensiune de câteva luni pe partea vestică a craterului Jezero. Roverul va analiza o serie de materiale despre care cercetătorii intuiesc că ar putea reprezenta prima întâlnire cu depozite de materiale generate în urma impactului care a creat craterul Jezero în trecutul geologic al planetei. (NASA)

2. Cercetătorii chinezi care lucrează în cadrul programului de explorare spațială au realizat un studiu potrivit căruia, în anumite scenarii, armele nucleare reprezintă singura soluție eficientă pentru a devia traiectoria unui asteroid care s-ar îndrepta spre Pământ. Cercetătorii susțin că statele ar trebui să investească în sisteme spațiale de apărare nucleară, în ciuda faptului că legile internaționale interzic în prezent plasarea de arme nucleare în spațiu. (Interesting Engineering)

3. Observatorul spațial Chandra gestionat de NASA a împlinit 25 de ani de activitate. În acest interval de timp, observatorul a realizat aproape 25.000 de observații astronomice pentru stele neutronice, quasari, supernove, găuri negre sau roiuri de galaxii, unele situate la 13 miliarde de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

4. SpaceX a lansat o rachetă Falcon 9 cu 21 de sateliți Starlink, iar prima treaptă s-a răsturnat la revenirea pe barja oceanică. Administrația Aviatică Federală a decis în mod surprinzător să suspende temporar lansările Falcon 9 din acest motiv, ceea ce înseamnă că și lansarea misiunii private Polaris Dawn, în cadrul căreia va avea loc prima activitate extravehiculară privată, a fost amânată. (Space News)

5. Un satelit Starlink din cadrul serviciului de internet prin satelit oferit de SpaceX a intrat necontrolat în atmosferă în seara de 26 august și a fost observat deasupra unor localități precum Timișoara, Brașov și București. Satelitul în cauză fusese lansat pe orbită în ianuarie 2020. (Claudiu Tănăselia)

6. NASA a anunțat că zborul inaugural al rachetei New Glenn dezvoltată de Blue Origin va avea loc în 13 octombrie. Lansarea prevede plasarea pe orbita lui Marte a doi sateliți care să studieze interacțiunea vântului solar cu magnetosfera planetei în cadrul unei misiuni cunoscută sub numele ESCAPADE. (Space)

7. Astronomii au descoperit șase obiecte cosmice de dimensiunea unor planete care nu au nicio stea în jurul căreia să se rotească în spațiu. Cele șase obiecte cosmice au fost identificate de telescopul spațial James Webb într-o nebuloasă din constelația Perseus. Astronomii estimează că în Univers ar putea exista miliarde de astfel de planete. (Science Alert)

8. Agenția Spațială Japoneză a încheiat misiunea SLIM după ce nu a mai reușit să intre în contact cu landerul lunar din luna aprilie. Landerul SLIM a aselenizat în septembrie 2023 pe o parte și ar fi trebuit să fie operațional o singură zi lunară, însă a supraviețuit în mod surprinzător trei nopți friguroase. (Space)

9. Compania provată Astrobotic a publicat un raport cu privire la cauzele eșecului misiunii Peregrine. Raportul scoate în evidență că landerul Peregrine nu a ajuns pe Lună pentru că a înregistrat o scurgere de carburant din cauza unei defecțiuni la o valvă. În urma acestei descoperiri, inginerii Astrobotic au decis să reconfigureze valva și sistemul de propulsie al viitorului lander Griffin. (Space News)

10. NASA a identificat pentru prima oară un câmp electric ambipolar care acoperă întreaga planetă Pământ și care joacă un rol la fel de important ca gravitatea și câmpul magnetic. Câmpul electric generează un așa-numit „vânt polar” prin care particulele încărcate electric de deasupra polilor ajung în spațiu. Existența unui astfel de câmp electric a fost teoretizată în anii ‘60, însă nu a fost demonstrată niciodată până acum. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
India a devenit prima țară care aselenizează la Polul Sud – Cronica Spațială
NASA a lansat cu succes o capsulă spațială fără echipaj uman spre Lună – Cronica Spațială