Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră de până acum – Cronica Spațială
1. Un studiu realizat cu ajutorul telescopului spațial Kepler a oferit o posibilă dovadă că unele exoplanete își pierd atmosferele în timp și se micșorează. Acest comportament ar explica motivele pentru care până în prezent au fost descoperite doar exoplanete care fie sunt de dimensiunea Pământului, fie sunt de peste două ori mai mari decât Pământul: cele care sunt încadrate la dimensiuni de 1,5 până la de două ori mai mari decât Pământul își pierd atmosferele și se micșorează până la dimensiuni apropiate de cele ale planetei noastre. Cu toate acestea, descoperirea nu explică și motivul pentru care exoplanetele își pierd atmosferele. (NASA)
2. Astronomii au observat o stea tânără care a avut o creștere bruscă a luminozității infraroșii urmată apoi de o scădere a acesteia. Analizele ulterioare au scos în evidență că acest comportament a fost cauzat de un nor de gaz și praf rezultat cel mai probabil în urma coliziunii dintre două exo-planete. (NASA)
3. Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată gaură neagră de până acum prin intermediul emisiilor de raze X. Gaura neagră UHZ1 se află la 13,2 miliarde de ani-lumină de Pământ și a fost astfel observată de telescopul spațial James Webb așa cum era atunci când Universul avea doar 3% din vârsta actuală. Descoperirea reprezintă cea mai bună dovadă de până acum că primele găuri negre s-au format din nori de gaze și praf. (Chandra X-Ray Observatory)
4. Cercetătorii americani au confirmat existența unei exoplanete asemănătoare cu Pământul la numai 22 de ani-lumină de planeta noastră. Cunoscută sub numele de LTT 1445 Ac, exo-planeta are o masă de 1,37 ori mai mare și o rază de 1,07 ori mai mare decât Pământul. Chiar dacă este prea aproape de steaua gazdă pentru a putea găzdui viața, studiul exo-planetei ar putea oferi indicii despre modul în care evoluează planetele în timp. (Science Alert)
5. SpaceX a primit toate autorizațiile necesare pentru a putea efectua al doilea zbor de test cu ansamblul spațial Starship compus din prima treaptă Super Heavy și vehiculul spațial care se numește tot Starship. Lansarea a fost programată inițial pentru vineri, 17 noiembrie, însă a fost amânată ulterior pentru sâmbătă, 18 noiembrie, după identificarea unor probleme tehnice. (The Verge)
6. China a anunțat că va lansa în 2028 o misiune spațială care are ca obiectiv principal să aducă pe Pământ probe de sol în iulie 2031. Dacă misiunea va avea succes, chinezii vor reuși să aducă probe de sol de pe Marte cu doi ani înainte de NASA, care a programat o misiune asemănătoare pentru anul 2033. (Universe Today)
7. Agenția Spațială Europeană a început testele pentru dezvoltarea unui rover construit din module care poate fi folosit în scopuri multiple cu numai câteva modificări. Scopul proiectului European Moon Rover System (EMRS) este dezvotarea unui rover pentru viitoarele misiuni pe Lună. (Universe Today)
8. NASA și Agenția Spațială Japoneză (JAXA) vor lansa pe orbită în vara anului viitor primul satelit produs din lemn. Scopul misiunii este să demonstreze că sateliții din lemn sunt la fel de eficienți din punct de vedere tehnic, în condițiile în care utilizarea acestora poate reduce cantitatea de deșeuri spațiale de pe orbită. La finalul duratei de viață, sateliții din lemn pot fi îndepărtați de pe orbită pentru a arde în atmosfera Pământului și pentru a se transforma astfel în cenușă fină. (Space)
9. Project Kuiper a anunțat că va începe producția de serie a sateliților care vor oferi internet de mare viteză de pe orbita Pământului, după ce inginerii au observat că primii doi sateliți care au fost lansați recent, KuiperSat-1 și KuiperSat-2, funcționează în parametri optimi. Project Kuiper este o subsidiară Amazon și își propune să devină un rival pentru Starlink, serviciul de internet prin satelit furnizat de SpaceX. (SpaceNews)
10. Un studiu publicat în Planetary Science Journal demonstrează că treapta a treia a rachetei chinezești Long March 3C s-a prăbușit pe Lună în 4 martie 2022. Inițial, cercetătorii au crezut că este vorba despre rămășițe ale unei rachete Falcon 9 înainte de a ajunge la concluzia că acele componente aparțin rachetei chinezești. Noile dovezi au fost obținute prin analize spectroscopice realizate cu telescoape terestre. China a susținut de la început că treaptă a treia a rachetei Long March 3C a ars în atmosfera Pământului. (Space)