Astronomii au descoperit pentru prima oară vapori de apă în jurul unei comete din centura de asteroizi – Cronica Spațială

1. Cercetătorii au descoperit pentru prima oară vapori de apă în jurul unei comete din centura de asteroizi care se află între planetele Marte și Jupiter. Descoperirea a fost posibilă cu ajutorul telescopului spațial James Webb pentru cometa 238P/Read și sugerează că apa ar fi putut exista sub formă de gheață în centura de asteroizi în prima parte a existenței sistemului nostru solar. În plus, descoperirea vine în sprijinul teoriei că apa a ajuns pe Pământ din spațiu prin intermediul unor comete. Există însă și o nelămurire: spre deosebire de alte comete, aceasta nu are deloc dioxid de carbon. (ESA Webb)

2. Sonda spațială Juno a trecut în această săptămână la cea mai mică distanță de satelitul Io al planetei Jupiter: 35.500 de kilometri. Până acum, sonda a efectuat peste 50 de orbite ale lui Jupiter și a colectat date importante despre trei sateliți: Europa, Ganymede și Io, pe lângă misiunea principală de a analiza interiorul lui Jupiter. (NASA)

3. Antena RIME (Radar for Icy Moon Exploration) a sondei spațiale Juice s-a deschis integral după mai bine de trei săptămâni de eforturi din partea cercetătorilor de la Agenția Spațială Europeană (ESA). Aceștia au aplicat un șoc antenei în urma căruia un pin s-a deplasat cu câțiva milimetri și a permis deschiderea completă a antenei. Antena va fi utilizată pentru a cerceta structura sateliților planetei Jupiter până la o adâncime de 9 kilometri. (ESA)

4. Astronomii au descoperit o exoplanetă de dimensiunea Pământului situată la 90 de ani-lumină distanță de Pământ cu dimensiuni apropiate de Pământ și cu activitate vulcanică intensă pe întreaga suprafață. Cercetătorii bănuiesc că activitatea vulcanică este generată de faptul că, la fiecare orbită în jurul stelei, exoplaneta trece foarte aproape de o exoplanetă mai mare care produce deformări ale suprafeței. Efectul este o creștere substanțială a temperaturii interne a exoplanetei, ceea ce produce ulterior activitate vulcanică la suprafață. Jupiter are un efect similar asupra satelitului Io, ce mai activ corp ceresc din sistemul nostru solar din punct de vedere vulcanic. (NASA)

5. O serie de tehnici mai performante au permis astronomilor să identifice încă 62 de sateliți ai planetei Saturn, care au dimensiuni mai mici și sunt mai greu de distins, pe lângă cei 83 de sateliți deja cunoscuți. Astfel, Saturn a ajuns la un total de 145 de sateliți și a devenit planeta din sistemul nostru solar cu cel mai mare număr de sateliți. Anterior, acest titlu era deținut de Jupiter cu 95 de sateliți. (University of British Columbia)

6. NASA a început să testeze un robot de forma unui șarpe pentru viitoarele sale misiuni spațiale. Robotul se numește Exobiology Extant Life Surveyor (EELS) și, spre deosebire de clasicele rovere, are avantajul că poate explora zone de teren altfel inaccesibile, ceea ce ar putea permite noi descoperiri pe planete precum Marte. (Universe Today)

7. Astronomii au observat pentru prima oară o centură de radiații în afara sistemului nostru solar, sub forma unor particule puternic încărcate energetic în jurul unui câmp magnetic situat în jurul unei stele pitice reci la circa 18 ani-lumină distanță de Pământ. Radiația există sub forma unor emisii radio intense. (UC Santa Cruz)

8. O capsulă Dragon-Crew a companiei SpaceX va decola duminică, 21 mai, spre Stația Spațială Internațională și va avea la bord patru membri ai echipajului selectați de compania provata Axiom Space. Aceasta va fi a doua misiune privată spre Stația Spațială, iar la bord se vor afla fostul astronaut NASA Peggy Whitson, cercetătorul John Shoffner și doi membri din Arabia Saudită: Ali AlQarni și Rayyanah Barnawi. (Space)

9. Cei patru astronauți care vor face parte din misiunea Artemis II, care va ajunge pe orbita Lunii, vor începe pregătirile pentru misiune. Programul va avea o durată de 18 luni, iar misiunea în sine este programată cel mai devreme în noiembrie 2024. În total, astronauții vor petrece în spațiu 10 zile. (NASA)

10. US Space Force, divizia spațială a forțelor armate americane, a realizat un studiu preliminar cu privire la posibilitatea de a resuscita telescopul spațial Spitzer, care a fost utilizat timp de 17 ani pentru o serie de descoperiri importante, dar care a fost practic abandonat în 2020. Întrucât telescopul se afla la o distanță de două ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare, o astfel de misiune ar fi de departe cea mai complexă misiune robotică realizată vreodată. (Space)

Ți-ar mai putea plăcea
Un experiment dezvoltat în România va fi lansat luni spre Stația Spațială Internațională – Cronica Spatiala
Un meteoroid a lovit una dintre oglinzile telescopului spațial James Webb – Cronica Spațială