Astronauții misiunii Polaris Dawn au realizat prima activitate extravehiculară privată în spațiu – Cronica Spațială

1. Misiunea spațială privată Polaris Dawn și-a îndeplinit obiectivul de a efectua prima activitate extravehiculară privată din istorie. Echipajul de patru astronauți condus de comandantul miliardar Jared Isaacman s-a lansat cu o rachetă Falcon 9 deținută de SpaceX și a ajuns la o altitudine de 1.400 de kilometri, cea mai înaltă de după programul Apollo. Ulterior, capsula spațială Dragon Crew a coborât la 700 de kilometri, acolo unde Isaacman și Sarah Gillis au deschis trapa capsulei și au ieșit în spațiul cosmic pentru o activitate extravehiculară care a durat o oră și 45 de minute. Mai jos poți urmări înregistrarea completă a activității extravehiculare:

2. Astronomii au descoperit un nou vulcan pe satelitul Io al planetei Jupiter după ce au comparat imaginile din aceeasși regiune realizate de două sonde spațiale la interval de 27 de ani. Noul vulcan identificat pe Io de către sonda spațială Juno într-o imagine din februarie 2024 nu există în imaginile realizate de sonda Galileo în 1997, ceea ce înseamnă că a apărut între timp. Descoperirea scoate în evidență că Io este încă foarte activ din punct de vedere vulcanic. (Space)

3. Astronomii au descoperit cea mai apropiată pereche de găuri negre supermasive. Acestea sunt localizate la numai 300 de ani-lumină distanță una de alta, la aproximativ 800 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Datele au fost obținute cu telescopul spațial Hubble și observatorul astronomic Chandra. (NASA)

4. Compania spațială japoneză privată iSpace va lansa o nouă misiune spre Lună, după eșecul înregistrat în aprilie 2023. De data aceasta, iSpace intenționează să trimită pe Lună un lander numit Resilience și un rover de mici dimensiuni numit Tenacious. Lansarea va avea loc cel mai devreme în luna decembrie cu o rachetă Falcon 9 operată de SpaceX. (iSpace)

5. Inginerii NASA au reușit să rezolve o defecțiune la propulsoarele sondei spațiale Voyager 1. Un tub de carburant a fost „înfundat” cu dioxid de siliciu, care reduce forța pe care o pot genera propulsoarele. În cele din urmă, inginerii au reușit să „mute” sonda spațială pe alte propulsoarele. Propulsoarele permit sondei să rămână îndreptată spre Pământ pentru a putea transmite date. (NASA)

6. Capsula spațială Starliner dezvoltată de Boeing a revenit cu succes pe Pământ după ce s-a decuplat de la Stația Spațială Internațională, însă fără cei doi astronauți pe care i-a trimis pe orbită. Decizia de revenire fără echipaj a fost justificată de faptul că NASA nu a vrut să-și asume riscul din cauza unor probleme la propulsoare. (The Verge)

7. Boeing va lansa în 2026 un mic satelit pentru a testa o conexiune cuantică la internet. Satelitul va avea dimensiunea unui cuptor cu microunde și va avea rolul de a demonstra viabilitatea unei tehnici de comunicare prin care informațiile sunt transferate între particule fără ca acestea să se deplaseze fizic. (SpaceNews)

8. Administrația Aviatică Federală a Statelor Unite estimează că va emite abia la finalul lunii noiembrie următoarea autorizație pentru un zbor cu racheta Starship dezvoltată de SpaceX. Până acum, SpaceX a efectuat patru teste cu Starship, ultimul în iunie, iar compania este nemulțumită de timpul lung necesar pentru obținerea unei noi autorizații. (Space)

9. NASA a anunțat că va iniția discuții cu organizațiile internaționale pentru a stabili un timp standard pentru Lună (Coordinated Lunar Time – LTC). Timpul lunar va fi stabilit pe baza ceasurilor atomice de pe Lună, însă poziționarea exactă a acestora nu a fost încă stabilită. Analizele arată că ceasurile atomice plasate pe suprafața Lunii ar fi mai „rapide” cu câteva microsecunde pe zi. (NASA)

10. Astronații Nick Hague (NASA) și Aleksandr Gorbunov (Roscosmos) vor efectua o serie de experimente științifice pe Stația Spațială Internaținală. Cei doi vor participa la investigații despre studiul coagulării sângelui, efectele umidității asupra plantelor crescute în spate și modificările vederii la astronauți. (NASA)

Ți-ar mai putea plăcea
NASA a reprogramat lansarea misiunii Artemis I pentru 23 septembrie – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit cel mai luminos pulsar din afara galaxiei noastre – Cronica Spațială