Astronomii au descoperit cea mai îndepărtată galaxie observată până acum – Cronica Spațială

1. O echipă internațională de astronomi a descoperit cea mai îndepărtată galaxie de până acum, care a existat la numai 330 de milioane de ani după Big Bang. Galaxia a primit numele HD1, iar pentru moment reprezintă un mister, întrucât astronomii vor analiza datele pentru a înțelege ce tip de galaxie este. Până acum, singurul lucru cert este că galaxia este foarte luminoasă în lumina ultravioletă. Lumina galaxiei a călătorit 13.5 miliarde de ani-lumină pentru a ajunge pe Pământ. (Harvard)

2. Cercetătorii care analizează datele colectate de-a lungul timpului de telescopul spațial Kepler au identificat o nouă planetă aflată la o distanță de 17.000 de ani-lumină, de două ori mai mare decât cea mai îndepărtată planetă descoperită anterior cu Kepler. Planeta a primit numele de cod K2-2016-BLG-0005Lb, are o masă foarte apropiată de cea a planetei Jupiter și orbitează o stea la o distanță similară cu cea la care Jupiter orbitează Soarele. (Universe Today)

3. Astronomii de la Oservatorul Astronomic Național din Japonia analizează procesul de formare a unei exoplanete gazoase AB Aurigae b de 9 ori mai mare decât Jupiter. Una dintre ipoteze este că planeta s-a format după ce gazele “s-au prăbușit” din cauza gravității, teorie cunoscută sub numele de instabilitate gravitațională. Dacă acest proces va fi confirmat, AB Aurigae b va deveni prima exoplanetă cu acest model de formare. (ZME Science)

4. Cercetătorii au descoperit că cele mai multe elemente ale suprafeței lui Pluto au fost generate de erupțiile unor vulcani de gheață, care au împrăștiat “lavă” sub formă de gheață și apă. Datele provin din imaginile realizate de sonda New Horizons când a trecut pe lângă Pluto cu aproape 7 ani în urmă. În plus, cercetătorii bănuiesc că astfel de erupții vulcanice s-ar putea petrece și în prezent. (EarthSky)

5. Compania SpinLaunch a obținut un contract cu NASA pentru efectuarea unui test cu o metodă inedită de lansare de obiecte în spațiu. În locul tradiționalelor rachete, SpinLaunch dezvoltă un sistem prin care folosește un braț care se rotește într-o cameră vidată până în punctul în care “expediază” încărcătura prin intermediul unui tub de ieșire. În cadrul ultimului test realizat anul trecut, SpinLaunch a lansat o încărcătură cu o viteză de 1600 km/h, pe care ulterior a reușit să o recupereze. Testul obținut cu sprijinul NASA va presupune lansarea unei încărcături cu viteză supersonică și recuperarea ulterioară a încărcăturii. În funcție de rezultat, NASA va decide dacă va investi în continuare într-o astfel de tehnologie. Teoretic, această soluție tehnică are potențialul de a reduce semnificativ costurile de lansare pentru sateliții de mici dimensiuni. (TechCrunch)

6. Un spectrometru radio instalat la Institutul Astronomic al Academiei Romane din București a detectat ca activitatea solară crește peste așteptările specialiștilor în noul ciclu solar care a început recent. (Astro)

7. NASA a început în 3 aprilie o serie de teste de tip “wet dress rehearsal” pentru racheta Space Launch System (SLS), care va trimite o capsulă Orion fără echipaj uman într-o misiune în jurul Lunii. Principalul scop al acestui tip de test este umplerea rezervoarelor cu combustibil. Totuși, în timpul celui de-al doilea test, care a avut loc în 4 aprilie, NASA a raportat o problemă la alimentarea cu hodrogen în stare lichidă, motiv pentru care testul a fost întrerupt. (NASA)

8. Amazon a anunțat că a semnat contracte pentru 83 de lansări orbitale în cadrul cărora vor fi plasați pe orbită 3236 de sateliți care vor face parte din Proiectul Kuiper, cu care compania americană intenționează să ofere internet prin satelit. Lansările vor avea loc cu rachete Atlas V, Vulcan (ambele dezvoltate de United Launch Alliance), Ariene 6 (dezvoltată de Arienespace) și New Glenn (realizată de Blue Origin, companie deținută de Jeff Bezos). Dintre acestea, rachetele Vulcan, Ariene 6 și New Glenn sunt complet noi. Proiectul Kuiper va rivaliza cu sistemul Starlink (SpaceX) și OneWeb. (SpaceNews)

9. Rusia susține că va încheia colaborarea la Stația Spațială Internațională cu alte națiuni până la ridicarea completă a sancțiunilor care au fost dictate împotrivă sa. Recent, Statele Unite au anunțat că vor continua proiectul stației până în 2030, însă Rusia nu a confirmat acest aspect. Nu este clar ce formă exactă va avea încheierea colaborării, în condițiile în care separarea modulului rusesc de cel american este practic imposibilă: într-o astfel de situație, modulul american nu și-ar putea menține orbita, în timp ce modulul rusesc ar rămâne fără energie electrică. (The Verge)

10. O rachetă Falcon 9 a lansat vineri spre Stația Spațială Internațională (ISS) o capsulă Crew Dragon cu 4 persoane la bord. Chiar dacă racheta și capsula sunt deținute de SpaceX, misiunea este operată de compania privată Axiom Space. Aceasta este prima misiune cu echipaj uman privat spre ISS, întrucât niciunul dintre cei patru membri ai echipajului nu este angajat al NASA sau al altei companii spațiale de stat. Echipajul va petrece 8 zile la bordul ISS, timp în care va efectua 25 de experimente.

Ți-ar mai putea plăcea
O eclipsă de Soare va fi parțial vizibilă din România în 25 octombrie – Cronica Spațială
România este implicată în misiunea prin care NASA va aduce probe de rocă de pe Marte – Cronica Spațială