Astronomii au descoperit peste 100 de obiecte cosmice necunoscute în Nebuloasa Orion – Cronica Spațială

1. Astronomii au observat un fenomen sub forma unei lumini puternice care a apărut într-un loc complet neobișnuit, departe de orice galaxie. Imaginile au fost obținute cu telescopul spațial Hubble și reprezintă ceea ce oamenii de știință numesc Luminous Fast Blue Optical Transient (LFBOT), adică lumini puternice pentru care pentru moment nu există explicații concrete cu privire la ce sunt. (NASA)

2. Telescopul spațial James Webb a identificat peste 100 de obiecte cosmice ciudate în Nebuloasa Orion care nu sunt nici planete, nici stele. Acest lucru îi determină pe cercetători să afirme că există încă numeroase necunoscute despre formarea planetelor și a stelelor. (FreeThink)

3. Un studiu realizat de Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța a scos în evidență că nucleul Lunii este foarte asemănător cu nucleul Pământului. Nucleul intern este solid și are o rază de 258 de kilometri, în timp ce nucleul extern este lichid și are o rază de 362 de kilometri. În plus, nucleul intern are o densitate de 7.822 de kilograme pe metru cub, foarte apropiată de densitatea fierului. (Science Alert)

4. Cercetătorii de la NASA au fost surprinși de abundența de material descoperit în interiorul canistrei care conține probe de sol de pe asteroidul Bennu. Acest lucru complică misiunea cercetătorilor de a deschide recipientul sigilat din interiorul canistrei care conține probele de sol. (Futurism)

5. Astroclubul București organizează în perioada 25 octombrie 2023 – 7 februarie 2024 o nouă ediție a cursului practic de inițiere în astronomie. Cursul include noțiuni teoretice și sesiuni practice de observații astronomice și este împărțit pe două module, iar prețul unui modul este de 200 lei. Cursul este realizat în parteneriat cu Universitatea București, iar studenții instituției au acces gratuit. (Astroclubul București)

6. Galaxiile precum Calea Lactee ar putea fi de 10 ori mai frecvente în Univers decât se credea până acum, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Manchester pe baza datelor obținute cu telescopul spațial James Webb. Anterior, astronomii considerau că o galaxie precum a noastră este prea fragilă pentru a exista la începutul Universului, pe baza informațiilor primite de la telescopul spațial Hubble. (Earth Sky)

7. SpaceX intenționează să înceapă să lanseze sateliți pentru sistemul Starlink cu nouă rachetă Starship în aproximativ un an, chiar dacă până atunci aceasta nu va fi suficient de bine dezvoltată pentru ca recuperarea treptei inferioare sau superioare să fie posibilă. În acest fel, SpaceX va putea lansa o nouă generație de sateliți pentru Starlink înainte ca racheta să fie utilizată pentru adevăratul său scop, și anume pentru a trimite oameni pe Lună și Marte. (SpaceNews)

8. Rusia a anunțat că sonda Lună 25 s-a prăbușit pe Lună în 19 august din cauza unei erori tehnice la un accelerometru. Motoarele sondei au funcționat pentru 127 de secunde pe parcursul coborârii de pe orbita spre suprafața lunară în loc de 84, așa cum ar fi trebuit. Timpul mai lung a fost cauzat de faptul că unitatea de control nu a primit date de la unul dintre accelerometrele sondei. (Space)

9. Kuiper Systems, o companie subsidiară Amazon, a lansat vineri primii doi sateliți demonstrativi din cadrul Proiectului Kuiper, care prevede dezvoltarea unei rețele de sateliți pentru furnizarea de internet de mare viteză. În faza finală, Proiectul Kuiper va avea 3.236 de sateliți pe orbita Pământului. Proiectul este rival pentru Starlink, serviciul similar dezvoltat și operat de SpaceX. (About Amazon)

10. Compania privată ispace a anunțat că va dezvolta un lander cu o capacitate de încărcare de 500 de kilograme care va fi livrat către o viitoare misiune NASA către Lună. Landerul va fi capabil să transporte echipament științific de până la 95 de kilograme. În plus, misiunea către Lună va include și lansarea unor sateliți care vor fi plasați pe orbita Lunii pentru sistemul de comunicație. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Luna ar putea avea depozite de dioxid de carbon înghețat care pot fi folosite pentru creșterea planetelor – Cronica Spațială
Rusia a anunțat că durata de viață a Stației Spațiale Internaționale (ISS) a fost prelungită până în anul 2028 – Cronica Spațială