Astronomii au descoperit cea mai veche fuziune între două galaxii – Cronica Spațială

1. O echipă internațională de astronomi a utilizat telescopul spațial James Webb pentru a descoperi o fuziune între două galaxii și găurile lor negre care a avut loc atunci când Universul avea numai 740 de milioane de ani. Aceasta a devenit practic cea mai veche fuziune de acest fel descoperită vreodată. (ESA)

2. NASA a înregistrat în prima săptămână din luna mai cea mai intensă furtună solară din ultimele două decenii, cu numeroase ejecții solare care s-au îndreptat spre Pământ și care au generat aurore vizibile inclusiv din România. Cercetătorii afirmă că vor avea nevoie de ani de zile pentru studia datele colectate, iar acest lucru ar trebui să permită o mai bună înțelegere a acestor fenomene. (NASA)

3. Sonda spațială Juno a realizat o serie de imagini care indică posibile „erupții” de vapori de apă și zone de disrupție ale crustei de gheață de la Polul Nord și Polul Sud al satelitului Europa al planetei Jupiter. Astfel, noile imagini arată că gheața de la poli nu se mai află în același loc ca la precedentele imagini realizate de sonda spațială. (Jet Propulsion Laboratory)

4. O echipă internațională de cercetători a descoperit o exoplanetă de dimensiunea Pământului care orbitează o pitică roșie foarte rece. Exoplaneta a primit numele SPECULOOS-3 b și se află la circa 55 de ani-lumină distanță de Pământ. (NASA)

5. NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) au semnat un acord final pentru cooperare în cadrul misiunii ExoMars, care prevede trimiterea unui rover pe Marte în 2028. Inițial, ESA a colaborat la misiune cu Rusia, însă NASA a devenit noul partener pe fondul războiului declanșat de Rusia în Ucraina. (SpaceNews)

6. Un crater de pe planeta Mercur a primit numele Bulsara, în onoarea lui Freddie Mercury, în contextul în care cântărețul s-a născut în 1946 cu numele Farrokh Bulsara. Craterul are un diametru de 110 de kilometri. (Gazetteer of Planetary Nomenclature)

7. Agenția Spațială Europeană a anunțat că sonda spațială Bepi-Colombo care se îndreaptă spre Mercur are o problemă la propulsoarele modulului care transportă două sonde. Pentru moment nu este clar în ce mod va fi afectată misiunea de această problemă. Sonda urmează să ajungă la Mercur pentru a plasa pe orbita planetei două sonde, una dezvoltată de ESA și cealaltă de Japonia. (ESA)

8. Agenția Spațială Europeană va publica în 23 mai un set de cinci fotografii color realizate de telescopul spațial Euclid, care a ajuns în punctul Lagrange 2 în vara anului trecut. ESA susține că toate cele cinci imagini au condus la noi descoperiri științifice. Euclid are rolul de a înțelege mai bine energia neagră și materia neagră. (ESA)

9. SpaceX a început pregătirile pentru al patrulea test cu racheta Starship. Technicienii au poziționat treapta superioară Ship deasupra treptei inferioare Super Heavy pe rampa de lansare din Texas. Testul ar putea avea loc peste numai câteva săptămâni. (Space)

10. Doi sateliți de pe orbita Pământului care aparțin companiei private Hubble Network au recepționat semnale transmise de la sol prin tehnologia bluetooth, de la o distanță de peste 600 de kilometri, în contextul în care în mod uzual tehnologia permite transferul de date până la distanțe de numai 10 metri. Pentru această demonstrație, Hubble Network a utilizat aceleași chipuri bluetooth care există în mod uzual în dispozitivele mobile, iar singurele modificări au fost de natură software. Compania își propune să aibă o constelație de 32 de sateliți până la sfârșitul anului 2026. (Interesting Engineering)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii cred că unii asteroizi au elemente care nu există în tabelul periodic al elementelor – Cronica Spațială
O sondă spațială a ajuns pentru prima oară în istorie în atmosfera Soarelui – Cronica Spațială